Београд, 30.12.2011.

Одбачена, као недозвољена, тужба Удружења информатичке делатности Привредне коморе Србије

РЕПУБЛИКА СРБИЈА УПРАВНИ СУД
број: службено
Београд, 30.12.2011.


 



                                                  С А О П Ш Т Е Њ Е




Управни суд је, дана 29.12.2011. године донео одлуку којом је одбацио, као недозвољену, тужбу Удружења информатичке делатности Привредне коморе Србије, изјављену против мишљења Комисије за ауторско и сродна права Републике Србије, у предмету одређивања јединствене тарифе посебне накнаде.


У образложењу пресуде Управног суда се наводи да мишљење Комисије за ауторско и сродна права од 23.11.2011. године о Предлогу јединствене тарифе посебне накнаде, нема карактер управног акта у смислу члана 4. и члана 5. Закона о управним споровима, будући да се тим мишљењем не решава о одређеном праву или обавези тужиоца у управној ствари, јер се не ради о појединачној непосредној ситуацији од јавног интереса у којој непосредно из правних прописа произлази потреба да се будуће понашање странке ауторитативно правно одреди. 


Управни суд је оценио да је  давање мишљења Комисије за ауторско и сродна права само једна фаза у поступку одређивања тарифе из члана 169. Закона о ауторском и сродним правима, а Комисија за ауторско и сродна права даје само мишљење о предлогу тарифе који предлажу организације, због чега то мишљење не ужива правну заштиту, у смислу Закона о управним споровима.





                                                                                                                                                                                                 Управни суд