30.12.2011.

Odbačena, kao nedozvoljena, tužba Udruženja informatičke delatnosti Privredne komore Srbije

REPUBLIKA SRBIJA UPRAVNI SUD
broj: službeno
Beograd, 30.12.2011.


 



                                                  S A O P Š T E NJ E




Upravni sud je, dana 29.12.2011. godine doneo odluku kojom je odbacio, kao nedozvoljenu, tužbu Udruženja informatičke delatnosti Privredne komore Srbije, izjavljenu protiv mišljenja Komisije za autorsko i srodna prava Republike Srbije, u predmetu određivanja jedinstvene tarife posebne naknade.


U obrazloženju presude Upravnog suda se navodi da mišljenje Komisije za autorsko i srodna prava od 23.11.2011. godine o Predlogu jedinstvene tarife posebne naknade, nema karakter upravnog akta u smislu člana 4. i člana 5. Zakona o upravnim sporovima, budući da se tim mišljenjem ne rešava o određenom pravu ili obavezi tužioca u upravnoj stvari, jer se ne radi o pojedinačnoj neposrednoj situaciji od javnog interesa u kojoj neposredno iz pravnih propisa proizlazi potreba da se buduće ponašanje stranke autoritativno pravno odredi. 


Upravni sud je ocenio da je  davanje mišljenja Komisije za autorsko i srodna prava samo jedna faza u postupku određivanja tarife iz člana 169. Zakona o autorskom i srodnim pravima, a Komisija za autorsko i srodna prava daje samo mišljenje o predlogu tarife koji predlažu organizacije, zbog čega to mišljenje ne uživa pravnu zaštitu, u smislu Zakona o upravnim sporovima.





                                                                                                                                                                                                 Upravni sud