27.06.2012.

Presuda 14 UŽ 578-12-verifikacija mandata

Republika Srbija
UPRAVNI SUD
14 Už. 578/12
27.06.2012. godine
B e o g r a d

 

U IME NARODA


  
Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Obrada Andrića, predsednika veća, Dušice Marinković i Jasminke Vukašinović, članova veća, sa sudskim savetnikom Snežanom Vujačić, zapisničarem, odlučujući po žalbi Gorana Dačića, odbornika Skupštine opštine Malo Crniće, protiv Odluke Skupštine opštine Malo Crniće broj: 020-65/2012 od 07.06.2012. godine, u predmetu potvrđivanje mandata odbornika, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 27.06.2012. godine,  doneo je



P R E S U D U

  
Žalba se ODBIJA.


O b r a z l o ž e nj e

  

Odbornik Skupštine opštine Malo Crniće Goran Dačić, podneo je 08.06.2012. godine Upravnom sudu žalbu u vezi konstituisanja Skupštine opštine Malo Crniće na sednici održanoj dana 07.06.2012. godine sa početkom u 13,00 časova, koju je dopunio podneskom dostavljenim Upravnom sudu 18.06.2012. godine, osporavajući odluke Skupštine opštine Malo Crniće donete na ovoj sednici, označene u dopuni žalbe rednim brojevima od 1 do 12.

  
Kako je podnetom žalbom osporeno 12 odluka Skupštine opštine Malo Crniće, Upravni sud je, u smislu odredbe člana 14. Zakona o upravnim sporovima, naložio razdvajanje predmeta, tako da se u predmetu pod brojem 14 Už. 578/12 postupak vodi po žalbi protiv odluke Skupštine opštine Malo Crniće broj: 020-65/2012 od 07.06.2012. godine, kojom su, na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Malo Crniće održanoj 07.06.2012. godine, potvrđeni mandati odbornika Skupštine opštine Malo Crniće, pod rednim brojevima od 1 do 29, i to za 7 odbornika ''Demokratske stranke – Boris Tadić'', 6 odbornika ''Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS) Jedinstvena Srbija (JS)'', 5 odbornika ''Pokrenimo Malo Crniće – Tomislav Nikolić Srpska napredna stranka'', 3 odbornika ''Ujedinjeni regioni Srbije – Malo Crniće, dr Emad Esleem'', 3 odbornika ''Unija za poljoprivredu i preduzetništvo opštine Malo Crniće'', 3 odbornika ''Nova Srbija – Pokret socijalista – Velimir Ilić'' i 2 odbornika ''Demokratske stranke Srbije – Bojan Urošević''.

