Београд, 14.05.2012.

Пресуда 5 УЖ 353-12-заштита изборног права

 
Република Србија
УПРАВНИ СУД
5  Уж. 353/12
14.05.2012. године
Б е о г р а д

У ИМЕ НАРОДА

Управни суд, у већу састављеном од судија: Живане Ђукановић, председника већа, Љиљане Максимовић и Љиљане Јевтић, чланова већа, са судским саветником Вукицом Латиновић, записничарем, одлучујући о жалби овлашћеног лица подносиоца изборне листе Српска радикална странка - др Александар Мартиновић, Душана Марића из Велике Плане, изјављеној против решења Изборне комисије општине Велика Плана број: 013-31-2/2012 од 09.05.2012. године, у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 14.05.2012. године у 12,00 часова, донео је

 

П Р Е С У Д У



Жалба се ОДБИЈА.

 

О б р а з л о ж е њ е


Ожалбеним решењем одбијен је, као неоснован, приговор Српске радикалне странке - Општинског одбора Велика Плана од 07.05.2012. године због повреде изборног права у поступку спровођења избора, а на основу члана 52. Закона о локалним изборима.

 

У жалби поднетој Управном суду препорученом пошиљком 11.05.2012. године у 14,58 часова, која је примљена у суду 12.05.2012. године у 10,04 часова, жалилац указује да је на бирачком месту 8 Основна школа “Центар” Милошевац учињена повреда изборног поступка, с обзиром да су у раду учествовали чланови бирачког одбора Петар и Славица Субашић супружници, а што је законом изричито забрањено. У жалби истиче да нису тачни наводи из ожалбеног решења да је Славица Субашић напустила бирачко место већ је све време учествовала у раду бирачког одбора на овом бирачком месту, о чему сведоче изјаве више лица које прилаже уз жалбу, а које су дате 11.05.2012. године и оверене пред надлежним Основним судом у Смедереву под материјалном и кривичном одговорношћу, да је ово лице учестовало у раду бирачког одбора. Предлаже да се жалба уважи, поништи решење Изборне комисије општине Велика Плана и усвоји приговор подносиоца изборне листе Српска радикалана странка - др Александар Мартиновић, те понове избори за одборнике у Скупштини општине Велика Плана на бирачком месту број 8 Основна школа “Центар” Милошевац.

 

Општинска изборна комисија општине Велика Плана суду је доставила одговор на жалбу и све списе везане за ожалбено решење 12.05.2012. године у 23,45 часова.

 

Одлучујући на основу одредбе члана 54. став 1. Закона о локалним изборима (“Службени гласник РС” бр. 129/07 ... 54/11), о поднетој жалби, Управни суд је, оценом навода жалбе и достављених списа предмета, нашао да је жалба неоснована.

 

Према стању у списима предмета, ожалбеним решењем одбијен је као неоснован приговор жалиоца Општинског одбора Српске радикалне странке Велика Плана који се односи на повреде изборног права на бирачком месту број 8  Основна школа “Центар” Милошевац, због учешћа супружника Петра и Славице Субашић из Милошевца у раду бирачког одбора на овом бирачком месту. Поступајући по приговору, Изборна комисија општине Велика Плана је прибавила изјаву Драгана Матића, заменика председника бирачког одбора на наведеном бирачком месту узета на записник сачињен 09.05.2012. године и изјаву Славице Субашић узета на записиник 09.05.2012. године, који су изјавили да је по доласку на бирачко место, након указивања да постоји сметња у учествовању Славице Субашић у раду бирачког одбора, иста напустила бирачко место и није учествовала у раду бирачког одбора, те да није имала приступ изборном материјалу и ни на који начин није могла утицати на резултате избора.

 

Имајући у виду наведено, Управни суд налази да је ожалбено решење правилно и на закону засновано и да су неосновани наводи жалбе који се односе не регуларност спроведених избора на бирачком месту 8 Основна школа “Центар” Милошевац, с обзиром да из записника о раду бирачког одбора на овом бирачком месту од 06.05.2012. године, извештаја о присутности чланова бирачког одбора и изјава лица наведених у ожалбеном решењу од 09.05.2012. године, произлази да Славица Субашић, као члан проширеног састава бирачког одбора, није учествовала у раду бирачког одбора, па тиме није учињена повреда поступка у спровођењу избора предвиђена чланом 30. став 2. Закона о избору народних посланика (“Службени гласник РС” бр. 35/2000 ... 36/2011).

 

  Ово посебно када се има у виду да је решење о именовању чланова и заменика чланова бирачког одбора у проширеном саставу за координирано спровођење свих избора расписаних за 06.05.2012. године за бирачко место број 8 Основна школа “Центар” Милошевац на територији општине Велика Плана, донела Републичка изборна комисија дана 30.04.2012. године и то решење 02 број: 013-422/12, сагласно члану 19. и члану 23. став 2. Упутства за спровођење избора за народне посланике и избора за председника Републике расписаних за 06. мај 2012. године (“Службени гласник РС” бр. 29/12), а не Општинска изборна комисија Велике Плане. На ово решење Републичке изборне комисије је могао да се изјави приговор од стране овлашћених лица подносиоца изборних листа, а што у конкретном случају није учињено у року од 24 часа од дана доношења овог решења, па се са тих разлога састав бирачког одбора у проширеном саставу не може оспоравати код Општинске изборне комисије Велика Плана.

Како је на лицу места, након уоченог пропуста у односу на члана бирачког одбора Славицу Субашић, на сам дан одржавања избора на овом бирачком месту, отклоњен пропуст њеним удаљавањем са бирачког места, то суд налази да је правилан закључак ОИК Велика Плана да није учињена повреда изборног поступка која је од утицаја на регуларност спроведених избора на овом бирачком месту.


Чињеница да је жалилац уз жалбу приложио изјаве више лица од 11.05.2012. године, оверене пред Основним судом у Смедереву, које су дате под кривичном и материјалном одговорношћу, у погледу присутности Славице Субашић на означеном бирачком месту, нису од утицаја на правилност и законитост ожалбеног решења, с обзиром да су дате накнадно након одржаних избора 06.05.2012. године, а у записнику о раду бирачког одбора на овом бирачком месту нису констатоване никакве неправилности током гласања бирача и записник су потписали сви чланови бирачког одбора без икаквих примедби.


Како је жалба жалиоца одбијена то нема законског основа да суд мериторно реши овај изборни спор у смислу члана 55. став 2. Закона о локалним изборима, како је то жалбом жалилац предложио.

Са наведених разлога, Управни суд је, на основу члана 54. став 3. Закона о локалним изборима и сходном применом одредбе члана 40. став 2. Закона о управним споровима, одлучио као у диспозитиву пресуде.

 

ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана 14.05.2012. године у 12,00 часова, 5 Уж. 353/12

Записничар                            Председник већа-судија
Вукица Латиновић, с.р.           Живана Ђукановић, с.р.

За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић

ЉК