18.05.2012.

Presuda I-20 Už.512-12 - zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD
Odeljenje u Kragujevcu
I-20 Už.512/12
18.05.2012. godine
B e o g r a d



U IME NARODA


  
Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija Gordane DŽakula, predsednika veća, Željka Škorića  i  Pavela Jonaša,  članova  veća, sa sudskim savetnikom Snežanom Nikolić, zapisničarem, odlučujući o žalbi Radiše Stefanovića iz Novog Pazara, Ulica Deževska bb, Vesne Minić iz Novog Pazara, Ulica Veljka Vlahovića broj 9, Milorada Kostića iz Novog Pazara, Ulica 4. juli broj 43, Milije Stefanovića iz Novog Pazara, Ulica Ruđera Boškovića 255, Jelice Đoković iz Novog Pazara, Ulica Ruđera Boškovića, Filipa Janića iz Novog Pazara, Ulica Golijska 25 i Bojana Kovačevića iz Novog Pazara, Ulica Zmaj Jovina broj 55,  protiv rešenja Republičke izborne komisije, 02 broj: 013-843/12 od 10.05.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća, održanoj dana 18.05.2012 godine, u 17,00 časova doneo je

P R E S U D U

       Žalba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

Ožalbenim rešenjem odbijeni su, kao neosnovani, prigovori, ovde žalilaca, na nepravilnosti prilikom sprovođenja izbora za narodne poslanike održanih 06.05.2012. godine, na biračkim mestima broj 71, 84, 78, 51, 64, 17 i 70 u opštini Novi Pazar, koji su primljeni u Republičkoj izbornoj komisiji 09.05.2012. godine.

U žalbi podnetoj Upravnom sudu, preko Republičke izborne komisije, koja je u RIK-u primljena dana 17.05.2012 godine, u 9,30 časova, a koju je RIK dostavila ovom sudu istoga dana, u 15,02 časova, zajedno sa spisima predmeta, žalioci osporavaju zakonitost pobijanog rešenja zbog bitnih povreda odredaba parničnog postupka, zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i zbog pogrešne primene materijalnog prava. Ističu da je izreka rešenja u suprotnosti sa razlozima datim u okviru obrazloženja ožalbenog rešenja. U obrazloženju ožalbenog rešenja se navodi da su u kopijama zapisnika o radu biračkih odbora, sa navedenih biračkih mesta, u rubrici koja treba da sadrži ime i prezime člana biračkog odbora i njegov potpis, navedena imena i prezimena članova koji su predstavnici izborne liste koju je predložila Grupa građana ''Dveri'', ali ne i potpis članova biračkog odbora. Takođe se u obrazloženju navodi da to ukazuje da su činjenični navodi podnosilaca prigovora tačni. Birači – podnosioci prigovora, koji su imenovani za članove biračkog odbora u proširenom sastavu su bili onemogućeni da potpišu zapisnike o radu biračkih odbora, odnosno sprečeni su da prisustvuju potpisivanju zapisnika o radu biračkih odbora, što je suprotno članu 75. stav 2. Zakona o izboru narodnih poslanika, jer suprotno toj odredbi nisu bili u mogućnosti da u zapisnik unesu svoje primedbe, kao i da provere validnost podataka unetih u zapisnik o radu biračkog odbora. Zbog navedenog je došlo do teže nepravilnosti pri sprovođenju izbora iz razloga što je deo članova biračkog odbora onemogućen da učestvuje u utvrđivanju rezultata glasanja na biračkom mestu, što je suprotno sa odredbama člana 74. i 75. Zakona o izboru narodnih poslanika, kojima je regulisano utvrđivanje rezultata izbora, i članom 34. Pravila o radu biračkih odbora za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 06. maj 2012. godine. Predložili su da sud usvoji žalbu i poništi sve sprovedene izborne radnje na izborima održanim 06.05.2012. godine, na biračkim mestima broj 71, 84, 78, 51, 64, 17 i 70 u gradu Novom Pazaru, te da odredi ponavljanje izbora na navedenim biračkim mestima u smislu odredbi člana 97. stav 7. Zakona o izboru narodnih poslanika.

Republička izborna komisija je žalbu žalilaca (koja je ovom sudu upućena preko te komisije), dostavila ovom sudu sa spisima potrebnim za odlučivanje o žalbi 17.05.2012. godine, u 15,02 časova.

Odlučujući, na osnovu odredbe člana  97. stav 4 Zakona o  izboru narodnih poslanika   (''Službeni glasnik RS'', br. 35/2000 ... 36/2011), o podnetoj žalbi, koja je blagovremena, dopuštena i izjavljena od ovlašćenih lica, Upravni sud je, ocenom navoda žalbe i dostavljenih spisa predmeta, našao da je žalba neosnovana.

