Београд, 17.10.2011.

Одбијене, као неосноване, тужбе Компаније Дунав осигурање а.д.о из Београда, АД за осигурање UNIQUA неживотно осигурање из Београда и АД

Одбијене, као неосноване, тужбе Компаније „Дунав осигурање“ а.д.о из Београда, АД за осигурање „UNIQUA неживотно осигурање“ из Београда и АД за осигурање „WIENER STADITSCE OSIGURANJE“ из Београда  
 

Управни суд је, дана 22.02.2011. године донео одлуку којом је одбио, као неосноване, тужбе Компаније „Дунав осигурање“ а.д.о. из Београда, Акционарског друштва за осигурање „UNIQUA неживотно осигурање“ из Београда и Акционарског друштва за осигурање „WIENER STADITSCE OSIGURANJE“ из Београда, изјављене против решења Комисије за заштиту конкуренције Републике Србије у предмету заштите конкуренције.


Управни суд је у пресуди оценио да је правилна одлука Комисије за заштиту конкуренције, којом је утврђено да је одлука Управног одбора Удружења осигуравача Србије са Тарифом премија Х-АО за осигурање власника, односно корисника моторних и прикључних возила од одговорности за штету причињену трећим лицима, акт којим се битно спречава и ограничава конкуренција на тржишту пружања услуга осигурања и да је, као таква, забрањена и ништава по самом закону. У образложењу пресуде Управног суда се наводи да је Комисија за заштиту конкуренције правилно оценила да су чланице Удружења осигуравача Србије, доношењем сопоствених одлука у примени Одлуке Удружења, битно спречиле и ограничиле конкуренцију на тржишту пружања услуга осигурања власника, односно корисника моторних и прикључних возила од одговорности за штету причињену трећим лицима.


Применом Одлуке и Тарифе, чланице Удружења су утврдиле исте цене премија осигурања, са истим датумом почетка примене, чиме су битно спречиле и ограничиле конкуренцију на релевантном тржишту, јер потрошач, који је обавезан да закључи уговор о осигурању од аутоодговорности нема могућност избора осигурања у погледу цене, оцењено је у образложењу одлуке Управног суда.