Београд, 18.05.2012.

Пресуда I-20 Уж.512-12 - заштита изборног права

Република Србија
УПРАВНИ СУД
Одељење у Крагујевцу
I-20 Уж.512/12
18.05.2012. године
Б е о г р а д



У ИМЕ НАРОДА


  
Управни суд, у већу састављеном од судија Гордане Џакула, председника већа, Жељка Шкорића  и  Павела Јонаша,  чланова  већа, са судским саветником Снежаном Николић, записничарем, одлучујући о жалби Радише Стефановића из Новог Пазара, Улица Дежевска бб, Весне Минић из Новог Пазара, Улица Вељка Влаховића број 9, Милорада Костића из Новог Пазара, Улица 4. јули број 43, Милије Стефановића из Новог Пазара, Улица Руђера Бошковића 255, Јелице Ђоковић из Новог Пазара, Улица Руђера Бошковића, Филипа Јанића из Новог Пазара, Улица Голијска 25 и Бојана Ковачевића из Новог Пазара, Улица Змај Јовина број 55,  против решења Републичке изборне комисије, 02 број: 013-843/12 од 10.05.2012. године, у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа, одржаној дана 18.05.2012 године, у 17,00 часова донео је

П Р Е С У Д У

       Жалба СЕ ОДБИЈА.

О б р а з л о ж е њ е

Ожалбеним решењем одбијени су, као неосновани, приговори, овде жалилаца, на неправилности приликом спровођења избора за народне посланике одржаних 06.05.2012. године, на бирачким местима број 71, 84, 78, 51, 64, 17 и 70 у општини Нови Пазар, који су примљени у Републичкој изборној комисији 09.05.2012. године.

У жалби поднетој Управном суду, преко Републичке изборне комисије, која је у РИК-у примљена дана 17.05.2012 године, у 9,30 часова, а коју је РИК доставила овом суду истога дана, у 15,02 часова, заједно са списима предмета, жалиоци оспоравају законитост побијаног решења због битних повреда одредаба парничног поступка, због погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања и због погрешне примене материјалног права. Истичу да је изрека решења у супротности са разлозима датим у оквиру образложења ожалбеног решења. У образложењу ожалбеног решења се наводи да су у копијама записника о раду бирачких одбора, са наведених бирачких места, у рубрици која треба да садржи име и презиме члана бирачког одбора и његов потпис, наведена имена и презимена чланова који су представници изборне листе коју је предложила Група грађана ''Двери'', али не и потпис чланова бирачког одбора. Такође се у образложењу наводи да то указује да су чињенични наводи подносилаца приговора тачни. Бирачи – подносиоци приговора, који су именовани за чланове бирачког одбора у проширеном саставу су били онемогућени да потпишу записнике о раду бирачких одбора, односно спречени су да присуствују потписивању записника о раду бирачких одбора, што је супротно члану 75. став 2. Закона о избору народних посланика, јер супротно тој одредби нису били у могућности да у записник унесу своје примедбе, као и да провере валидност података унетих у записник о раду бирачког одбора. Због наведеног је дошло до теже неправилности при спровођењу избора из разлога што је део чланова бирачког одбора онемогућен да учествује у утврђивању резултата гласања на бирачком месту, што је супротно са одредбама члана 74. и 75. Закона о избору народних посланика, којима је регулисано утврђивање резултата избора, и чланом 34. Правила о раду бирачких одбора за координирано спровођење свих избора расписаних за 06. мај 2012. године. Предложили су да суд усвоји жалбу и поништи све спроведене изборне радње на изборима одржаним 06.05.2012. године, на бирачким местима број 71, 84, 78, 51, 64, 17 и 70 у граду Новом Пазару, те да одреди понављање избора на наведеним бирачким местима у смислу одредби члана 97. став 7. Закона о избору народних посланика.

Републичка изборна комисија је жалбу жалилаца (која је овом суду упућена преко те комисије), доставила овом суду са списима потребним за одлучивање о жалби 17.05.2012. године, у 15,02 часова.

Одлучујући, на основу одредбе члана  97. став 4 Закона о  избору народних посланика   (''Службени гласник РС'', бр. 35/2000 ... 36/2011), о поднетој жалби, која је благовремена, допуштена и изјављена од овлашћених лица, Управни суд је, оценом навода жалбе и достављених списа предмета, нашао да је жалба неоснована.