  
Žalilac u žalbi i dopuni žalbi ističe da je na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Malo Crniće održanoj dana 07.06.2012. godine učinjena bitna povreda postupka i povreda člana 56. Zakona o lokalnim izborima, koja se ogleda u tome što je u sazivu za dnevni red konstitutivne sednice Skupštine opštine Malo Crniće stavljena odluka o izboru predsednika opštine, zamenika predsednika opštine, postavljenje sekretara, izbor direktora Centra za kuluturu i tekuća pitanja, čime su prekoračena zakonska ovlašćenja, jer je izbor za navedene funkcije u nadležnosti novoizabranog predsednika Skupštine novog saziva, a ne u sazivu dnevnog reda predsednika prethodnog saziva. Osim toga smatra da su prekršene i odredbe člana 32. Statuta opštine Malo Crniće,  gde je propisano da se Skupština smatra konstituisanom izborom predsednika Skupštine i postavljenjem sekretara, a prekršena je i procedura glasanja za predsednika opštine, zamenika predsednika opštine i članova opštinskog odbora, jer se glasalo na tri različita glasačka listića, ikao se po odredbama Zakona o lokalnim izborima glasa jedinstveno za sve, što znači na jednom glasačkom listiću za predlog u celini. Navodi da se nepravilnost ogleda i u tome što nije u pismenoj formi urađen i  dostavljen odbornicima predlog rešenja o prestanku i potvrđivanju mandata, već je to urađeno usmeno na samoj sednici, što je u suprotnosti sa odredbama Zakona o opštem upravnom postupku, a nakon 12. tačke dnevnog reda utvrđen je prestanak mandata odbornika koji su izabrani za predsednika i zamenika predsednika opštine i potvrđeni su mandati novih odbornika bez donošenja rešenja o kojima bi se odbornici izjasnili. Zbog izloženih nepravilnosti i povreda odredaba Zakona o lokalnim izborima, Statuta i Poslovnika o radu Skupštine opštine Malo Crniće, kao i povreda odredaba Zakona o opštem upravnom postupku, žalilac je predložio da sud žalbu uvaži i poništi odluku o konstituisanju Skupštine opštine Malo Crniće, odluku o potvrđivanju odborničkih mandata za sve odbornike u Skupštini opštini, kao i sve ostale odluke donete na sednici Skupštine opštine Malo Crniće od 07.06.2012. godine, koje je taksativno nabrojao u dopuni žalbe dostavljenoj sudu 18.06.2012. godine, u kojoj je istakao i da je odbornik Boris Pavlović, kome je na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine potvrđen mandat, bio u sukobu interesa, kao trenutni direktor Fonda za razvoj poljoprivrede opštine Malo Crniće, te nije mogao da glasa o navedenim odlukama, kao i da u toku sednice prilikom pristupanja glasanju nije ispoštovana tajnost glasanja propisana članom 52. Ustava Republike Srbije, članom 38. Zakona o lokalnoj samoupravi i članom 56. Statuta opštine Malo Crniće.

  
Skupština opština Malo Crniće je u odgovoru na žalbu, dostavljenom Upravnom sudu sa spisima predmeta 25.06.2012. godine, osporila sve navode žalbe, ističući da je konstitutivna sednica Skupštine opštine Malo Crniće sazvana i održana u skladu sa odredbama člana 56. stav 3. Zakona o lokalnim izborima, člana 28. stav 3. Zakona o lokalnoj samoupravi i člana 32. Statuta opštine Malo Crniće, te da su sve odluke na ovoj sednice donete u skladu sa zakonom, Statutom i Poslovnikom o radu Skupštine opštine. Ističe i da je na ovoj sednici potvrđen mandat odbornika Borisa Pavlovića iz Crljenca, sa izborne liste ''Demokratska stranka -  Boris Tadić'', a da su neosnovani navodi žalbe da je mandat ovog odbornika sporan iz razloga što je vršio drugu funkciju na koju je imenovan, odnosno postavljen, jer je odredbom člana 30. stav 3. Zakona o lokalnoj samoupravi propisano da danom potvrđivanja odborničkom mandata licima koje je imenovala, odnosno postavila skupština jedinice lokalne samouprave, prestaje funkcija na koju su imenovani, odnosno postavljeni. Osporava i navode koji se odnose na povredu tajnosti glasanja, ističući da se iz priložene dokumentacije može utvrditi da je postupak glasanja sprovedeni tajnim izjašnjavanjem odbornika u skladu sa zakonom, Statutom opštine i Poslovnikom o radu Skuštine opštine. Predlaže da sud žalbu odbije kao neosnovanu.

  
Odlučujući o podnetoj žalbi, u smislu člana 56. stav 7.  Zakona o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS” br. 129/07, 34/10 i 54/11), ocenom navoda žalbe i spisa predmeta,  Upravni sud je našao da je žalba neosnovana.

  
Iz spisa predmeta nesumnjivo proizlazi da je ožalbena odluka doneta na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Malo Crniće održanoj 07.06.2012. godine sa početkom u 13,00 časova, koju je, prema priloženom sazivu I/01 broj: 06-64/12 od 24.05.2012. godine, sazvao predsednik prethodnog saziva Skupštine opštine Malo Crniće, a kojom je, prema priloženom zapisniku, predsedavao najstariji odbornik, koji je na osnovu evidencionih listića konstatovao da postoji kvorum za rad sednice i da je od 29 kandidata za izbor odbornika prisutno 29. Ožalbena odluka broj: 020-65/2012 od 07.06.2012. godine, o potvrđivanju mandata odbornika, doneta je na osnovu izveštaja o konačnim rezultatima sprovedenih izbora za odbornike Skupštine opštine Malo Crniće od 06.05.2012. godine, koji se nalazi u spisima, kao i na osnovu izveštaja verifikacionog odbora o potvrđivanju mandata odbornika, koji se takođe nalazi u spisima, a u spisima se nalaze i uverenja izborne komisije Skupštine opštine Malo Crniće za sve kandidate, kojima su mandati dodeljeni  u skladu sa odredbom člana 43. Zakona o lokalnim izborima.

