14.05.2012.

Presuda 5 UŽ 353-12-zaštita izbornog prava

 
Republika Srbija
UPRAVNI SUD
5  Už. 353/12
14.05.2012. godine
B e o g r a d

U IME NARODA

Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Živane Đukanović, predsednika veća, LJiljane Maksimović i LJiljane Jevtić, članova veća, sa sudskim savetnikom Vukicom Latinović, zapisničarem, odlučujući o žalbi ovlašćenog lica podnosioca izborne liste Srpska radikalna stranka - dr Aleksandar Martinović, Dušana Marića iz Velike Plane, izjavljenoj protiv rešenja Izborne komisije opštine Velika Plana broj: 013-31-2/2012 od 09.05.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 14.05.2012. godine u 12,00 časova, doneo je

 

P R E S U D U



Žalba se ODBIJA.

 

O b r a z l o ž e nj e


Ožalbenim rešenjem odbijen je, kao neosnovan, prigovor Srpske radikalne stranke - Opštinskog odbora Velika Plana od 07.05.2012. godine zbog povrede izbornog prava u postupku sprovođenja izbora, a na osnovu člana 52. Zakona o lokalnim izborima.

 

U žalbi podnetoj Upravnom sudu preporučenom pošiljkom 11.05.2012. godine u 14,58 časova, koja je primljena u sudu 12.05.2012. godine u 10,04 časova, žalilac ukazuje da je na biračkom mestu 8 Osnovna škola “Centar” Miloševac učinjena povreda izbornog postupka, s obzirom da su u radu učestvovali članovi biračkog odbora Petar i Slavica Subašić supružnici, a što je zakonom izričito zabranjeno. U žalbi ističe da nisu tačni navodi iz ožalbenog rešenja da je Slavica Subašić napustila biračko mesto već je sve vreme učestvovala u radu biračkog odbora na ovom biračkom mestu, o čemu svedoče izjave više lica koje prilaže uz žalbu, a koje su date 11.05.2012. godine i overene pred nadležnim Osnovnim sudom u Smederevu pod materijalnom i krivičnom odgovornošću, da je ovo lice učestovalo u radu biračkog odbora. Predlaže da se žalba uvaži, poništi rešenje Izborne komisije opštine Velika Plana i usvoji prigovor podnosioca izborne liste Srpska radikalana stranka - dr Aleksandar Martinović, te ponove izbori za odbornike u Skupštini opštine Velika Plana na biračkom mestu broj 8 Osnovna škola “Centar” Miloševac.

 

Opštinska izborna komisija opštine Velika Plana sudu je dostavila odgovor na žalbu i sve spise vezane za ožalbeno rešenje 12.05.2012. godine u 23,45 časova.

 

Odlučujući na osnovu odredbe člana 54. stav 1. Zakona o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS” br. 129/07 ... 54/11), o podnetoj žalbi, Upravni sud je, ocenom navoda žalbe i dostavljenih spisa predmeta, našao da je žalba neosnovana.

 

Prema stanju u spisima predmeta, ožalbenim rešenjem odbijen je kao neosnovan prigovor žalioca Opštinskog odbora Srpske radikalne stranke Velika Plana koji se odnosi na povrede izbornog prava na biračkom mestu broj 8  Osnovna škola “Centar” Miloševac, zbog učešća supružnika Petra i Slavice Subašić iz Miloševca u radu biračkog odbora na ovom biračkom mestu. Postupajući po prigovoru, Izborna komisija opštine Velika Plana je pribavila izjavu Dragana Matića, zamenika predsednika biračkog odbora na navedenom biračkom mestu uzeta na zapisnik sačinjen 09.05.2012. godine i izjavu Slavice Subašić uzeta na zapisinik 09.05.2012. godine, koji su izjavili da je po dolasku na biračko mesto, nakon ukazivanja da postoji smetnja u učestvovanju Slavice Subašić u radu biračkog odbora, ista napustila biračko mesto i nije učestvovala u radu biračkog odbora, te da nije imala pristup izbornom materijalu i ni na koji način nije mogla uticati na rezultate izbora.

