12.06.2012.

Presuda I-3 UŽ 572-12-zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD
Odeljenje u Kragujevcu
I-3  Už. 572/12
12.06.2012. godine
B e o g r a d

 

U IME NARODA


  
Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: LJiljane Petrović, predsednika veća, Jelene Ivanović i Olge Petrović, članova veća, sa sudskim savetnikom Mirom Stević Kapus, kao zapisničarem, odlučujući o žalbi podnosioca izborne liste Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije, čije je ovlašaćeno lice Rodoljub DŽamić iz Vrnjačke Banje, dr Mišovića br. 17, izjavljenoj protiv rešenja Opštinske izborne komisije opštine Vrnjačka Banja broj 013-110/12 od 05.06.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 12.06.2012. godine u 13,30 časova, doneo je



P R E S U D U

  
Žalba SE USVAJA, PONIŠTAVA rešenje Opštinske izborne komisije opštine Vrnjačka Banja broj 013-110/12 od 05.06.2012. godine i rešava:

 
USVAJA SE prigovor podnosioca izborne liste Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije, čije je ovlašaćeno lice Rodoljub DŽamić iz Vrnjačke Banje, dr Mišovića br. 17 i PONIŠTAVAJU ponovljeni izbori za izbor odbornika u Skupštinu opštine Vrnjačka Banja na birčkom mestu broj 26 Novo Selo 1 (Mesna zajednica), održani 24.05.2012. godine, zbog nepravilnosti u sprovođenju izbora i utvrđivanju rezultata glasanja.

  
RASPUŠTA SE
birački odbor i PONAVLJA SE glasanje na biračkom mestu broj 26 Novo Selo 1 (Mesna zajednica) za izbor odbornika u Skupštinu opštine Vrnjačka Banja.


O b r a z l o ž e nj e

  

U žalbi, podnetoj Upravnom sudu dana 06.06.2012. godine u 12,00 časova preporučeno poštom, koja je u sudu primljena dana 07.06.2012. godine u 08,40 časova, podnosilac žalbe osporava zakonitost ožalbenog rešenja, kojim je odbijen njegov prigovor izjavljen zbog nepravilnosti u toku sprovođenja i utvrđivanja rezultata ponovljenih izbora održanih 24.05.2012.godine na biračkom mestu broj 26.Novo Selo 1 ( Mesna zajednica) i navodi da je dispozitiv nejasan i protivrečan sa obrazloženjem u kome nisu dati razlozi za ovakvu odluku, čime je povređen zakon na njegovu štetu. Ističe da je po prigovoru  Opštinska izborna komisija opštine Vrnjačka Banja  utvrdila određene nepravilnosti u postupku glasanja i utvrđivanja rezultata ponovljenih izbora održanih dana 24.05.2012. godine na biračkom mestu broj 26. Novo Selo 1 ( Mesna zajednica), o čemu je sačinjen poseban zapisnik 25.05.2012.godine, a iz koga se nedvosmisleno može zaključiti da je u izbornom postupku bilo povreda zakona i pravila izborne procedure, na koje je ukazao član biračkog odbora Dragan Bogdanović, koji nije potpisao zapisnik o radu biračkog odbora, te da se propusti odnose na broj birača koji su glasali na ovom biračkom mestu (broj zaokruženih birača u jedinstvenom biračkom spisku), što je uočio član biračkog odbora Dragan Bogdanović, tako da je nađen veći broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji od broja birača koji su glasali, čime je povređen član 35. stav 9. Zakona o lokalnim izborima. Navodi da je glasalo lice Dejan Luković koji nije imao važeću ispravu, što se dokazuje izveštajem Policijske stanice Vrnjačka Banja od 28.05.2012. godine 09 broj:205-217/12. Smatra da nije potrebno da kumulativno bude učinjeno više povreda zakona, da bi izbori ili izborne radnje na pojedinom biračkom mestu bili poništeni, odnosno ponovljeni, već je dovoljan i samo jedan zakonom propisan razlog. Predlaže da se žalba usvoji i poništi ožalbeno rešenje ili spor reši u punoj jurisdikciji, imajući u vidu složenost i težinu spora.

  
Opštinska izborna komisija opštine Vrnjačka Banja je dostavila odgovor na žalbu dana 08.06.2012.godine u 17,15 časova, u kome je navela hronologiju postupka po prigovoru i uz odgovor je dostavila deo spisa koje je dopunila dana 11.06.2012.godine u 15,45 časova.

  
Odlučujući o podnetoj žalbi, na osnovu odredbe člana 54. stav 1. i 3. Zakona o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS” br.129/07, 34/10 i 54/11), koja je dopuštena i blagovremeno izjavljena od ovlašćenog lica, ocenom navoda žalbe, odgovora na žalbu i dostavljenih spisa predmeta, Upravni sud je našao da je žalba osnovana.

  
Ožalbenim rešenjem od 05.06.2012.godine, donetim po prigovoru žalioca od 25.05.2012.godine izjavljenom zbog nepravilnosti u toku sprovođenja i utvrđivanja rezultata ponovljenih izbora na biračkom mestu broj 26. Novo Selo 1 ( Mesna zajednica) održanih dana 24.05.2012.godine, Opštinska izborna komisija opštine Vrnjačka Banja je odbila prigovor žalioca, ali u obrazloženju svog rešenja nije navela ocenu navoda prigovora, niti pravne propise i razloge koji upućuju na rešenje kakvo je dato u dispozitivu. 
  
