11.05.2012.

Presuda 15 UŽ 193-12 od 11.05.2012.-zaštita izbornog prava

 

Republika Srbija

 

 

UPRAVNI SUD

 

 

15 Už. 193/12

 

 

11.05.2012. godine

 

 

B e o g r a d

 

 

U IME NARODA

 

 

Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Obrada Andrića, predsednika veća, Jasminke Vukašinović i Dušice Marinković, članova veća, sa sudskim savetnikom mr Vesnom Čogurić, kao zapisničarem, odlučujući o žalbi Tomislava Simonovića iz Vinče, kandidata za odbornika sa Izborne liste: Grupa građana – Tomislav Simonović – Naš Toma, čiji je punomoćnik Dragiša T. Vukašinović, advokat iz Novog Beograda, Bulevar Zorana Đinđića br. 207/VI, izjavljenoj protiv rešenja Izborne komisije gradske opštine Grocka br. 013-3-89 od 07.05.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća, održanoj dana 11.05.2012. godine, u 13,20 časova, doneo je

 

 

 

 

P R E S U D U

 

 

 

Žalba SE ODBIJA.

 

 

 

O b r a z l o ž e nj e

 

 

 

 

Ožalbenim rešenjem, odbijen je prigovor Tomislava Simonovića, kandidata za odbornika sa Izborne liste: Grupa građana – Tomislav Simonović- Naš Toma, koji se odnosi na postupak sprovođenja glasanja na biračkom mestu br. 39 Kaluđerica.

 

 

U žalbi podnetoj Upravnom sudu dana 10.05.2012. godine u 10,35 časova, žalilac navodi da je predlagač liste Grupa građana “Tomislav Simonović – Naš Toma”, podneo predlog za prošireni sastav biračkih odbora za odbornike SO Grocka ispred navedene Izborne liste, na kom spisku su za izborno mesto u Umčarima 2 Dom kulture, Trg Republike, predloženi Mirjana Todorović, kao član i Radomir Marinković, kao zamenik člana. Međutim, kako podnosilac žalbe nije obavešten o tome da li su ovi predlozi prihvaćeni ili ne, sa datim usmenim obaveštenjem da su ta lica kao član i zamenik člana prihvaćena, to su 06.05.2012. godine imenovana lica otišla na predloženo izborno mesto br. 37 Umčari. Mirjana Todorović je navedenog dana otišla u Umčare u Dom kulture, gde im je rečeno da je Mirjana izborni član Komisije u Umčarima, ali u Osnovnoj školi, te se imenovana uputila u Osnovnu školu gde je tom prilikom evidentirano prisustvo kako Mirjanino, tako i pomenutog njenog zamenika Radomira Marinkovića i oboje su učestvovali u izbornim radnjama (Mirjana je vodila knjige, stavljala glasačima sprej na prste, a Radomir je bio zadužen za glasačke kutije, stajao je kod njih), s tim što je oko 17,30 do 18,00 časova, Mirjani rečeno da oni po rešenju tu ne treba da budu, da nisu članovi te glasačke Komisije, već da ona odmah mora da pođe u Kaluđericu, gde je po rešenju član Komisije, te se ona uputila na biračko mesto br. 39 u OŠ ''Aleksa Šantić'' u Kaluđerici, gde je bila do kraja izbora. Ističe da predlagaču navedene liste gospodinu Tomislavu Simonoviću, u skladu sa odredbom člana 16. stav 6. Zakona o lokalnim izborima, nije dostavljeno rešenje o imenovanju navedenih lica za članove biračkog odbora za biračko telo br. 39 u Kaluđerici, čime je napravljena namerna ili nenamerna zabuna, koja je dovela do toga da je neregularna procedura na oba navedena biračka mesta.

 

 

 

Opštinska izborna komisija opštine Grocka je Upravnom sudu dostavila spise potrebne za odlučivanje o žalbi, kao i odgovor na žalbu 10.05.2012. godine u 20,43 časova, ostajući u svemu pri razlozima iz obrazloženja ožalbenog rešenja.

 

 

 

 

Odlučujući, na osnovu odredbe člana 54. st 1. i 3. Zakona o lokalnim izborima (''Službeni glasnik RS'', br. 129/07 , 34/10 i 54/11), o podnetoj žalbi, koja je blagovremena, dopuštena i izjavljena od ovlašćenog lica, Upravni sud je, ocenom navoda žalbe i dostavljenih spisa predmeta, našao da je žalba neosnovana.

 

 

Naime, povodom prigovora ovde žalioca, ožalbenim rešenjem a prema stanju u spisima, nesumnjivo je pravilno utvrđeno da su kao predstavnici podnosioca Izborne liste : Grupa građana – Tomislav Simonović- Naš Toma, u prošireni sastav biračkog odbora za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 06.05.2012. godine, za biračko mesto br. 39 Kaluđerica, na teritoriji gradske opštine Grocka, rešenjem Republičke izborne komisije 02 br. 013-422/12 od 30.04.2012. godine, imenovani Mirjana Todorović, kao član i Radomir Marinković, kao zamenik člana, kao i da ova lica nisu učestvovala u radu biračkog odbora u proširenom sastavu za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 06.05.2012. godine za biračko mesto br. 39 Kaluđerica na teritoriji gradske opštine Grocka, a što proizlazi iz Zapisnika o radu biračkog odbora i Izveštaja o prisutnosti na biračkom mestu. Dalje je utvrđeno da se glasanje na biračkom mestu 39 Kaluđerica odvijalo u potpunom redu a što proizlazi iz Zapisnika o radu biračkog odbora, sačinjenog od biračkog odbora i potpisanog bez primedbi.

 

 

Imajući u vidu navedeno, sud nalazi da je ožalbeno rešenje pravilno i na zakonu zasnovano, zbog čega su navodi žalbe koji se odnose na regularnost provedenih izbora na biračkom mestu broj 39 u Kaluđerici, neosnovani.

 

 

Navode žalbe koji se odnose na navodne nepravilnosti na biračkom mestu br. 37 Umčari, sud nije cenio, jer je ožalbenim rešenjem odbijen prigovor podnosioca žalbe, koji se odnosi na postupak sprovođenja glasanja na biračkom mestu br. 39 Kaluđerica.

 

 

 

Kako je žalba tužioca odbijena, to nema zakonskog osnova da sud meritorno reši ovaj izborni spor, u smislu člana 55. stav 2. Zakona o lokalnim izborima, a kako to žalbom žalilac predlaže.

 

 

 

Iz navedenih razloga, Upravni sud je, na osnovu člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima, shodnom primenom odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima (''Službeni glasnik RS'', broj 111/09), odlučio kao u dispozitivu presude.

 

 

 

PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU

 

Dana: 11.05.2012. godine, u 13,20 časova, 15 Už. 193/12

 

Zapisničar                                          Predsednik veća-sudija

 

mr Vesna Čogurić, s.r.                          Obrad Andrić, s.r.

 

 

 

 

Za tačnost otpravka

 

 

Upravitelj pisarnice

 

 

Dejan Đurić

 

 

 

SK