Београд, 14.05.2012.

Пресуда II-1 УЖ 290-12-заштита изборног права

Република Србија
  УПРАВНИ СУД
Одељење у Нишу
  II-1 Уж. 290/12
14.05.2012. године
    Б е о г р а д

   

 У ИМЕ НАРОДА

Управни суд, у већу састављеном од судија: Десе Симић, председника већа, Томислава Медведа и Драгана Јовановића, чланова већа, са судским саветником Сандром Газетић, као записничарем, одлучујући о жалби Ђокице Миловановића, овлашћеног лица подносиоца Изборне листе „Чедомир Јовановић - Преокрет – ЛДП – СПО – Богата Србија – Заплање моја кућа – Покрет за Ниш“, ул. Наде Томић 15, 18000 Ниш, против решења Општинске изборне комисије Градске општине Црвени крст – Ниш, број:013-200/2012 од 07.05.2012. године, у прeдмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној 14.05.2012. године, у 13,00 часова, донео је


П Р Е С У Д У

Жалба СЕ ДЕЛИМИЧНО УСВАЈА и ПОНИШТАВА решење Општинске изборне комисије Градске општине Црвени крст – Ниш, број:013-200/2012 од 07.05.2012. године  у односу на бирачко место број 11 – Поповац и бирачко место број 25 – Доња Топоница и решава: 

УСВАЈА СЕ приговор Ђокице Миловановића, овлашћеног лица подносиоца Изборне листе „Чедомир Јовановић - Преокрет – ЛДП – СПО – Богата Србија – Заплање моја кућа – Покрет за Ниш“, поднет 07.05.2012. године у 19,00 часова Општинској изборној комисији Градске општине Црвени крст – Ниш, у односу на бирачка места број 11. и 25.

ПОНИШТАВАЈУ СЕ избори за одборике Скупштине Градске општине Црвени Крст на бирачким местима број 11. - Поповац и број 25. - Доња Топоница, због неправилности у спровођењу избора. 

РАСПУШТАЈУ СЕ бирачки одбори на бирачким местима број 11. и 25. и ПОНАВЉА СЕ гласање на тим бирачким местима.
ОДБИЈА СЕ жалба Ђокице Миловановића, овлашћеног лица подносиоца Изборне листе „Чедомир Јовановић - Преокрет – ЛДП –
СПО – Богата Србија – Заплање моја кућа – Покрет за Ниш“, у односу на бирачка места број 31. - ОШ „1 мај“ Трупале  и 32.-ОШ „1 мај“ - Вртиште.


О б р а з л о ж е њ е

 Ожалбеним решењем, одбијен је, као неоснован приговор Изборне листе  „Чедомир Јовановић - Преокрет – ЛДП – СПО – Богата Србија – Заплање моја кућа – Покрет за Ниш“, који је примљен под бројем 013-195/2012 од 07.05.2012. године у 19,00 часова. 

 У жалби поднетој препоручено поштом дана 10.05.2012. године у 16,00 часова, која је у Управном суду примљена 11.05.2012. године у 14,00 часова, жалилац оспорава поступање Општинске изборне комисије Градске општине Црвени крст – Ниш наводећи да су на локалним изборима за одборнике Скупштине ГО Црвени крст одржаним 06.05.2012. године утврђене бројне неправилности на бирачким местима број 11., 25., 31. и 32. Истиче да је приговором од 07.05.2012. године тражио да ОИК ЦК пребројавањем гласова утврди тачне резултате избора и исте прогласи. Наводи да је дана 10.05.2012. године увидом у бирачки материјал утврдио да је на спорним бирачким местима дошло до неправилности на које се он у приговору позивао, а посебно у односу на бирачка места на која указује жалбом. Жалбом објашњава да је након увида утврђено да је на бирачком месту број 11. било неправилности и то: 6 чланова бирачког одбиора потписано је истим рукописом, нејасан је број лица која су гласала уз помоћ другог лица, преправљен је број примљених листића, као и преправљен број важећих листића са 387 на 612, преправљен је и број неважећих листића. На бирачком месту број 25. чланови бирачког одбора потписани су истим рукописом на отварању и затварању бирачког места, односно чланови бирачког одбора нису потписали записник. На бирачком месту број 31. број примљених листића је преправљен на 1646, нечитак је број који је преправљен. На бирачком месту 32. чланови бирачког одбора нису потписали записник. Сматра да на основу горе наведених чињеница није могуће утврдити резултате избора према таквим записницима бирачких одбора, те је дошло до кршења одредби Закона о локалним изборима и кршења бирачких права. Предлаже да Управни суд усвоји жалбу, поништи решење ОИК Црвени Крст и мериторно донесе одлуку и поништи резултате гласања са бирачких места 11, 25., 31. и 32. избора за одборнике Скупштине Градске општине Црвени Крст и наложи расписивање поновних избора на поменутим бирачким местима.