  
Kod ovakvog stanja stvari, Upravni sud nalazi da je pravilno postupila Skupština opština Malo Crniće kada je donela ožalbenu odluku, pravilnom primenom odredbe člana 56. Zakona o lokalnim izborima, kojom je u stavu 2., 3., 4. i 5. propisano da o potvrđivanju mandata odbornika odlučuje skupština na konstitutivnoj sednici, koju saziva predsednik skupštine iz prethodnog saziva u roku od 15 dana od dana objavljivanja rezultata izbora, a kojom predsedava najstariji odbornik i da o potvrđivanju mandata odbornika, na osnovu izveštaja verifikacionog odbora, skupština odlučuje javnim glasanjem. U glasanju mogu učestvovati kandidati za odbornike kojima su mandati dodeljeni u skladu sa članom 43. ovog zakona i koji imaju uverenje izborne komisije lokalne samouprave da su izabrani.

  
Ocenjujući navode žalbe, Upravni sud je našao da su neosnovani i da ne mogu dovesti do drugačije ocene zakonitosti ožalbene odluke, koja je doneta u skladu sa citiranom odredbom člana 56. Zakona o lokalnim izborima, a imajući u vidu da iz sadržine ove odredbe zakona ne proizlazi obavezno propisani dnevni red konstitutivne sednice skupštine, kako se to navodima žalbe tvrdi, niti je povređena ova odredba zakona u pogledu sazivanja, predsedavanja sednicom, postojanja uslova za održavanje sednice i donošenje ožalbene odluke, na koje se navodima žalbe ukazuje. Sud je posebno cenio navod žalbe kojim se ukazuje da je odbornik, kome je na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Malo Crniće ožalbenom odlukom potvrđen mandat, Boris Pavlović, bio u sukobu interesa, jer kao trenutni direktor Fonda za razvoj poljoprivrede opštine Malo Crniće nije mogao da glasa o odlukama koje su žalbom osporene, pa je našao da su neosnovane i bez uticaja na drugačije odlučivanje u ovoj pravnoj stvari, imajući u vidu da je odredbom člana 56. stav 5. Zakona o lokalnim izborima propisano da u glasanju mogu da učestvuju i kandidati za odbornika kojima su mandati dodeljeni u skladu sa članom 43. ovog zakona i koji imaju uverenje Izborne komisije jedinice lokalne samouprave da su izabrani, kao i činjenicu da je imenovanom kandidatu dodeljen mandat po redosledu na izbornoj listi, te da se za njega u spisima nalazi uverenje Izborne komisije jedinice lokalne samouprave da je izabran, a da je odredbom člana 30. stav 3. Zakona o lokalnoj samoupravi (''Službeni glasnik RS'' br. 129/07) propisano da danom potvrđivanja odborničkog mandata licima koje je imenovala, odnosno postavila skupštine jedinice lokalne samouprave, prestaje funkcija na koju su imenovani, odnosno postavljeni.

  
Sa iznetih razloga, nalazeći da ožalbenom odlukom nije povređen zakon na štetu žalioca, Upravni sud je odlučio kao u dispozitivu ove presude, shodnom primenom odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima (“Službeni glasnik RS” broj 111/09), na osnovu člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima i člana 31. stav 2. Zakona o lokalnoj samoupravi.

  

PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 27.06.2012. godine 14 Už. 578/12


Zapisničar                                    Predsednik veća-sudija
Snežana Vujačić,s.r.                          Obrad Andrić,s.r.


Za tačnost otpravka
upravitelj pisarnice
Dejan Đurić



RS