29.06.2012.

Presuda II-1 UŽ 601-12-zaštita izbornog prava

Republika Srbija
  UPRAVNI SUD
Odeljenje u Nišu
  II-1 Už 601/12
29.  jun 2012. godine
        B e o g r a d

 

        
U IME NARODA


                       
Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dese Simić,  predsednika veća, Tomislava Medveda i Dragana Jovanovića, članova veća, sa sudskim savetnikom LJiljanom Petrović, zapisničarem, odlučujući o žalbi Jadrana Rakočevića, iz Medveđe, Jablanička 80, ovlašćenog lica podnosioca Izborne liste „Nova Srbija – dr Milorad Babić”, protiv rešenja Izborne komisije Opštine Medveđa, broj 013-346/2012-01-136 od 26. juna 2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj 29. juna 2012. godine, u 13,05 časova, doneo je



P R E S U D U

  

Žalba SE USVAJA, PONIŠTAVA rešenje Izborne komisije Opštine Medveđa, broj 013-346/2012-01-136 od 26. juna 2012. godine i rešava: 
  
USVAJA SE prigovor Jadrana Rakočevića, iz Medveđe, Jablanička 80, ovlašćenog lica podnosioca Izborne liste „Nova Srbija – dr Milorad Babić”, podnet 25. juna 2012. godine u 19,25 Izbornoj komisiji Opštine Medveđa. 
  
PONIŠTAVAJU SE izbori  za odborike Skupštine Opštine Medveđa na biračkom mestu broj 1 u Opštini Medveđa, zbog nepravilnosti u sprovođenju izbora.
  
RASPUŠTA SE birački odbor i PONAVLJA SE glasanje na tom biračkom mestu.



O b r a z l o ž e nj e

  

Ožalbenim rešenjem, odbijen je prigovor Jadrana Rakočevića, iz Medveđe, Jablanička 80, ovlašćenog lica podnosioca Izborne liste „Nova Srbija – dr Milorad Babić”, podnet zbog nepravilnosti u postupku sprovođenja izbora za odbornike Skupštine Opštine Medveđa na biračkom mestu broj 1 u Opštini Medveđa.     
  
U žalbi podnetoj preko Izborne komisije Opštine Medveđa dana 28. juna 2012. godine u 09,30 časova, koja je u Upravnom sudu primljena 28. juna 2012. godine u 19,48 časova, žalilac osporava zakonitost ožalbenog rešenja, navodeći da je uvidom u izborni materijal utvrdio da je došlo do povrede člana 35. stav 9. Zakona o lokalnim izborima, buidući da je u momentu primopredaje izbornog materijala sa biračkog mesta broj 1 Izbornoj komisiji, po sugestiji prisutnih članova Komisije, izvršeno ispravljanje zapisnika biračkog odbora, a ovo sa razloga što je utvrđeno da se broj glasova svih izbornih lista unet u zapisnik a to je 1196 ne slaže odnosno 5 glasova je veći nego broj važećih glasačkih listića koji je prema zapisniku 1191. Zapravo, na inicijativu Izborne komisije predsednik biračkog odbora Milisav Stojanović je ispravio zapisnik tako što je broj glasova koji je dobila Izborna lista broj 4.  „Nova Srbija – dr Milorad Babić”  ispravio sa 48 na 43 glasa, budući da je u koverti za navedenu izbornu listu zaista bilo 43 glasačka listića.  Predlaže da se žalba usvoji, poništi ožalbeno rešenje, utvrdi povreda izbornog prava, raspusti birački odbor i naloži ponavljanje izbora na biračkom mestu broj 1 u Opštini Medveđa.
  