Општинска изборна комисија Градске општине Црвени крст – Ниш, после више ургенција, доставила је Управном суду одговор на жалбу, са свим списима предмета 12.05.2012. године, путем ПОСТ ЕКСПРЕСА број пошиљке 266676389 РС, коју је Суд примио дана 14.05.2012. године у 09,30 часова. У одговору указује да је Комисија констатовала да су са свих спорних бирачких места достављени записници о раду бирачких одбора са утврђеним резултатима гласања бирача, да у истим није било никаквих примедби на рад бирачких одбора, те да су резултати бирачких одбора утврђени на сваком бирачком месту посебно, да је Изборна комисија ГО Црвени крст – Ниш на својој седници од 06.05.2012. године извршила преглед истих, као и логичко-рачунску контролу која је показала да су записници исправни и да нема недозвољених одступања. Сматра да су резултати гласања валидни. Указује да није било приговора на записник Изборне комисије ГО Црвени крст, којим су утврђени изборни резултати број 013-196/2012 од 07.05.2012. године и да је исти усвојен једногласно, и одмах након тога објављен у складу са законом. Предлаже да Управни суд одбаци жалбу као недозвољену.

Одлучујући о благовремено поднетој жалби на основу члана 54. став 1. Закона о локалним изборима, („Службени гласник РС“, број 129/07,... и 54/11), оценом ожалбеног решења, навода жалбе, као и свих списа ове изборне ствари, Управни суд је нашао да је жалба основана у делу који се односи на неправилности утврђене на бирачким местима број 11. и 25.

Увидом у достављене списе предмета, у којима се налазе оригинали Записника о раду бирачких одбора на спровођењу гласања и утврђивању резултата гласања за избор одборника Скупштине градске ГО Црвени крст за бирачка места: број 11. - Поповац и број 25. - Доња Топоница, утврђује се да је на истима било неправилности на које жалилац оправдано указује. Наиме, на бирачком месту број 11., у рубрици уз помоћ другог лица на бирачком месту уписан је одређени број гласача који је након тога прецртан, у рубрици примљено гласачких листића такође је преправљен број са 1334 на 1034, у рубрици  важећих гласачких листића најпре је уписан број 387, који је прецртан, па је уписан број 612, који број је парафиран од стране председника бирачког одбора, док не стоји примедба да тај записник није потписан од стране чланова бирачког одбора, јер је исти потписан. На бирачком месту број 25. нема потписа чланова бирачког одбора.

Према одредби члана 30. у вези са чланом 31. Правила о раду бирачких одбора за координирано спровођење свих избора расписаних за 6. мај 2012. године - пречишћен текст („Службени гласник РС“, број 29 од 9. априла 2012. године) прописан је поступак утврђивања резултата гласања на изборима за одборнике у скупштину општине. А, према одредби члана 38. став 2. истог Правила, број примљених гласачких листића једнак је збиру броја неупотребљених гласачких листића и броја бирача који су гласали, при чему је, према члану 37 став 1. Правила, укупан број бирача који су гласали једнак броју бирача који су заокружени у изводу из бирачког списка и посебном изводу из бирачког списка.

