Београд, 17.10.2011.

Одбијена, као неоснована, тужба Компаније “Дунав осигурање” а.д.о из Београда

Одбијена, као неоснована, тужба Компаније “Дунав осигурање” а.д.о из Београда


Управни суд је, дана 05.05.2011. године донео одлуку којом је одбио, као неосновану, тужбу Компаније „Дунав осигурање“ а.д.о. из Београда, изјављену против решења Комисије за заштиту конкуренције Републике Србије, у предмету заштите конкуренције.


Управни суд је у пресуди оценио да је правилна одлука Комисије за заштиту конкуренције, којом је утврђено да је одлука Управног одбора Удружења осигуравача Србије и Обавештење о обавезном усклађивању трошкова прибаве и укупних трошкова спровођења осигурања од аутоодговорности – споразум који за циљ или последицу има или може имати битно спречавање, ограничавање или нарушавање конкуренције на релевантном тржишту пружања услуге осигурања власника, односно корисника моторних и прикључних возила од одговорности за штету причињену трећим лицима.


У образложењу пресуде Управног суда се наводи да је Комисија за заштиту конкуренције правилно оценила да примена највишег износа провизије и јединствених услова плаћања, предвиђених наведеном одлуком Управног одбора и Обавештењем,  битно спречава и ограничава конкуренцију на тржишту пружања услуга осигурања, јер одређује исти износ трошкова и исти начин плаћања премије осигурања, што има за последицу наношење штете потрошачима, а поваћава профит друштава за осигурање.