Београд, 11.05.2012.

Пресуда 15 УЖ 193-12 од 11.05.2012.-заштита изборног права

 

Република Србија

 

 

УПРАВНИ СУД

 

 

15 Уж. 193/12

 

 

11.05.2012. године

 

 

Б е о г р а д

 

 

У ИМЕ НАРОДА

 

 

Управни суд, у већу састављеном од судија: Обрада Андрића, председника већа, Јасминке Вукашиновић и Душице Маринковић, чланова већа, са судским саветником мр Весном Чогурић, као записничарем, одлучујући о жалби Томислава Симоновића из Винче, кандидата за одборника са Изборне листе: Група грађана – Томислав Симоновић – Наш Тома, чији је пуномоћник Драгиша Т. Вукашиновић, адвокат из Новог Београда, Булевар Зорана Ђинђића бр. 207/VI, изјављеној против решења Изборне комисије градске општине Гроцка бр. 013-3-89 од 07.05.2012. године, у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа, одржаној дана 11.05.2012. године, у 13,20 часова, донео је

 

 

 

 

П Р Е С У Д У

 

 

 

Жалба СЕ ОДБИЈА.

 

 

 

О б р а з л о ж е њ е

 

 

 

 

Ожалбеним решењем, одбијен је приговор Томислава Симоновића, кандидата за одборника са Изборне листе: Група грађана – Томислав Симоновић- Наш Тома, који се односи на поступак спровођења гласања на бирачком месту бр. 39 Калуђерица.

 

 

У жалби поднетој Управном суду дана 10.05.2012. године у 10,35 часова, жалилац наводи да је предлагач листе Група грађана “Томислав Симоновић – Наш Тома”, поднео предлог за проширени састав бирачких одбора за одборнике СО Гроцка испред наведене Изборне листе, на ком списку су за изборно место у Умчарима 2 Дом културе, Трг Републике, предложени Мирјана Тодоровић, као члан и Радомир Маринковић, као заменик члана. Међутим, како подносилац жалбе није обавештен о томе да ли су ови предлози прихваћени или не, са датим усменим обавештењем да су та лица као члан и заменик члана прихваћена, то су 06.05.2012. године именована лица отишла на предложено изборно место бр. 37 Умчари. Мирјана Тодоровић је наведеног дана отишла у Умчаре у Дом културе, где им је речено да је Мирјана изборни члан Комисије у Умчарима, али у Основној школи, те се именована упутила у Основну школу где је том приликом евидентирано присуство како Мирјанино, тако и поменутог њеног заменика Радомира Маринковића и обоје су учествовали у изборним радњама (Мирјана је водила књиге, стављала гласачима спреј на прсте, а Радомир је био задужен за гласачке кутије, стајао је код њих), с тим што је око 17,30 до 18,00 часова, Мирјани речено да они по решењу ту не треба да буду, да нису чланови те гласачке Комисије, већ да она одмах мора да пође у Калуђерицу, где је по решењу члан Комисије, те се она упутила на бирачко место бр. 39 у ОШ ''Алекса Шантић'' у Калуђерици, где је била до краја избора. Истиче да предлагачу наведене листе господину Томиславу Симоновићу, у складу са одредбом члана 16. став 6. Закона о локалним изборима, није достављено решење о именовању наведених лица за чланове бирачког одбора за бирачко тело бр. 39 у Калуђерици, чиме је направљена намерна или ненамерна забуна, која је довела до тога да је нерегуларна процедура на оба наведена бирачка места.

 

 

 

Општинска изборна комисија општине Гроцка је Управном суду доставила списе потребне за одлучивање о жалби, као и одговор на жалбу 10.05.2012. године у 20,43 часова, остајући у свему при разлозима из образложења ожалбеног решења.

 

 

 

 

Одлучујући, на основу одредбе члана 54. ст 1. и 3. Закона о локалним изборима (''Службени гласник РС'', бр. 129/07 , 34/10 и 54/11), о поднетој жалби, која је благовремена, допуштена и изјављена од овлашћеног лица, Управни суд је, оценом навода жалбе и достављених списа предмета, нашао да је жалба неоснована.

 

 

Наиме, поводом приговора овде жалиоца, ожалбеним решењем а према стању у списима, несумњиво је правилно утврђено да су као представници подносиоца Изборне листе : Група грађана – Томислав Симоновић- Наш Тома, у проширени састав бирачког одбора за координирано спровођење свих избора расписаних за 06.05.2012. године, за бирачко место бр. 39 Калуђерица, на територији градске општине Гроцка, решењем Републичке изборне комисије 02 бр. 013-422/12 од 30.04.2012. године, именовани Мирјана Тодоровић, као члан и Радомир Маринковић, као заменик члана, као и да ова лица нису учествовала у раду бирачког одбора у проширеном саставу за координирано спровођење свих избора расписаних за 06.05.2012. године за бирачко место бр. 39 Калуђерица на територији градске општине Гроцка, а што произлази из Записника о раду бирачког одбора и Извештаја о присутности на бирачком месту. Даље је утврђено да се гласање на бирачком месту 39 Калуђерица одвијало у потпуном реду а што произлази из Записника о раду бирачког одбора, сачињеног од бирачког одбора и потписаног без примедби.

 

 

Имајући у виду наведено, суд налази да је ожалбено решење правилно и на закону засновано, због чега су наводи жалбе који се односе на регуларност проведених избора на бирачком месту број 39 у Калуђерици, неосновани.

 

 

Наводе жалбе који се односе на наводне неправилности на бирачком месту бр. 37 Умчари, суд није ценио, јер је ожалбеним решењем одбијен приговор подносиоца жалбе, који се односи на поступак спровођења гласања на бирачком месту бр. 39 Калуђерица.

 

 

 

Како је жалба тужиоца одбијена, то нема законског основа да суд мериторно реши овај изборни спор, у смислу члана 55. став 2. Закона о локалним изборима, а како то жалбом жалилац предлаже.

 

 

 

Из наведених разлога, Управни суд је, на основу члана 54. став 3. Закона о локалним изборима, сходном применом одредбе члана 40. став 2. Закона о управним споровима (''Службени гласник РС'', број 111/09), одлучио као у диспозитиву пресуде.

 

 

 

ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ

 

Дана: 11.05.2012. године, у 13,20 часова, 15 Уж. 193/12

 

Записничар                                          Председник већа-судија

 

мр Весна Чогурић, с.р.                          Обрад Андрић, с.р.

 

 

 

 

За тачност отправка

 

 

Управитељ писарнице

 

 

Дејан Ђурић

 

 

 

СК