 

Imajući u vidu navedeno, Upravni sud nalazi da je ožalbeno rešenje pravilno i na zakonu zasnovano i da su neosnovani navodi žalbe koji se odnose ne regularnost sprovedenih izbora na biračkom mestu 8 Osnovna škola “Centar” Miloševac, s obzirom da iz zapisnika o radu biračkog odbora na ovom biračkom mestu od 06.05.2012. godine, izveštaja o prisutnosti članova biračkog odbora i izjava lica navedenih u ožalbenom rešenju od 09.05.2012. godine, proizlazi da Slavica Subašić, kao član proširenog sastava biračkog odbora, nije učestvovala u radu biračkog odbora, pa time nije učinjena povreda postupka u sprovođenju izbora predviđena članom 30. stav 2. Zakona o izboru narodnih poslanika (“Službeni glasnik RS” br. 35/2000 ... 36/2011).

 

  Ovo posebno kada se ima u vidu da je rešenje o imenovanju članova i zamenika članova biračkog odbora u proširenom sastavu za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 06.05.2012. godine za biračko mesto broj 8 Osnovna škola “Centar” Miloševac na teritoriji opštine Velika Plana, donela Republička izborna komisija dana 30.04.2012. godine i to rešenje 02 broj: 013-422/12, saglasno članu 19. i članu 23. stav 2. Uputstva za sprovođenje izbora za narodne poslanike i izbora za predsednika Republike raspisanih za 06. maj 2012. godine (“Službeni glasnik RS” br. 29/12), a ne Opštinska izborna komisija Velike Plane. Na ovo rešenje Republičke izborne komisije je mogao da se izjavi prigovor od strane ovlašćenih lica podnosioca izbornih lista, a što u konkretnom slučaju nije učinjeno u roku od 24 časa od dana donošenja ovog rešenja, pa se sa tih razloga sastav biračkog odbora u proširenom sastavu ne može osporavati kod Opštinske izborne komisije Velika Plana.

Kako je na licu mesta, nakon uočenog propusta u odnosu na člana biračkog odbora Slavicu Subašić, na sam dan održavanja izbora na ovom biračkom mestu, otklonjen propust njenim udaljavanjem sa biračkog mesta, to sud nalazi da je pravilan zaključak OIK Velika Plana da nije učinjena povreda izbornog postupka koja je od uticaja na regularnost sprovedenih izbora na ovom biračkom mestu.


Činjenica da je žalilac uz žalbu priložio izjave više lica od 11.05.2012. godine, overene pred Osnovnim sudom u Smederevu, koje su date pod krivičnom i materijalnom odgovornošću, u pogledu prisutnosti Slavice Subašić na označenom biračkom mestu, nisu od uticaja na pravilnost i zakonitost ožalbenog rešenja, s obzirom da su date naknadno nakon održanih izbora 06.05.2012. godine, a u zapisniku o radu biračkog odbora na ovom biračkom mestu nisu konstatovane nikakve nepravilnosti tokom glasanja birača i zapisnik su potpisali svi članovi biračkog odbora bez ikakvih primedbi.


Kako je žalba žalioca odbijena to nema zakonskog osnova da sud meritorno reši ovaj izborni spor u smislu člana 55. stav 2. Zakona o lokalnim izborima, kako je to žalbom žalilac predložio.

Sa navedenih razloga, Upravni sud je, na osnovu člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima i shodnom primenom odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima, odlučio kao u dispozitivu presude.

 

PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 14.05.2012. godine u 12,00 časova, 5 Už. 353/12

Zapisničar                            Predsednik veća-sudija
Vukica Latinović, s.r.           Živana Đukanović, s.r.

Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

LJK