Iz spisa, dostavljenih od strane Opštinske izborne komisije opštine Vrnjačka Banja, proizlazi da je u Zapisniku o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata ponovljenog glasanja na biračkom mestu broj 26. Novo Selo 1 (Mesna zajednica) za izbor odbornika u Skupštinu opštine Vrnjačka Banja od 24.05.2012.godine konstantovano na strani 2., da je ukupno birača koji su glasali ( zaokruženi u biračkom spisku) 803  ( rubrika 16);  da je broj glasačkih listića koji se nalazi u glasačkoj kutiji 803 (rubrika 17), a rubrika 10. glasi: “otvorio glasačku kutiju, u kojoj je pronašao-nije pronašao kontroloni list”, bez konstatacije biračkog odbora da li je kontrolni list pronađen ili nije. Međutim, prema izvodu iz jedinstvenog biračkog spiska za navedeno biračko mesto na ponovljenim izborima broj birača koji su glasali (zaokruženi u biračkom spisku) iznosi 801, a što je u postupku po prigovoru, kontrolom izbornog materijala, utvrdila Opštinska izborna komisija Opštine Vrnjačka Banja dana 25.05.2012.godine i zapisnički posebno konstatovala, pri čemu nije konstatovano da li se u navedenom materijalu nalazi zapečaćen koverat sa kontrolnim listom. Opštinska izborna komisija je dostavila sudu dopunu spisa sa izbornim materijalom u kome se nalazi koverat sa kontrolnim listom potpisan od strane predsednika i četiri člana biračkog odobra i birača koji je prvi došao na biračkog mesto, ali koverat nije zapečaćen.
  
Odredbom člana 35. stav 1. Zakona o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS”,br.129/07, 34/10 i 54/11) propisano je da po završenom glasanju birački odbor pristupa utvrđivanju rezultata glasanja na biračkom mestu, a odredbom stava 9. istog člana zakona propisano je da kada se utvrdi da je broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji veći od broja birača koji su glasali, ili u glasačkoj kutiji nije nađen kontrolni listić, birački odbor se raspušta i imenuje novi a glasanje na tom biračkom mestu ponavlja se.
  
Odredbom člana 36. stav 1. Zakona o lokalnim izborima propisano je da birački odbor po utvrđivanju rezultata glasanja, u zapisnik o svom radu unosi: broj primljenih glasačkih listića; broj neupotrebljenih glasačkih listića; broj nevažećih glasačkih listića; broj važećih glasačkih listića; broj glasova datih za svaku izbornu listu; broj birača prema izvodu iz biračkog spiska i broj birača koji su glasali. Odredbom stava 2.istog člana propisano je da u zapisnik o radu biračkog odbora se unose i primedbe i mišljenja članova biračkog odbora, podnosilaca izbornih lista i zajedničkih predstavnika podnosilaca izbornih lista, kao i sve druge činjenice od značaja za glasanje, a  odredbom stava 3. ovog člana propisano je da zapisnik o radu biračkog odbora potpisuju svi članovi biračkog odbora.
  

Odredbom člana 30. stav 1. tačkama 3, 4. i 5. i člana 31. Pravila o radu biračkih odbora za koordinarano sprovođenje svih izbora raspisanih za 06. maj 2012.godine ( „Službeni glasnik RS“,br.29/2012-prečišćen tekst), koji se nalaze u poglavlju Z-Utvrđivanje rezultata glasanja, propisano je da se prebrojavaju birači koji su zaokruženi u izvodu iz biračkog spiska i tako se utvrđuje broj birača koji su glasali ( rubrika 16. Zapisnika o radu biračkog odbora); da se otvora glasačka kutija i proverava da li se u njoj nalazi kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije i rezultat provere se upisuje u zapisnik o radu biračkog odbora ( rubrika 10.) a kontrolni list se stavlja u poseban koverat koji se pečati; da se prebrojavaju svi glasački listići koji su se nalazili u glasačkoj kutiji i taj broj se upisuje u rubriku 17.Zapisnika o radu biračkog odbora.

  
Po oceni Upravnog suda, a kod ovakog činjeničnog i pravnog stanja stvari, Opštinska izborna komisija opštine Vrnjačka Banja, postupila je suprotno napred citiranim propisima, kada je odbila prigovor žalioca, pri čemu je povredila i odredbe člana 199. stav 2. Zakona o opštem upravnom postupku („Službeni list SRJ“; br. 33/97 i 31/01 i „Službeni glasnik RS“, broj 30/2010), koji izborna komisija u postupku po prigovorima shodno primenjuje na osnovu člana 24. Poslovnika Republičke izborne komisije („Službeni glasnik RS“, br. 5/2012), na koji upućuje član 15. stav 2. Zakona o lokalnim izborima, pa je sud na osnovu člana 55. stav 1. Zakona o lokalnim izborima žalbu usvojio i poništio ožalbeno rešenje.

  
Kako je žalba usvojena, a po oceni Upravnog suda, priroda stvari i činjenično stanje pružaju pouzdan osnov za meritorno rešavanje ovog izbornog spora, to je sud postupajući po prigovoru žalioca, našao da je prigovor osnovan. Ovo stoga što iz spisa nesumnjivo proizlazi da je na navedenom biračkom mestu na ponovljenim izborima 24.05.2012.godine ukupan broj birača koji su glasali ( zaokruženi u biračkom spisku) 801, a ukupan broj glasačkih listića koji se nalazio u glasačkoj kutiji 803, zbog čega je Upravni sud primenom odredbe člana 35. stav 9. i člana 55. stav 2. Zakona o lokalnim izborima, odlučio kao u dispozitivu ove presude.

   
Opštinska izborna komisija opština Vrnjačka Banja je dužna da u izvršenju ove presude postupi saglasno odredbama člana 50. Zakona o lokalnim izborima.
 

PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 12.06.2012. godine, I -3 Už 572/12


Zapisničar                                     Predsednik veća-sudija
Mira Stević Kapus, s.r.                 LJiljana Petrović, s.r.


Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

MP