14.05.2012.

Presuda II-1 UŽ 290-12-zaštita izbornog prava

Republika Srbija
  UPRAVNI SUD
Odeljenje u Nišu
  II-1 Už. 290/12
14.05.2012. godine
    B e o g r a d

   

 U IME NARODA

Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dese Simić, predsednika veća, Tomislava Medveda i Dragana Jovanovića, članova veća, sa sudskim savetnikom Sandrom Gazetić, kao zapisničarem, odlučujući o žalbi Đokice Milovanovića, ovlašćenog lica podnosioca Izborne liste „Čedomir Jovanović - Preokret – LDP – SPO – Bogata Srbija – Zaplanje moja kuća – Pokret za Niš“, ul. Nade Tomić 15, 18000 Niš, protiv rešenja Opštinske izborne komisije Gradske opštine Crveni krst – Niš, broj:013-200/2012 od 07.05.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj 14.05.2012. godine, u 13,00 časova, doneo je


P R E S U D U

Žalba SE DELIMIČNO USVAJA i PONIŠTAVA rešenje Opštinske izborne komisije Gradske opštine Crveni krst – Niš, broj:013-200/2012 od 07.05.2012. godine  u odnosu na biračko mesto broj 11 – Popovac i biračko mesto broj 25 – Donja Toponica i rešava: 

USVAJA SE prigovor Đokice Milovanovića, ovlašćenog lica podnosioca Izborne liste „Čedomir Jovanović - Preokret – LDP – SPO – Bogata Srbija – Zaplanje moja kuća – Pokret za Niš“, podnet 07.05.2012. godine u 19,00 časova Opštinskoj izbornoj komisiji Gradske opštine Crveni krst – Niš, u odnosu na biračka mesta broj 11. i 25.

PONIŠTAVAJU SE izbori za odborike Skupštine Gradske opštine Crveni Krst na biračkim mestima broj 11. - Popovac i broj 25. - Donja Toponica, zbog nepravilnosti u sprovođenju izbora. 

RASPUŠTAJU SE birački odbori na biračkim mestima broj 11. i 25. i PONAVLJA SE glasanje na tim biračkim mestima.
ODBIJA SE žalba Đokice Milovanovića, ovlašćenog lica podnosioca Izborne liste „Čedomir Jovanović - Preokret – LDP –
SPO – Bogata Srbija – Zaplanje moja kuća – Pokret za Niš“, u odnosu na biračka mesta broj 31. - OŠ „1 maj“ Trupale  i 32.-OŠ „1 maj“ - Vrtište.


O b r a z l o ž e nj e

 Ožalbenim rešenjem, odbijen je, kao neosnovan prigovor Izborne liste  „Čedomir Jovanović - Preokret – LDP – SPO – Bogata Srbija – Zaplanje moja kuća – Pokret za Niš“, koji je primljen pod brojem 013-195/2012 od 07.05.2012. godine u 19,00 časova. 

 U žalbi podnetoj preporučeno poštom dana 10.05.2012. godine u 16,00 časova, koja je u Upravnom sudu primljena 11.05.2012. godine u 14,00 časova, žalilac osporava postupanje Opštinske izborne komisije Gradske opštine Crveni krst – Niš navodeći da su na lokalnim izborima za odbornike Skupštine GO Crveni krst održanim 06.05.2012. godine utvrđene brojne nepravilnosti na biračkim mestima broj 11., 25., 31. i 32. Ističe da je prigovorom od 07.05.2012. godine tražio da OIK CK prebrojavanjem glasova utvrdi tačne rezultate izbora i iste proglasi. Navodi da je dana 10.05.2012. godine uvidom u birački materijal utvrdio da je na spornim biračkim mestima došlo do nepravilnosti na koje se on u prigovoru pozivao, a posebno u odnosu na biračka mesta na koja ukazuje žalbom. Žalbom objašnjava da je nakon uvida utvrđeno da je na biračkom mestu broj 11. bilo nepravilnosti i to: 6 članova biračkog odbiora potpisano je istim rukopisom, nejasan je broj lica koja su glasala uz pomoć drugog lica, prepravljen je broj primljenih listića, kao i prepravljen broj važećih listića sa 387 na 612, prepravljen je i broj nevažećih listića. Na biračkom mestu broj 25. članovi biračkog odbora potpisani su istim rukopisom na otvaranju i zatvaranju biračkog mesta, odnosno članovi biračkog odbora nisu potpisali zapisnik. Na biračkom mestu broj 31. broj primljenih listića je prepravljen na 1646, nečitak je broj koji je prepravljen. Na biračkom mestu 32. članovi biračkog odbora nisu potpisali zapisnik. Smatra da na osnovu gore navedenih činjenica nije moguće utvrditi rezultate izbora prema takvim zapisnicima biračkih odbora, te je došlo do kršenja odredbi Zakona o lokalnim izborima i kršenja biračkih prava. Predlaže da Upravni sud usvoji žalbu, poništi rešenje OIK Crveni Krst i meritorno donese odluku i poništi rezultate glasanja sa biračkih mesta 11, 25., 31. i 32. izbora za odbornike Skupštine Gradske opštine Crveni Krst i naloži raspisivanje ponovnih izbora na pomenutim biračkim mestima.

