25.11.2011.

3 U 12694/11-Odlaganje izvršenja rešenja Advokatske komore Srbije u predmetu privremene zabrane bavljenja advokaturom

Republika Srbija  
UPRAVNI SUD
3 U 12694/11
25.11.2011. godine
B e o g r a d


Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: dr Jadranke Injac, predsednika veća, Jelene Tišma – Jovanović i Biljane Tamburkovski Baković, članova veća, sa sudijskim savetnikom  Majom Panić, kao zapisničarem, u upravnom sporu po tužbi tužioca  AA iz B, Ulica..., koga zastupa AB advokat iz B, Ulica..., radi poništaja rešenja Advokatske komore Srbije broj ... od ... godine, rešavajući po zahtevu za  odlaganje izvršenja istog rešenja, u predmetu privremene zabrane bavljenja advokaturom, u  nejavnoj sednici veća održanoj 25.11.2011. godine, doneo je


R E Š E NJ E


USVAJA SE zahtev AA, advokata iz Beograda i ODLAŽE izvršenje rešenja  Advokatske komore Srbije broj ... godine, do donošenja odluke suda  po tužbi.


O b r a z l o ž e nj e


Tužilac je podneo  Upravnom sudu tužbu radi poništaja rešenja  Advokatske komore Srbije broj ... od ... godine, kojim se privremeno zabranjuje bavljenje advokaturom AA, advokatu iz B, sa sedištem kancelarije u B, ... , počev od dana donošenja rešenja do pravnosnažnog okončanja krivičnog postupka pred Višim sudom u Beogradu u predmetu KI ...


Tužilac je u tužbi podneo i zahtev za odlaganje izvršenja rešenja tuženog organa od ... godine, u smislu odredbe člana 23. Zakona o upravnim sporovima (''Službeni glasnik RS'' br.111/09) navodeći da se advokaturom bavi 18 godina i da je stekao brojne klijente u zemlji i inostranstvu te da je kod klijenata i sudija stekao oreol ličnosti od javnog poverenja i advokata i čoveka koji zrači autoritetom. Pobijanim rešenjem se bezočno tvrdi da je tužilac učinio radnje koje ga čine nedostojnim, iako će tek po okončanom istražnom postupku, nadležni tužilac eventualno odlučiti o podizanju otpužnice. Stoga se osporenim rešenjem povređuju i ljudska prava tužioca garantovana Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama. Istovremeno,  odlaganje izvršenja osporenog rešenja je u javnom interesu. Otvaranjem pitanja da li advokat kojem je privremeno zabranjeno bavljenje advokaturom, može vršiti funkciju zamenika predsednika Komore, već stvoreni problemi u radu Komore bi se multiplikovali.



Nakon razmatranja navoda zahteva, Upravni sud je ocenio da je zahtev osnovan.


Odredbom člana 23. stav 2. Zakona o upravnim sporovima, propisano je da sud po zahtevu tužioca može odložiti izvršenje konačnog upravnog akta kojim je meritorno odlučeno u upravnoj stvari, do donošenja sudske odluke, ako bi izvršenje nanelo tužiocu štetu koja bi se teško mogla nadoknaditi, a odlaganje nije protivno javnom interesu, niti bi se odlaganjem nanela veća ili nenadoknadiva šteta protivnoj stranci, odnosno zainteresovanom licu.

S obzirom na pravne posledice osporenog rešenja na  tužiočevu egzistenciju  i na to da iz navoda tužbe i obrazloženja osporenog rešenja proizlazi  da u krivičnom postupku pokrenutom u predmetu Višeg suda u Beogradu  KI...,  optužnica nije stupila na pravnu snagu, imajući u vidu odredbu člana 22. Zakonika o krivičnom postupku  (“Službeni glasnik RS” br.58/2004...76/2010)  i odredbu člana 60. Ustava Republike Srbije  (“Službeni glasnik RS” br.83/2006), sud nalazi da bi izvršenjem osporenog akta za tužioca  nastupila šteta koja  bi  se  teško  mogla  nadoknaditi,  a  odlaganje nije  protivno javnom interesu, niti bi se odlaganjem nanela  nenadoknadiva šteta protivnoj stranci. Stoga  je  sud uvažio  zahtev za odlaganje izvršenja osporenog rešenja, do donošenja odluke po tužbi a svi navodi u tužbi biće cenjeni  nakon uvida suda u kompletne spise ovog predmeta  u postupku odlučivanja o osnovanosti tužbe, odnosno o oceni zakonitosti osporenog rešenja tuženog organa.


Sa iznetih razloga, Upravni sud je primenom odredbe člana 23. st. 4. Zakona o upravnim sporovima, („Službeni glasnik RS“ br.111/09), odlučio kao u dispozitivu ovog rešenja.


REŠENO U UPRAVNOM SUDU
dana 25.11.2011. godine, 3 U 12694/11


Zapisničar,             Predsednik veća - sudija
Maja Panić,s.r           dr Jadranka Injac,s.r.


Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić
RS