Београд, 18.05.2012.

Пресуда 11 Уж.414-12 - заштита изборног права

Република Србија
УПРАВНИ СУД
11 Уж. 414/12
17.05.2012. године
Б е о г р а д


У ИМЕ НАРОДА


Управни суд, у већу састављеном од судија: Живане Ђукановић, председника већа, Љиљане Максимовић и Љиљане Јевтић, чланова већа, са судским саветником Весном Мутавџић, као записничарем, решавајући о жалби бирача Ратка Милојковића из Жагубице, Улица Милоша Обилића бр. 32, против решења Општинске изборне комисије општине Жагубица број 117/2012 од 07.05.2012. године, у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 17.05.2012. године у 12,20 часова, донео је


П Р Е С У Д У

  Жалба се ОДБИЈА.


О б р а з л о ж е њ е

  
Ожалбеним решењем одбијени су приговори број 013-465/2012 и 013-466/2012 у којима подносилац приговора Ратко Милојковић из Жагубице наводи да му је повређено изборно право као припаднику румунске националне мањине, јер његовој националној мањини није признато право на сразмерну заступљеност у скупштини локалне самоуправе и тражи право на један мандат у Скупштини општине Жагубица, за представника румунске националне мањине.
  
У жалби поднетој препорученом пошиљком 14.05.2012. године у 12,00 часова, која је у овом суду примљена 15.05.2102. године у 18,48 часова, подносилац жалбе оспорава наведено решење због повреде правила управног поступка, погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања и повреде одредаба материјалног права, па наводи да локална самоуправа није благовремено, на језику румунске национале мањине, информисала ову националну мањину о одржавању избора заказаних за 06.05.2012. године, због чега је општинској изборној комисији 03.05.2012. године поднет захтев за остваривање основних грађанских и људских права, о ком захтеву није ни одлучено. Затим је поднео писмени приговор 07.05.2012. године, о коме је одлучено ожалбеним решењем, па како је приговор одбијен и тиме румунској националној мањини ускраћена сва припадајућа права, предлаже да суд ожалбено решење укине, преиначи или врати на поновно одлучивање општинској изборној комисији и наложи овој комисији да донесе правилну законску одлуку којом ће уважити сва права румунске националне мањине у јединици локалне самоуправе Жагубица.
  
Општинска изборна комисија општине Жагубица је списе предмета за одлучивање о жалби доставила овом суду 17.05.2012. године у 09,40 часова.
  
Одлучујући о поднетој жалби на основу одредбе члана 54. став 1. и 3. Закона о локалним изборима (“Службени гласник РС” бр. 129/07 ... 54/11), Управни суд је оценом навода жалбе и достављених списа предмета, нашао да је жалба неоснована.
  
Према разлозима ожалбеног решења приговори су неосновани јер подносилац приговора Ратко Милојковић није учествовао у поступку избора на начин предвиђен одредбама члана 18. став 1. и члана 19. став 1. Закона о локалним изборима, па не може ни остварити право из члана 40. истог закона, јер то право произлази управо из одредбе члана 18. став 1. наведеног закона.
  
Правилно је, по мишљењу овог суда, одлучила Општинска изборна комисија када је одбила приговоре подносиоца приговора, јер да би подносилац приговора остварио право на заступљеност у скупштини општине као припадник румунске националне мањине, било је потребно да се кандидује за одборника на начин из члана 18. Закона о локалним изборима, да оствари одређен број гласова бирача и да тако оствари мандат у смислу члана 40. истог закона.  
  
Према одредби члана 18. став 1. Закона о локалним изборима кандидате за одборнике могу предлагати регистроване политичке странке, коалиције регистрованих политичких странака, као и групе грађана чије изборне листе својим потписима подржи најмање 30 бирача по предлогу за сваког кандидата на изборној листи. Предлагач мора на изборној листи имати најмање 1/3 кандидата од укупног броја одборника који се бира. Према ставу 2. истог члана у јединицама локалне самоуправе које имају мање од 20000 бирача, изборне листе из става 1. истог члана утврђене су и кад их својим потписом подржи најмање 200 бирача. 
 
Према одредбама члана 40. став 1., 2., 3., 4., и 5. изборна комисија утврђује резултате избора и о томе сачињава посебан записник, свакој изборној листи припада број мандата који је сразмеран броју добијених гласова, изборна комисија утврђује број мандата који припада свакој изборној листи, у расподели мандата учествују изборне листе које су добиле најмање 5% гласова од укупног броја гласова бирача који су гласали и политичке странке националних мањина и коалиције политичких странака националних мањина учествују у расподели мандата и када су добиле мање од 5% гласова од укупног броја бирача који су гласали.
 
У члану 1. Закона о локалним изборима се наводи да се овим законом уређује избор и престанак мандата одборника скупштине јединице локалне самоуправе, у члану 3. став 1. да грађани бирају одборнике на основу слободног, општег и једнаког изборног права које остварују непосредно, тајним гласањем, у члану 5. да се одборници бирају на основу листа политичких странака, њихових коалиција и листа које предложе групе грађана, а у члану 9. да у јединицама локалне самоуправе у којима живи становништво мешовитог националног састава, омогућује се сразмерна заступљеност националних мањина у скупштинама јединица локалне самоуправе, у складу са Уставом и овим законом.
  
Све цитиране одредбе Закона о локалним изборима говоре о томе да се одборничко место у скупштини јединице локалне самоуправе, како за припаднике већинског народа, тако и за припаднике националних мањина, остварује учешћем у изборном процесу кроз поступак кандидовања за одборнике и освајањем одређеног потребног броја гласова, па подносилац жалбе неосновано тражи право на представљање у локалном парламенту само на основу чињенице да припада румунској националној мањини, а без претходног учешћа у изборима као кандидат за одборника.
  
На основу наведеног Управни суд је, на основу члана 54. став 3. Закона о локалним изборима и сходном применом одредбе члана 40. став 2. Закона о управним споровима (“Службени гласник РС” бр. 111/09), одлучио као у диспозитиву пресуде.

ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана 17.05.2012. године у 12,20 часова, 11 Уж. 414/12


Записничар                                Председник већа-судија
Весна Мутавџић,с.р.                 Живана Ђукановић,с.р.


за тачност отправка
управитељ писарнице
Дејан Ђурић

 

ЉК