19.05.2012.

Presuda 6 Už. 501-12- zaštita izbornog prava


Republika Srbija
UPRAVNI SUD 
6  Už. 501/12
19.05.2012. godine
B e o g r a d


U IME NARODA

                       
Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Živane Đukanović, predsednika veća, LJiljane Jevtić i LJiljane Maksimović, članova veća, sa sudskim savetnikom Vesnom Otašević, kao zapisničarem, odlučujući o žalbi ovlašćenog lica podnosioca izborne liste Dragan Marković Palma-Jedinstvena Srbija, Milinka Kovačevića iz Uzovnice, LJubovija, izjavljenoj protiv rešenja Opštinske izborne komisije opštine LJubovija broj: 013-49/12-03 od 14.05.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 19.05.2012. godine u 10,40 časova, doneo je

P R E S U D U

            Žalba se ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

  
Ožalbenim rešenjem, odbija se, kao neosnovan, prigovor podnet Opštinskoj izbornoj komisiji na neregularnost izbora na biračkom mestu broj 16. Arsenovići, podnosioca Jedinstvena Srbija Opštinski odbor LJubovija lista “Dragan Marković Palma-Jedinstvena Srbija” broj 013-49/12-03 od 14.05.2012. godine i rešenje stupa na snagu danom donošenja.

U žalbi podnetoj Upravnom sudu, preporučenom pošiljkom dana 16.05.2012. godine u 08,00 časova, koja je primljena u sud dana 17.05.2012. godine u 09,54 časova,  žalilac ukazuje da na biračkom mestu broj 16. Arsenovići, opština LJubovija, bez znanja i saglasnosti člana biračkog odbora ispred liste Dragan Marković Palma-Jedinstvena Srbija, Vasić Stjepana iz Crnče, LJubovija, odlučio da neki član istog biračkog odbora, čiji je identitet nepoznat, ide u kuću birača Nedeljković Slobodanke, koja je inače invalid, gde je navodno ona popunila glasački listić za opštinske izbore i tako glasala. Navodi da se Nedeljković Slobodanka iz Crnče, zaseok Arsenovići, već duže vreme nalazi na bolničkom lečenju i da se na tom lečenju nalazi i danas, tako da dana 13.05.2012. godine uopšte nije bila kod svoje kuće u Crnči, niti je dolazila na biračko mesto broj 16. Arsenovići, pa da uopšte nije glasala. Iako ovaj birač uopšte nije glasala, neko od žaliocu nepoznatih članova biračkog odbora, je potpisao ovu ženu – glasača u biračkom spisku – knjizi u kojoj se upisuju i potpisuju birači koji su izašli na izbore i glasali, a izborni listić sa njenim glasom ubacio u glasačku kutiju. Kao dokaz o navedenom navodi potvrdu Doma zdravlja u LJuboviji o bolničkom lečenju Nedeljković Slobodanke iz Crnče, zaseok Arsenovići i izjavu Vasić Stjepana iz Crnče, koja nije dostavljena sudu uz žalbu. Takođe, navodi i to da je biračima dozvoljeno da glasaju bez dokumenata o njihovom identitetu, a članovi biračkog odbora neprestano su koristili mobilne telefone u prostorijama za glasanje i vršili pritisak na glasače u smislu njihovog opredeljivanja za koga da glasaju. Smatrajući da glasanje na biračkom mestu broj 16. Arsenovići nije izvršeno na zakonom propisan način, predlaže uvažavanje žalbe u smislu odredaba Zakona o lokalnim izborima. Dana 18.05.2012. godine u 09,48 časova žalilac je sudu dostavio dopunu svoje žalbe uz koju je dostavio potvrdu Opšte bolnice u Loznici broj 4615 od 16.05.2012. godine kojom se potvrđuje da se Nedeljković Slobodanka iz Gračanice, rođena 1942. godine, nalazi na lečenju od 11.05.2012. godine i dalje.

