17.10.2011.

Odbijene, kao neosnovane, tužbe Kompanije Dunav osiguranje a.d.o iz Beograda, AD za osiguranje UNIQUA neživotno osiguranje iz Beograda i AD

Odbijene, kao neosnovane, tužbe Kompanije „Dunav osiguranje“ a.d.o iz Beograda, AD za osiguranje „UNIQUA neživotno osiguranje“ iz Beograda i AD za osiguranje „WIENER STADITSCE OSIGURANJE“ iz Beograda  
 

Upravni sud je, dana 22.02.2011. godine doneo odluku kojom je odbio, kao neosnovane, tužbe Kompanije „Dunav osiguranje“ a.d.o. iz Beograda, Akcionarskog društva za osiguranje „UNIQUA neživotno osiguranje“ iz Beograda i Akcionarskog društva za osiguranje „WIENER STADITSCE OSIGURANJE“ iz Beograda, izjavljene protiv rešenja Komisije za zaštitu konkurencije Republike Srbije u predmetu zaštite konkurencije.


Upravni sud je u presudi ocenio da je pravilna odluka Komisije za zaštitu konkurencije, kojom je utvrđeno da je odluka Upravnog odbora Udruženja osiguravača Srbije sa Tarifom premija H-AO za osiguranje vlasnika, odnosno korisnika motornih i priključnih vozila od odgovornosti za štetu pričinjenu trećim licima, akt kojim se bitno sprečava i ograničava konkurencija na tržištu pružanja usluga osiguranja i da je, kao takva, zabranjena i ništava po samom zakonu. U obrazloženju presude Upravnog suda se navodi da je Komisija za zaštitu konkurencije pravilno ocenila da su članice Udruženja osiguravača Srbije, donošenjem sopostvenih odluka u primeni Odluke Udruženja, bitno sprečile i ograničile konkurenciju na tržištu pružanja usluga osiguranja vlasnika, odnosno korisnika motornih i priključnih vozila od odgovornosti za štetu pričinjenu trećim licima.


Primenom Odluke i Tarife, članice Udruženja su utvrdile iste cene premija osiguranja, sa istim datumom početka primene, čime su bitno sprečile i ograničile konkurenciju na relevantnom tržištu, jer potrošač, koji je obavezan da zaključi ugovor o osiguranju od autoodgovornosti nema mogućnost izbora osiguranja u pogledu cene, ocenjeno je u obrazloženju odluke Upravnog suda.