Opštinska izborna komisija Gradske opštine Crveni krst – Niš, posle više urgencija, dostavila je Upravnom sudu odgovor na žalbu, sa svim spisima predmeta 12.05.2012. godine, putem POST EKSPRESA broj pošiljke 266676389 RS, koju je Sud primio dana 14.05.2012. godine u 09,30 časova. U odgovoru ukazuje da je Komisija konstatovala da su sa svih spornih biračkih mesta dostavljeni zapisnici o radu biračkih odbora sa utvrđenim rezultatima glasanja birača, da u istim nije bilo nikakvih primedbi na rad biračkih odbora, te da su rezultati biračkih odbora utvrđeni na svakom biračkom mestu posebno, da je Izborna komisija GO Crveni krst – Niš na svojoj sednici od 06.05.2012. godine izvršila pregled istih, kao i logičko-računsku kontrolu koja je pokazala da su zapisnici ispravni i da nema nedozvoljenih odstupanja. Smatra da su rezultati glasanja validni. Ukazuje da nije bilo prigovora na zapisnik Izborne komisije GO Crveni krst, kojim su utvrđeni izborni rezultati broj 013-196/2012 od 07.05.2012. godine i da je isti usvojen jednoglasno, i odmah nakon toga objavljen u skladu sa zakonom. Predlaže da Upravni sud odbaci žalbu kao nedozvoljenu.

Odlučujući o blagovremeno podnetoj žalbi na osnovu člana 54. stav 1. Zakona o lokalnim izborima, („Službeni glasnik RS“, broj 129/07,... i 54/11), ocenom ožalbenog rešenja, navoda žalbe, kao i svih spisa ove izborne stvari, Upravni sud je našao da je žalba osnovana u delu koji se odnosi na nepravilnosti utvrđene na biračkim mestima broj 11. i 25.

Uvidom u dostavljene spise predmeta, u kojima se nalaze originali Zapisnika o radu biračkih odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor odbornika Skupštine gradske GO Crveni krst za biračka mesta: broj 11. - Popovac i broj 25. - Donja Toponica, utvrđuje se da je na istima bilo nepravilnosti na koje žalilac opravdano ukazuje. Naime, na biračkom mestu broj 11., u rubrici uz pomoć drugog lica na biračkom mestu upisan je određeni broj glasača koji je nakon toga precrtan, u rubrici primljeno glasačkih listića takođe je prepravljen broj sa 1334 na 1034, u rubrici  važećih glasačkih listića najpre je upisan broj 387, koji je precrtan, pa je upisan broj 612, koji broj je parafiran od strane predsednika biračkog odbora, dok ne stoji primedba da taj zapisnik nije potpisan od strane članova biračkog odbora, jer je isti potpisan. Na biračkom mestu broj 25. nema potpisa članova biračkog odbora.

Prema odredbi člana 30. u vezi sa članom 31. Pravila o radu biračkih odbora za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 6. maj 2012. godine - prečišćen tekst („Službeni glasnik RS“, broj 29 od 9. aprila 2012. godine) propisan je postupak utvrđivanja rezultata glasanja na izborima za odbornike u skupštinu opštine. A, prema odredbi člana 38. stav 2. istog Pravila, broj primljenih glasačkih listića jednak je zbiru broja neupotrebljenih glasačkih listića i broja birača koji su glasali, pri čemu je, prema članu 37 stav 1. Pravila, ukupan broj birača koji su glasali jednak broju birača koji su zaokruženi u izvodu iz biračkog spiska i posebnom izvodu iz biračkog spiska.

