18.05.2012.

Presuda 11 Už.414-12 - zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD
11 Už. 414/12
17.05.2012. godine
B e o g r a d


U IME NARODA


Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Živane Đukanović, predsednika veća, LJiljane Maksimović i LJiljane Jevtić, članova veća, sa sudskim savetnikom Vesnom Mutavdžić, kao zapisničarem, rešavajući o žalbi birača Ratka Milojkovića iz Žagubice, Ulica Miloša Obilića br. 32, protiv rešenja Opštinske izborne komisije opštine Žagubica broj 117/2012 od 07.05.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 17.05.2012. godine u 12,20 časova, doneo je


P R E S U D U

  Žalba se ODBIJA.


O b r a z l o ž e nj e

  
Ožalbenim rešenjem odbijeni su prigovori broj 013-465/2012 i 013-466/2012 u kojima podnosilac prigovora Ratko Milojković iz Žagubice navodi da mu je povređeno izborno pravo kao pripadniku rumunske nacionalne manjine, jer njegovoj nacionalnoj manjini nije priznato pravo na srazmernu zastupljenost u skupštini lokalne samouprave i traži pravo na jedan mandat u Skupštini opštine Žagubica, za predstavnika rumunske nacionalne manjine.
  
U žalbi podnetoj preporučenom pošiljkom 14.05.2012. godine u 12,00 časova, koja je u ovom sudu primljena 15.05.2102. godine u 18,48 časova, podnosilac žalbe osporava navedeno rešenje zbog povrede pravila upravnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i povrede odredaba materijalnog prava, pa navodi da lokalna samouprava nije blagovremeno, na jeziku rumunske nacionale manjine, informisala ovu nacionalnu manjinu o održavanju izbora zakazanih za 06.05.2012. godine, zbog čega je opštinskoj izbornoj komisiji 03.05.2012. godine podnet zahtev za ostvarivanje osnovnih građanskih i ljudskih prava, o kom zahtevu nije ni odlučeno. Zatim je podneo pismeni prigovor 07.05.2012. godine, o kome je odlučeno ožalbenim rešenjem, pa kako je prigovor odbijen i time rumunskoj nacionalnoj manjini uskraćena sva pripadajuća prava, predlaže da sud ožalbeno rešenje ukine, preinači ili vrati na ponovno odlučivanje opštinskoj izbornoj komisiji i naloži ovoj komisiji da donese pravilnu zakonsku odluku kojom će uvažiti sva prava rumunske nacionalne manjine u jedinici lokalne samouprave Žagubica.
  
Opštinska izborna komisija opštine Žagubica je spise predmeta za odlučivanje o žalbi dostavila ovom sudu 17.05.2012. godine u 09,40 časova.
  
Odlučujući o podnetoj žalbi na osnovu odredbe člana 54. stav 1. i 3. Zakona o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS” br. 129/07 ... 54/11), Upravni sud je ocenom navoda žalbe i dostavljenih spisa predmeta, našao da je žalba neosnovana.
  
Prema razlozima ožalbenog rešenja prigovori su neosnovani jer podnosilac prigovora Ratko Milojković nije učestvovao u postupku izbora na način predviđen odredbama člana 18. stav 1. i člana 19. stav 1. Zakona o lokalnim izborima, pa ne može ni ostvariti pravo iz člana 40. istog zakona, jer to pravo proizlazi upravo iz odredbe člana 18. stav 1. navedenog zakona.
  
Pravilno je, po mišljenju ovog suda, odlučila Opštinska izborna komisija kada je odbila prigovore podnosioca prigovora, jer da bi podnosilac prigovora ostvario pravo na zastupljenost u skupštini opštine kao pripadnik rumunske nacionalne manjine, bilo je potrebno da se kandiduje za odbornika na način iz člana 18. Zakona o lokalnim izborima, da ostvari određen broj glasova birača i da tako ostvari mandat u smislu člana 40. istog zakona.  
  
Prema odredbi člana 18. stav 1. Zakona o lokalnim izborima kandidate za odbornike mogu predlagati registrovane političke stranke, koalicije registrovanih političkih stranaka, kao i grupe građana čije izborne liste svojim potpisima podrži najmanje 30 birača po predlogu za svakog kandidata na izbornoj listi. Predlagač mora na izbornoj listi imati najmanje 1/3 kandidata od ukupnog broja odbornika koji se bira. Prema stavu 2. istog člana u jedinicama lokalne samouprave koje imaju manje od 20000 birača, izborne liste iz stava 1. istog člana utvrđene su i kad ih svojim potpisom podrži najmanje 200 birača. 
 
Prema odredbama člana 40. stav 1., 2., 3., 4., i 5. izborna komisija utvrđuje rezultate izbora i o tome sačinjava poseban zapisnik, svakoj izbornoj listi pripada broj mandata koji je srazmeran broju dobijenih glasova, izborna komisija utvrđuje broj mandata koji pripada svakoj izbornoj listi, u raspodeli mandata učestvuju izborne liste koje su dobile najmanje 5% glasova od ukupnog broja glasova birača koji su glasali i političke stranke nacionalnih manjina i koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina učestvuju u raspodeli mandata i kada su dobile manje od 5% glasova od ukupnog broja birača koji su glasali.
 
U članu 1. Zakona o lokalnim izborima se navodi da se ovim zakonom uređuje izbor i prestanak mandata odbornika skupštine jedinice lokalne samouprave, u članu 3. stav 1. da građani biraju odbornike na osnovu slobodnog, opšteg i jednakog izbornog prava koje ostvaruju neposredno, tajnim glasanjem, u članu 5. da se odbornici biraju na osnovu lista političkih stranaka, njihovih koalicija i lista koje predlože grupe građana, a u članu 9. da u jedinicama lokalne samouprave u kojima živi stanovništvo mešovitog nacionalnog sastava, omogućuje se srazmerna zastupljenost nacionalnih manjina u skupštinama jedinica lokalne samouprave, u skladu sa Ustavom i ovim zakonom.
  
Sve citirane odredbe Zakona o lokalnim izborima govore o tome da se odborničko mesto u skupštini jedinice lokalne samouprave, kako za pripadnike većinskog naroda, tako i za pripadnike nacionalnih manjina, ostvaruje učešćem u izbornom procesu kroz postupak kandidovanja za odbornike i osvajanjem određenog potrebnog broja glasova, pa podnosilac žalbe neosnovano traži pravo na predstavljanje u lokalnom parlamentu samo na osnovu činjenice da pripada rumunskoj nacionalnoj manjini, a bez prethodnog učešća u izborima kao kandidat za odbornika.
  
Na osnovu navedenog Upravni sud je, na osnovu člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima i shodnom primenom odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima (“Službeni glasnik RS” br. 111/09), odlučio kao u dispozitivu presude.

PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 17.05.2012. godine u 12,20 časova, 11 Už. 414/12


Zapisničar                                Predsednik veća-sudija
Vesna Mutavdžić,s.r.                 Živana Đukanović,s.r.


za tačnost otpravka
upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

 

LJK