Одредбом члана 34. и даље истих Правила, тачком 3. је прописано да уколико записник о раду бирачког одбора не потпишу сви чланови бирачког одбора, то се констатује у записнику о раду бирачког одбора и уз то се евентуално наводе разлози због којих записник није потписан, а на коју обавезу бирачких одбора у поступку утврђивања резултата гласања и израде записника, као и његово потписивање упућује и одредба члана 36. Закона о локалним изборима („Сл. гл. РС“, број 129/2007...54/2011). 

Код оваквог стања ствари, очигледно је да су у записнику бирачких одбора на бирачком месту 11. постојале неправилности, на које је жалилац оправдано указивао у приговору, а односе се на преправљање броја гласачких листића на начин како је горе наведено, а што се утврђује непосредним увидом у достављене записнике. Осим тога, исправке које су вршене, сем потписа лица које је извршило исправке, исте нису оверене печатом Изборне комисије, нити у списима постоји било каква одлука Изборне комисије да су исправке извршене,  а такође, према записнику бирачког одбора са бирачког места број 25. јасно произлази да чланови бирачког одбора нису потписали запсиник, нити стоји било каква примедба у погледу разлога због којих исти није потписан. 

Општинска изборна комисија Градске општине Црвени крст – Ниш је одбила жалиочев приговор, уместо да поступи у смислу члана 53. став 2. Закона о локалним изборима, због чега је суд делимично усвојио жалбу на основу члана 55. став 1. Закона о локалним изборима.

Одредбом члана 55. став 2. Закона о локалним изборима, прописано је да када нађе да оспорену одлуку треба поништити, ако природа ствари то дозвољава и ако утврђено чињенично стање пружа поуздан основ за то, суд може својом одлуком мериторно решити изборни спор. Одлука суда у свему замењује поништени акт.

Поступајући по приговору Ђокице Миловановића, овлашћеног лица подносиоца Изборне листе „Чедомир Јовановић - Преокрет – ЛДП – СПО – Богата Србија – Заплање моја кућа – Покрет за Ниш“, Управни суд је нашао да је било неправилности у раду бирачких одбора на спровођењу гласања и утврђивању резултата гласања за избор одоборника Скупштине ГО Црвени крст на бирачким местима број 11. и 25.

  Са изнетих разлога, налазећи да је повређен закон на штету жалиоца, суд је применом одредбе члана 55. став 1. Закона о локалним изборима, одлучио као у ставу I диспозитива пресуде, а на основу одредбе члана 55. став 2. Закона о локалним изборима одлучио као у ставу II, III и IV диспозитива пресуде, налазећи да су се стекли услови да суд мериторно реши изборну ствар.

Увидом у достављени записник о раду бирачког одбора на бирачком месту број  32. - ОШ „1 мај“ Вртиште, на спровођењу гласања и утврђивању резултата гласања за избор одборника Скупштине ГО Црвени крст, Управни суд је нашао да су неосновани наводи жалбе, имајући у виду да је записник о раду бирачког одбора на споровођењу гласања и утврђивању резултатат гласања за избор одборника Скупштине ГО Црвени Крст потписан од стране свих чланова бирачког одбора. У односу на бирачко место 31. - ОШ „1 мај“ Трупале, такође су неосновани жалбени наводи будући да је у рубрици укупно уписаних бирача 1646, а да је у рубрици примљено гласачких листића уписан број 1647, преко кога је са 7 уписан број 6, који и одговара збиру свих гласачких листића који су примљени, па будући да су сви чланови бирачког одбора тај записник потписали и да се број неупотребљених гласачких листића са бројем гласачких листића у кутији апсолутно слаже, Суд налази да у овом делу исправљена очигледна погрешка не утиче на регуларност утврђених резултата избора, нити на вољу гласача.    

Са наведеног, налазећи да на бирачком месту број 31. и 32. није повређен закон на штету жалиоца, суд је применом одредбе члана 54. став 3. Закона о локалним изборима, уз сходну примену члана 40. став 2. Закона о управним споровима (“Службени гласник РС” бр.111/09), одлучио као у ставу V диспозитива пресуде.

ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана 14.05.2012. године, у 13,00 часова, II-1 Уж. 290/12

Записничар                                       Председник већа-судија
Сандра Газетић,с.р.                              Деса Симић,с.р.

За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић

РР