 Prema obrazloženju ožalbenog rešenja, Republička izborna komisija je utvrdila, da su u kopijama zapisnika o radu biračkih odbora, u rubrici koja treba da sadrži ime i prezime člana biračkog odbora i njegov potpis, navedena imena članova biračkih odbora, u pojedinim od ovih zapisnika, među kojima su i predstavnici izborne liste Grupe građana ''Dveri'', ali ne i potpis članova biračkog odbora. Po oceni RIK-a, to ukazuje na verovatnost da su činjenični navodi podnosilaca prigovora tačni. Takođe, prema oceni te komisije, pravna kvalifikacija i pravne posledice ove nepravilnosti, nisu takve prirode da zahtevaju poništavanje glasanja na tim biračkim mestima i određivanja ponovnog glasanja. Stoga je Republička izborna komisija našla da je prigovor neosnovan pa ga sa tih razloga treba odbiti, rukovodeći se i shodnom primenom odredbe člana 230. stav 2. Zakona o opštem upravnom postupku, koji predviđa mogućnost da se žalba odbije i ako je u postupku bilo nedostataka ali oni nisu bili od uticaja na drugačije rešavanje stvari.

Prema oceni Upravnog suda pravilno je postupila Republička izborna komisija, kada je ožalbenim rešenjem odbila, kao neosnovane, prigovore ovde žalilaca. Ovo iz razloga što nepravilnosti koje se odnose na sprovođenje izbora na navedenim biračkim mestima u postupku izbora narodnih poslanika Narodne skupštine Republike Srbije, a na koje se ukazuje prigovorima i žalbom, spadaju u grupu nepravilnosti za koje Zakonom o izboru narodnih poslanika, nisu propisane pravne posledice. Naime, iako je članom 75. stav 3. navedenog zakona, propisano da zapisnik o radu biračkog odbora potpisuju svi članovi biračkog odbora, to niti tom, a ni u zakonu propisanom drugom odredbom, nije predviđena posledica u vidu raspuštanja biračkog odbora i ponavljanja glasanja na biračkom mestu na kome su utvrđene nepravilnosti takve vrste, jer te nepravilnosti spadaju u lakšu grupu nepravilnosti, koje daju mogućnost Republičkoj izbornoj komisiji, da i kada utvrdi da je u toku sprovođenja izbora bilo nedostataka, koji nisu od uticaja na drugačije rešavanje stvari, u smislu  člana 230. stav 2. Zakona o opštem upravnom postupku, a koja se primenjuje shodno odredbi člana 24. Poslovnika Republičke izborne komisije (''Službeni glasnik RS'', br. 5/12), odbije žalbu, što je dispozitivom  ožalbenog rešenja i učinjeno, a u obrazloženju je dato pravilno objašnjenje zbog čega utvrđeni nedostaci nisu imali tj. nemaju značaja za samu odluku o predmetu ovog izbornog postupka. Navedeni propusti biračkog odbora, na napred pomenutim biračkim mestima u ovoj izbornoj stvari, i po oceni suda, ne predstavljaju takvu povredu zakona usled koje bi ovaj sud trebalo da usvoji žalbu i poništi ožalbeno rešenje, pošto se ne radi o takvoj povredi zakona kojom bi se samoj po sebi, a pri inače pravilnoj primeni zakona, u pogledu drugih izbornih radnji, nanela žaliocima bilo kakva šteta.

Sa iznetih razloga, Upravni sud nalazi da je pravilan zaključak Republičke izborne komisije da su u zapisnicima o radu biračkih odbora na biračkim mestima 71, 74, 78, 51, 64, 17 i 70 u opštini Novi Pazar, utvrđene nepravilnosti u potpisivanju zapisnika, ali kako na tim biračkim mestima nisu utvrđene, niti prijavljene druge nepravilnosti, koje bi za posledicu imale raspuštanje biračkog odbora i ponavljanje glasanja u sprovođenju izbora 06.05.2012. godiine, to je pravilno ocenjeno da ta nepravilnost nije od uticaja na utvrđene rezultate izbora na tim biračkim mestima, a time i na utvrđivanje ukupnih rezultata za izbore za poslanike Narodne skupštine Republike Srbije.

Sud je cenio navode istaknute u žalbi, pa je imajući u vidu napred navedeno, našao da je žalba neosnovana i bez uticaja na drugačije rešavanje ove izborne stvari.

Sa iznetog, Upravni sud je na osnovu člana  97. stav 4. Zakona o  izboru narodnih poslanika, a shodnom primenom odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima (''Službeni glasnik RS'', broj 111/09), odlučio kao u dispozitivu presude.

   
PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU 
dana 18.05.2012. godine  u 17,00 časova, I-20 Už.512/12

Zapisničar                                  Predsednik veća-sudija
Snežana Nikolić,s.r.                     Gordana DŽakula,s.r.

Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić


IO