07.11.2011.

Odbijena, kao neosnovana, tužba SERBIA BROADBAND- SRPSKE KABLOVSKE MREŽE

REPUBLIKA SRBIJA
UPRAVNI SUD
broj: službeno
Beograd, 07.11.2011.
 

S A O P Š T E NJ E


Upravni sud je, dana 06.10.2011 godine doneo odluku kojom je odbio, kao neosnovanu, tužbu „ SERBIA BROADBAND- SRPSKE KABLOVSKE MREŽE“, izjavljenu protiv rešenja Komisije za zaštitu konkurencije Republike Srbije, u predmetu utvrđivanja postojanja zloupotrebe dominantnog položaja.

Upravni sud je u presudi ocenio da je pravilan zaključak Komisije za zaštitu konkurencije po kome „SERBIA BROADBAND-SRPSKE KABLOVSKE MREŽE“ ima dominantan položaj na utvrđenom relevantnom tržištu pružanja usluga distribucije radio i televizijskih programa preko kablovske distributivne mreže na teritoriji grada Beograda, te da je tužilac zloupotrebio dominantan položaj na utvrđenom relevantnom tržištu vođenjem promotivne akcije na teritorijama opština Palilula i Stari grad tokom marta meseca 2006. godine, što je za posledicu imalo sprečavanje, ograničavanje i narušavanje konkurencije na utvrđenom relevantnom tržištu.

U obrazloženju odluke Upravnog suda se navodi da je Komisija za zaštitu konkurencije pravilno naložila „SERBIA BROADBAND-SRPSKE KABLOVSKE MREŽE“ da svim korisnicima sa kojima je u toku vođenja promotivne akcije na teritorijama opštine Palilula i Stari grad u matru 2006. godine zaključio Ugovore o zasnivanju korisničkog odnosa uz pogodnosti koje su nuđene u promotivnoj akciji, dostavi aneks ugovora o zasnivanju korisničkog odnosa, u kojem će korisnike obavestiti da se u članu 5. Ugovora o zasnivanju korisničkog odnosa briše poslednja rečenica prvog stava koja glasi: „ u slučaju kada je korisnik priključen na sistem besplatno (bez obaveze plaćanja priključne takse), na jednostrani raskid ovog ugovora od strane korisnika, primenjuju se odredbe navedene u drugom stavu ovog člana“, kao i ceo drugi stav istog člana Ugovora i da Komisiji za zaštitu konkurencije dostavi dokaz o izvršenju naloga iz predhodnog stava dispozitiva.
 

Upravni sud