17.10.2011.

Odbijena, kao neosnovana, tužba Kompanije “Dunav osiguranje” a.d.o iz Beograda

Odbijena, kao neosnovana, tužba Kompanije “Dunav osiguranje” a.d.o iz Beograda


Upravni sud je, dana 05.05.2011. godine doneo odluku kojom je odbio, kao neosnovanu, tužbu Kompanije „Dunav osiguranje“ a.d.o. iz Beograda, izjavljenu protiv rešenja Komisije za zaštitu konkurencije Republike Srbije, u predmetu zaštite konkurencije.


Upravni sud je u presudi ocenio da je pravilna odluka Komisije za zaštitu konkurencije, kojom je utvrđeno da je odluka Upravnog odbora Udruženja osiguravača Srbije i Obaveštenje o obaveznom usklađivanju troškova pribave i ukupnih troškova sprovođenja osiguranja od autoodgovornosti – sporazum koji za cilj ili posledicu ima ili može imati bitno sprečavanje, ograničavanje ili narušavanje konkurencije na relevantnom tržištu pružanja usluge osiguranja vlasnika, odnosno korisnika motornih i priključnih vozila od odgovornosti za štetu pričinjenu trećim licima.


U obrazloženju presude Upravnog suda se navodi da je Komisija za zaštitu konkurencije pravilno ocenila da primena najvišeg iznosa provizije i jedinstvenih uslova plaćanja, predviđenih navedenom odlukom Upravnog odbora i Obaveštenjem,  bitno sprečava i ograničava konkurenciju na tržištu pružanja usluga osiguranja, jer određuje isti iznos troškova i isti način plaćanja premije osiguranja, što ima za posledicu nanošenje štete potrošačima, a povaćava profit društava za osiguranje.