Opštinska izborna komisija opštine LJubovija, sudu je dostavila je odgovor na žalbu i sve spise vezane za ožalbeno rešenje dana 18.05.2012. godine u 19,40 časova.

Odlučujući na osnovu odredbe člana 54. stav 1. Zakona o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS” br. 129/07 ... 54/11), o podnetoj žalbi, Upravni sud je, ocenom navoda žalbe i dostavljenih spisa predmeta, našao da je žalba neosnovana.

Prema stanju u spisima predmeta, ožalbenim rešenjem odbijen je, kao neosnovan, prigovor žalioca koji se odnosi na povrede izbornog prava na biračkom mestu broj 16. Arsenovići, kojim je ukazano na nepravilnosti koje se odnose na glasanje van biračkog mesta kod glasača Nedeljković Slobodanke, tvrdeći, između ostalog, da se prema saznanjima podnosioca prigovora, ta žena nalazi u bolnici, tako da nije mogla ni da glasa. Opštinska izborna komisija LJubovija je na svojoj sednici održanoj dana 14.05.2012. godine, razmatrala navedeni prigovor i utvrdila da u zapisniku sa glasanja na biračkom mestu broj 16. nije bilo priemdbi, a podnosilac prigovora nije ponudio nijedan materijalni dokaz kojim potkrepljuje svoje tvrdnje, pa je doneto rešenje kao u dispozitivu.

Imajući u vidu navedeno, Upravni sud nalazi da je ožalbeno rešenje pravilno i na zakonu zasnovano i da su neosnovani navodi žalbe koji se odnose na neregularnost sprovedenih izbora na biračkom mestu broj 16. Arsenovići, s obzirom da iz zapisnika o radu biračkog odbora na ovom biračkom mestu od 13.05.2012. godine, proizlazi da članovi biračkog odbora nisu imali primedbe i da je isti potpisan od strane 22 člana biračkog odbora.

Sud je cenio žalbene navode da se birač Nedeljković Slobodanka iz Crnče, zaseok Arsenović, već duže vreme nalazi na bolničkom lečenju i da je na tom lečenju i danas, tako da dana 13.05.2012. godine nije bila kod svoje kuće u Crnči, niti je dolazila na biračko mesto broj 16. Arsenovići, pa da uopšte nije glasala, no iste je ocenio neosnovanim sa razloga što žalilac svoje navode nije dokazao, a iz potvrde Opšte bolnice u Loznici, koju je žalilac naknadno dostavio sudu, ne može se utvrditi identitet birača Nedeljković Slobodanke i lica koje je pacijent na lečenju od 11.05.2012. godine i dalje, jer je to lice iz Gračanice, a ne iz Crnče, zaseok Arsenović, kako žalilac navodi u žalbi.

Sud je cenio i ostale žalbene navode, no nalazi da oni ne mogu dovesti do drugačijeg odlučivanja u ovoj izbornoj stvari, s obzirom na to da žalilac nije pružio nijedan dokaz kojim bi potvrdio svoje žalbene navode.

Kako je na osnovu zapisnika o radu biračkog odbora utvrđeno da na izborima sprovedenim dana 13.05.2012. godine na biračkom mestu broj 16. Arsenovići, nije bilo primedbi od strane članova biračkog odbora i isti je potpisan od strane 22 člana biračkog odbora, a žalilac nije dostavio nijedan materijalni dokaz u prilog žalbenih navoda, to sud nalazi da je pravilan zaključak OIK LJubovija da nije učinjena povreda izbornog postupka koja je od uticaja na regularnost sprovedenih izbora na ovom biračkom mestu.

Sa navedenih razloga, Upravni sud je, na osnovu člana 54. stav 3.  Zakona o lokalnim izborima i shodnom primenom odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporoviima (“Službeni glasnik RS” br. 111/09), odlučio kao u dispozitivu presude.

PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 19.05.2012. godine, u 10,40 časova, 6 Už. 501/12 

Zapisničar                                       Predsednik veća-sudija
Vesna Otašević,s.r.                        Živana Đukanović,s.r.


Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

LJK