23.05.2019.

KONSULTATIVNI SASTANAK O DALJEM RAZVOJU MIGRACIONE POLITIKE U SRBIJI

 

Predsednik Odeljenja sudske prakse sudija Radojka Marinković učestvovala je na konsultativnom sastanku o daljem razvoju migracione politike u Republici Srbiji, koji je održan 20. maja u Beogradu i 21. maja 2019. godine u Aranđelovcu, u sklopu  projekta „Zapadni Balkan i Agenda EU u oblasti migracija/2018 Generalna konferencija Evropskog saveta za izbeglice i prognanike (ECRE) u Srbiji“ koji Grupa 484 realizuje u saradnji sa Balkanskim fondom za demokratiju (BTD).

 

Teme prvog dana sastanka bile su proces evropskih integracija i sistem azila i migracija u Republici Srbiji, dok je drugi dan bio posvećen pitanjima pravnih statusa, povratku i izazovima u primeni novih zakona. U radu navedenog sastanka učestvovali su predstavnici nadležnih državnih organa koji su uključeni u proces definisanja i/ili sprovođenja migracijskih politika, međunarodnih organizacija, kao i predstavnici organizacija civilnog društva u cilju pokretanja dijaloga o prioritetima migracione politike. Tako su učesnici bili predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, zatim Prekršajnog apelacionog i Prekršajnog suda u Beogradu, Komesarijata za izbeglice i migracije, Komisije za azil, kao i predstavnici međunarodnih organizacija – UNHCR, IOM i Misija OEBS-a u Srbiji.

 

Tokom dva radna dana sastanka učesnici su razmenom mišljenja i iskustava u oblasti azila, kvalitetnom diskusijom i aktivnim zajedničkim radom definisali dalje korake u obezbeđivanju funkcionalnog sistema upravljanja migracijama i sistema azila.