Београд, 25.11.2011.

3 У 12694/11-Одлагање извршења решења Адвокатске коморе Србије у предмету привремене забране бављења адвокатуром

Република Србија  
УПРАВНИ СУД
3 У 12694/11
25.11.2011. године
Б е о г р а д


Управни суд, у већу састављеном од судија: др Јадранке Ињац, председника већа, Јелене Тишма – Јовановић и Биљане Тамбурковски Баковић, чланова већа, са судијским саветником  Мајом Панић, као записничарем, у управном спору по тужби тужиоца  АА из Б, Улица..., кога заступа АБ адвокат из Б, Улица..., ради поништаја решења Адвокатске коморе Србије број ... од ... године, решавајући по захтеву за  одлагање извршења истог решења, у предмету привремене забране бављења адвокатуром, у  нејавној седници већа одржаној 25.11.2011. године, донео је


Р Е Ш Е Њ Е


УСВАЈА СЕ захтев АА, адвоката из Београда и ОДЛАЖЕ извршење решења  Адвокатске коморе Србије број ... године, до доношења одлуке суда  по тужби.


О б р а з л о ж е њ е


Тужилац је поднео  Управном суду тужбу ради поништаја решења  Адвокатске коморе Србије број ... од ... године, којим се привремено забрањује бављење адвокатуром АА, адвокату из Б, са седиштем канцеларије у Б, ... , почев од дана доношења решења до правноснажног окончања кривичног поступка пред Вишим судом у Београду у предмету КИ ...


Тужилац је у тужби поднео и захтев за одлагање извршења решења туженог органа од ... године, у смислу одредбе члана 23. Закона о управним споровима (''Службени гласник РС'' бр.111/09) наводећи да се адвокатуром бави 18 година и да је стекао бројне клијенте у земљи и иностранству те да је код клијената и судија стекао ореол личности од јавног поверења и адвоката и човека који зрачи ауторитетом. Побијаним решењем се безочно тврди да је тужилац учинио радње које га чине недостојним, иако ће тек по окончаном истражном поступку, надлежни тужилац евентуално одлучити о подизању отпужнице. Стога се оспореним решењем повређују и људска права тужиоца гарантована Уставом и Европском конвенцијом о људским правима и основним слободама. Истовремено,  одлагање извршења оспореног решења је у јавном интересу. Отварањем питања да ли адвокат којем је привремено забрањено бављење адвокатуром, може вршити функцију заменика председника Коморе, већ створени проблеми у раду Коморе би се мултипликовали.



Након разматрања навода захтева, Управни суд је оценио да је захтев основан.


Одредбом члана 23. став 2. Закона о управним споровима, прописано је да суд по захтеву тужиоца може одложити извршење коначног управног акта којим је мериторно одлучено у управној ствари, до доношења судске одлуке, ако би извршење нанело тужиоцу штету која би се тешко могла надокнадити, а одлагање није противно јавном интересу, нити би се одлагањем нанела већа или ненадокнадива штета противној странци, односно заинтересованом лицу.

С обзиром на правне последице оспореног решења на  тужиочеву егзистенцију  и на то да из навода тужбе и образложења оспореног решења произлази  да у кривичном поступку покренутом у предмету Вишег суда у Београду  КИ...,  оптужница није ступила на правну снагу, имајући у виду одредбу члана 22. Законика о кривичном поступку  (“Службени гласник РС” бр.58/2004...76/2010)  и одредбу члана 60. Устава Републике Србије  (“Службени гласник РС” бр.83/2006), суд налази да би извршењем оспореног акта за тужиоца  наступила штета која  би  се  тешко  могла  надокнадити,  а  одлагање није  противно јавном интересу, нити би се одлагањем нанела  ненадокнадива штета противној странци. Стога  је  суд уважио  захтев за одлагање извршења оспореног решења, до доношења одлуке по тужби а сви наводи у тужби биће цењени  након увида суда у комплетне списе овог предмета  у поступку одлучивања о основаности тужбе, односно о оцени законитости оспореног решења туженог органа.


Са изнетих разлога, Управни суд је применом одредбе члана 23. ст. 4. Закона о управним споровима, („Службени гласник РС“ бр.111/09), одлучио као у диспозитиву овог решења.


РЕШЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана 25.11.2011. године, 3 У 12694/11


Записничар,             Председник већа - судија
Маја Панић,с.р           др Јадранка Ињац,с.р.


За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић
РС