Београд, 07.11.2011.

Одбијена, као неоснована, тужба SERBIA BROADBAND- SRPSKE KABLOVSKE MREŽE

РЕПУБЛИКА СРБИЈА
УПРАВНИ СУД
број: службено
Београд, 07.11.2011.
 

С А О П Ш Т Е Њ Е


Управни суд је, дана 06.10.2011 године донео одлуку којом је одбио, као неосновану, тужбу „ SERBIA BROADBAND- SRPSKE KABLOVSKE MREŽE“, изјављену против решења Комисије за заштиту конкуренције Републике Србије, у предмету утврђивања постојања злоупотребе доминантног положаја.

Управни суд је у пресуди оценио да је правилан закључак Комисије за заштиту конкуренције по коме „SERBIA BROADBAND-SRPSKE KABLOVSKE MREŽE“ има доминантан положај на утврђеном релевантном тржишту пружања услуга дистрибуције радио и телевизијских програма преко кабловске дистрибутивне мреже на територији града Београда, те да је тужилац злоупотребио доминантан положај на утврђеном релевантном тржишту вођењем промотивне акције на територијама општина Палилула и Стари град током марта месеца 2006. године, што је за последицу имало спречавање, ограничавање и нарушавање конкуренције на утврђеном релевантном тржишту.

У образложењу одлуке Управног суда се наводи да је Комисија за заштиту конкуренције правилно наложила „SERBIA BROADBAND-SRPSKE KABLOVSKE MREŽE“ да свим корисницима са којима је у току вођења промотивне акције на територијама општине Палилула и Стари град у матру 2006. године закључио Уговоре о заснивању корисничког односа уз погодности које су нуђене у промотивној акцији, достави анекс уговора о заснивању корисничког односа, у којем ће кориснике обавестити да се у члану 5. Уговора о заснивању корисничког односа брише последња реченица првог става која гласи: „ у случају када је корисник прикључен на систем бесплатно (без обавезе плаћања прикључне таксе), на једнострани раскид овог уговора од стране корисника, примењују се одредбе наведене у другом ставу овог члана“, као и цео други став истог члана Уговора и да Комисији за заштиту конкуренције достави доказ о извршењу налога из предходног става диспозитива.
 

Управни суд