 Према образложењу ожалбеног решења, Републичка изборна комисија је утврдила, да су у копијама записника о раду бирачких одбора, у рубрици која треба да садржи име и презиме члана бирачког одбора и његов потпис, наведена имена чланова бирачких одбора, у појединим од ових записника, међу којима су и представници изборне листе Групе грађана ''Двери'', али не и потпис чланова бирачког одбора. По оцени РИК-а, то указује на вероватност да су чињенични наводи подносилаца приговора тачни. Такође, према оцени те комисије, правна квалификација и правне последице ове неправилности, нису такве природе да захтевају поништавање гласања на тим бирачким местима и одређивања поновног гласања. Стога је Републичка изборна комисија нашла да је приговор неоснован па га са тих разлога треба одбити, руководећи се и сходном применом одредбе члана 230. став 2. Закона о општем управном поступку, који предвиђа могућност да се жалба одбије и ако је у поступку било недостатака али они нису били од утицаја на другачије решавање ствари.

Према оцени Управног суда правилно је поступила Републичка изборна комисија, када је ожалбеним решењем одбила, као неосноване, приговоре овде жалилаца. Ово из разлога што неправилности које се односе на спровођење избора на наведеним бирачким местима у поступку избора народних посланика Народне скупштине Републике Србије, а на које се указује приговорима и жалбом, спадају у групу неправилности за које Законом о избору народних посланика, нису прописане правне последице. Наиме, иако је чланом 75. став 3. наведеног закона, прописано да записник о раду бирачког одбора потписују сви чланови бирачког одбора, то нити том, а ни у закону прописаном другом одредбом, није предвиђена последица у виду распуштања бирачког одбора и понављања гласања на бирачком месту на коме су утврђене неправилности такве врсте, јер те неправилности спадају у лакшу групу неправилности, које дају могућност Републичкој изборној комисији, да и када утврди да је у току спровођења избора било недостатака, који нису од утицаја на другачије решавање ствари, у смислу  члана 230. став 2. Закона о општем управном поступку, а која се примењује сходно одредби члана 24. Пословника Републичке изборне комисије (''Службени гласник РС'', бр. 5/12), одбије жалбу, што је диспозитивом  ожалбеног решења и учињено, а у образложењу је дато правилно објашњење због чега утврђени недостаци нису имали тј. немају значаја за саму одлуку о предмету овог изборног поступка. Наведени пропусти бирачког одбора, на напред поменутим бирачким местима у овој изборној ствари, и по оцени суда, не представљају такву повреду закона услед које би овај суд требало да усвоји жалбу и поништи ожалбено решење, пошто се не ради о таквој повреди закона којом би се самој по себи, а при иначе правилној примени закона, у погледу других изборних радњи, нанела жалиоцима било каква штета.

Са изнетих разлога, Управни суд налази да је правилан закључак Републичке изборне комисије да су у записницима о раду бирачких одбора на бирачким местима 71, 74, 78, 51, 64, 17 и 70 у општини Нови Пазар, утврђене неправилности у потписивању записника, али како на тим бирачким местима нису утврђене, нити пријављене друге неправилности, које би за последицу имале распуштање бирачког одбора и понављање гласања у спровођењу избора 06.05.2012. годиине, то је правилно оцењено да та неправилност није од утицаја на утврђене резултате избора на тим бирачким местима, а тиме и на утврђивање укупних резултата за изборе за посланике Народне скупштине Републике Србије.

Суд је ценио наводе истакнуте у жалби, па је имајући у виду напред наведено, нашао да је жалба неоснована и без утицаја на другачије решавање ове изборне ствари.

Са изнетог, Управни суд је на основу члана  97. став 4. Закона о  избору народних посланика, а сходном применом одредбе члана 40. став 2. Закона о управним споровима (''Службени гласник РС'', број 111/09), одлучио као у диспозитиву пресуде.

   
ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ 
дана 18.05.2012. године  у 17,00 часова, I-20 Уж.512/12

Записничар                                  Председник већа-судија
Снежана Николић,с.р.                     Гордана Џакула,с.р.

За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић


ИО