Београд, 19.05.2012.

Пресуда 6 Уж. 501-12- заштита изборног права


Република Србија
УПРАВНИ СУД 
6  Уж. 501/12
19.05.2012. године
Б е о г р а д


У ИМЕ НАРОДА

                       
Управни суд, у већу састављеном од судија: Живане Ђукановић, председника већа, Љиљане Јевтић и Љиљане Максимовић, чланова већа, са судским саветником Весном Оташевић, као записничарем, одлучујући о жалби овлашћеног лица подносиоца изборне листе Драган Марковић Палма-Јединствена Србија, Милинка Ковачевића из Узовнице, Љубовија, изјављеној против решења Општинске изборне комисије општине Љубовија број: 013-49/12-03 од 14.05.2012. године, у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 19.05.2012. године у 10,40 часова, донео је

П Р Е С У Д У

            Жалба се ОДБИЈА.

О б р а з л о ж е њ е

  
Ожалбеним решењем, одбија се, као неоснован, приговор поднет Општинској изборној комисији на нерегуларност избора на бирачком месту број 16. Арсеновићи, подносиоца Јединствена Србија Општински одбор Љубовија листа “Драган Марковић Палма-Јединствена Србија” број 013-49/12-03 од 14.05.2012. године и решење ступа на снагу даном доношења.

У жалби поднетој Управном суду, препорученом пошиљком дана 16.05.2012. године у 08,00 часова, која је примљена у суд дана 17.05.2012. године у 09,54 часова,  жалилац указује да на бирачком месту број 16. Арсеновићи, општина Љубовија, без знања и сагласности члана бирачког одбора испред листе Драган Марковић Палма-Јединствена Србија, Васић Стјепана из Црнче, Љубовија, одлучио да неки члан истог бирачког одбора, чији је идентитет непознат, иде у кућу бирача Недељковић Слободанке, која је иначе инвалид, где је наводно она попунила гласачки листић за општинске изборе и тако гласала. Наводи да се Недељковић Слободанка из Црнче, засеок Арсеновићи, већ дуже време налази на болничком лечењу и да се на том лечењу налази и данас, тако да дана 13.05.2012. године уопште није била код своје куће у Црнчи, нити је долазила на бирачко место број 16. Арсеновићи, па да уопште није гласала. Иако овај бирач уопште није гласала, неко од жалиоцу непознатих чланова бирачког одбора, је потписао ову жену – гласача у бирачком списку – књизи у којој се уписују и потписују бирачи који су изашли на изборе и гласали, а изборни листић са њеним гласом убацио у гласачку кутију. Као доказ о наведеном наводи потврду Дома здравља у Љубовији о болничком лечењу Недељковић Слободанке из Црнче, засеок Арсеновићи и изјаву Васић Стјепана из Црнче, која није достављена суду уз жалбу. Такође, наводи и то да је бирачима дозвољено да гласају без докумената о њиховом идентитету, а чланови бирачког одбора непрестано су користили мобилне телефоне у просторијама за гласање и вршили притисак на гласаче у смислу њиховог опредељивања за кога да гласају. Сматрајући да гласање на бирачком месту број 16. Арсеновићи није извршено на законом прописан начин, предлаже уважавање жалбе у смислу одредаба Закона о локалним изборима. Дана 18.05.2012. године у 09,48 часова жалилац је суду доставио допуну своје жалбе уз коју је доставио потврду Опште болнице у Лозници број 4615 од 16.05.2012. године којом се потврђује да се Недељковић Слободанка из Грачанице, рођена 1942. године, налази на лечењу од 11.05.2012. године и даље.

Општинска изборна комисија општине Љубовија, суду је доставила је одговор на жалбу и све списе везане за ожалбено решење дана 18.05.2012. године у 19,40 часова.

Одлучујући на основу одредбе члана 54. став 1. Закона о локалним изборима (“Службени гласник РС” бр. 129/07 ... 54/11), о поднетој жалби, Управни суд је, оценом навода жалбе и достављених списа предмета, нашао да је жалба неоснована.

Према стању у списима предмета, ожалбеним решењем одбијен је, као неоснован, приговор жалиоца који се односи на повреде изборног права на бирачком месту број 16. Арсеновићи, којим је указано на неправилности које се односе на гласање ван бирачког места код гласача Недељковић Слободанке, тврдећи, између осталог, да се према сазнањима подносиоца приговора, та жена налази у болници, тако да није могла ни да гласа. Општинска изборна комисија Љубовија је на својој седници одржаној дана 14.05.2012. године, разматрала наведени приговор и утврдила да у записнику са гласања на бирачком месту број 16. није било приемдби, а подносилац приговора није понудио ниједан материјални доказ којим поткрепљује своје тврдње, па је донето решење као у диспозитиву.

Имајући у виду наведено, Управни суд налази да је ожалбено решење правилно и на закону засновано и да су неосновани наводи жалбе који се односе на нерегуларност спроведених избора на бирачком месту број 16. Арсеновићи, с обзиром да из записника о раду бирачког одбора на овом бирачком месту од 13.05.2012. године, произлази да чланови бирачког одбора нису имали примедбе и да је исти потписан од стране 22 члана бирачког одбора.

Суд је ценио жалбене наводе да се бирач Недељковић Слободанка из Црнче, засеок Арсеновић, већ дуже време налази на болничком лечењу и да је на том лечењу и данас, тако да дана 13.05.2012. године није била код своје куће у Црнчи, нити је долазила на бирачко место број 16. Арсеновићи, па да уопште није гласала, но исте је оценио неоснованим са разлога што жалилац своје наводе није доказао, а из потврде Опште болнице у Лозници, коју је жалилац накнадно доставио суду, не може се утврдити идентитет бирача Недељковић Слободанке и лица које је пацијент на лечењу од 11.05.2012. године и даље, јер је то лице из Грачанице, а не из Црнче, засеок Арсеновић, како жалилац наводи у жалби.

Суд је ценио и остале жалбене наводе, но налази да они не могу довести до другачијег одлучивања у овој изборној ствари, с обзиром на то да жалилац није пружио ниједан доказ којим би потврдио своје жалбене наводе.

Како је на основу записника о раду бирачког одбора утврђено да на изборима спроведеним дана 13.05.2012. године на бирачком месту број 16. Арсеновићи, није било примедби од стране чланова бирачког одбора и исти је потписан од стране 22 члана бирачког одбора, а жалилац није доставио ниједан материјални доказ у прилог жалбених навода, то суд налази да је правилан закључак ОИК Љубовија да није учињена повреда изборног поступка која је од утицаја на регуларност спроведених избора на овом бирачком месту.

Са наведених разлога, Управни суд је, на основу члана 54. став 3.  Закона о локалним изборима и сходном применом одредбе члана 40. став 2. Закона о управним споровиима (“Службени гласник РС” бр. 111/09), одлучио као у диспозитиву пресуде.

ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана 19.05.2012. године, у 10,40 часова, 6 Уж. 501/12 

Записничар                                       Председник већа-судија
Весна Оташевић,с.р.                        Живана Ђукановић,с.р.


За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић

ЉК