Odredbom člana 34. i dalje istih Pravila, tačkom 3. je propisano da ukoliko zapisnik o radu biračkog odbora ne potpišu svi članovi biračkog odbora, to se konstatuje u zapisniku o radu biračkog odbora i uz to se eventualno navode razlozi zbog kojih zapisnik nije potpisan, a na koju obavezu biračkih odbora u postupku utvrđivanja rezultata glasanja i izrade zapisnika, kao i njegovo potpisivanje upućuje i odredba člana 36. Zakona o lokalnim izborima („Sl. gl. RS“, broj 129/2007...54/2011). 

Kod ovakvog stanja stvari, očigledno je da su u zapisniku biračkih odbora na biračkom mestu 11. postojale nepravilnosti, na koje je žalilac opravdano ukazivao u prigovoru, a odnose se na prepravljanje broja glasačkih listića na način kako je gore navedeno, a što se utvrđuje neposrednim uvidom u dostavljene zapisnike. Osim toga, ispravke koje su vršene, sem potpisa lica koje je izvršilo ispravke, iste nisu overene pečatom Izborne komisije, niti u spisima postoji bilo kakva odluka Izborne komisije da su ispravke izvršene,  a takođe, prema zapisniku biračkog odbora sa biračkog mesta broj 25. jasno proizlazi da članovi biračkog odbora nisu potpisali zapsinik, niti stoji bilo kakva primedba u pogledu razloga zbog kojih isti nije potpisan. 

Opštinska izborna komisija Gradske opštine Crveni krst – Niš je odbila žaliočev prigovor, umesto da postupi u smislu člana 53. stav 2. Zakona o lokalnim izborima, zbog čega je sud delimično usvojio žalbu na osnovu člana 55. stav 1. Zakona o lokalnim izborima.

Odredbom člana 55. stav 2. Zakona o lokalnim izborima, propisano je da kada nađe da osporenu odluku treba poništiti, ako priroda stvari to dozvoljava i ako utvrđeno činjenično stanje pruža pouzdan osnov za to, sud može svojom odlukom meritorno rešiti izborni spor. Odluka suda u svemu zamenjuje poništeni akt.

Postupajući po prigovoru Đokice Milovanovića, ovlašćenog lica podnosioca Izborne liste „Čedomir Jovanović - Preokret – LDP – SPO – Bogata Srbija – Zaplanje moja kuća – Pokret za Niš“, Upravni sud je našao da je bilo nepravilnosti u radu biračkih odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor odobornika Skupštine GO Crveni krst na biračkim mestima broj 11. i 25.

  Sa iznetih razloga, nalazeći da je povređen zakon na štetu žalioca, sud je primenom odredbe člana 55. stav 1. Zakona o lokalnim izborima, odlučio kao u stavu I dispozitiva presude, a na osnovu odredbe člana 55. stav 2. Zakona o lokalnim izborima odlučio kao u stavu II, III i IV dispozitiva presude, nalazeći da su se stekli uslovi da sud meritorno reši izbornu stvar.

Uvidom u dostavljeni zapisnik o radu biračkog odbora na biračkom mestu broj  32. - OŠ „1 maj“ Vrtište, na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor odbornika Skupštine GO Crveni krst, Upravni sud je našao da su neosnovani navodi žalbe, imajući u vidu da je zapisnik o radu biračkog odbora na sporovođenju glasanja i utvrđivanju rezultatat glasanja za izbor odbornika Skupštine GO Crveni Krst potpisan od strane svih članova biračkog odbora. U odnosu na biračko mesto 31. - OŠ „1 maj“ Trupale, takođe su neosnovani žalbeni navodi budući da je u rubrici ukupno upisanih birača 1646, a da je u rubrici primljeno glasačkih listića upisan broj 1647, preko koga je sa 7 upisan broj 6, koji i odgovara zbiru svih glasačkih listića koji su primljeni, pa budući da su svi članovi biračkog odbora taj zapisnik potpisali i da se broj neupotrebljenih glasačkih listića sa brojem glasačkih listića u kutiji apsolutno slaže, Sud nalazi da u ovom delu ispravljena očigledna pogreška ne utiče na regularnost utvrđenih rezultata izbora, niti na volju glasača.    

Sa navedenog, nalazeći da na biračkom mestu broj 31. i 32. nije povređen zakon na štetu žalioca, sud je primenom odredbe člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima, uz shodnu primenu člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima (“Službeni glasnik RS” br.111/09), odlučio kao u stavu V dispozitiva presude.

PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 14.05.2012. godine, u 13,00 časova, II-1 Už. 290/12

Zapisničar                                       Predsednik veća-sudija
Sandra Gazetić,s.r.                              Desa Simić,s.r.

Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

RR