Izborna komisija Opštine Medveđa je 28. juna 2012. godine u 19,48 časova dostavila Upravnom sudu odgovor na žalbu sa spisima predmeta. U odgovoru na žalbu Izborna komisija navodi da je na sednici održanoj 26. juna 2012. godine razmatran prigovor podnosioca žalbe i da je isti odbijen, a sa razloga što se radilo o ispravci očigledne pogreške. Ne spori navode žalbe da je na inicijativu jednog od članova Izborne komisije predsednik biračkog odbora zaista izvršio izmenu zapisnika biračkog odbora u pogledu rezultata glasanja za Izbornu listu broj 4 „Nova Srbija – dr Milorad Babić” sa 48 dobijenih glasova na 43 glasa, obzirom da je odmah nakon predaje koverti za sve izborne liste Komisiji, uočeno da na koverti podnosioca žalbe su uneti podaci da u istoj ima 43 glasačka listića a na zapisniku biračkog odbora je upisano 48. Izvršeno je prebrojavanje, tako što je predsednik biračkog odbora precrtao broj 48 na zapisniku, uneo broj 43 i svojeručno potpisao. Zapravo, izvršena je ispravka očigledne pogreške, pa nalazi da je žalba neosnovana, pa predlaže da je Sud odbije.  
  
Odlučujući o blagovremeno podnetoj žalbi na osnovu člana 54. stav 1. Zakona o lokalnim izborima, („Službeni glasnik RS“, broj 129/07,... i 54/11), ocenom ožalbenog rešenja, navoda žalbe, kao i svih spisa ove izborne stvari, Upravni sud je našao da je žalba osnovana. 
  
Uvidom u dostavljene spise predmeta, u kojima se nalazi original Zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor odbornika Skupštine Opštine Medveđa za biračko mesto broj 1, proizlazi da je na  zapisniku izvršna izmena broja glasova koje je dobila Izborna lista broj 4 „Nova Srbija – dr Milorad Babić” tako što je umesto precrtanog broja 48 upisan broj 43 pored kog broja stoji potpis za koji Sud ne može sa sigurnošću da utvrdi čiji je. Osim toga, žalilac je uz žalbu priložio svoj primerak zapisnika biračkog odbora koji je potpisan od svih članova biračkog odbora bez primedbi, a na kome se ne nalazi pomenuta ispravka. 
  
Prema odredbi člana 36. stav 1. Zakona o lokalnim izborima, birački odbor, po utvrđivanju rezultata glasanja, u zapisnik o svom radu unosi: broj primljenh glasačkih listića; broj neupotrebljenih glasačkih listića; broj nevažećih glasačkih listića; broj važećih glasačkih listića; broj glasova datih za svaku izbornu listu; broj birača prema izvodu iz biračkog spiska i broj birača koji su glasali. Stavom 2. istog člana propisano je da se u zapisnik o radu biračkog odbora unose i primedbe i mišljenja članova biračkog odbora, podnosilaca izbornih lista i zajedničkih predstavnika podnosilaca izbornih lista, kao i sve druge činjenice od značaja za glasanje. Prema stavu 3. istog člana, zapisnik o radu biračkog odbora potpisuju svi članovi biračkog odbora. 
  
Kod ovakvog stanja stvari očigledno je da su u zapisniku biračkog odbora na biračkom mestu 1 postojale nepravilnosti, na koje je žalilac opravdano ukazivao u prigovoru. Ispravka koju je predsednik biračkog odbora učinio na pomenutom zapisniku, nakon što su zapisnik potpisali svi članovi biračkog odbora i to prilikom primopredaje zapisnika i izbornog materijala Izbornoj komisiji, po nalaženju Upravnog suda, predstavlja povredu navedenog člana 36. Zakona, budući da takva ispravka može da se izvrši na sednici biračkog odbora u prisustvu svih članova tog odbora, odnosno to isto je mogla da učini i Izborna komisija, osnovom člana 39. Zakona o lokalnim izborima, što je ona propustila da učini. 
  
Kako je Izborna komisija Opštine Medveđa ožalbenim rešenjem odbila žaliočev prigovor, umesto da postupi u smislu člana 53. stav 2. Zakona o lokalnim izborima, Sud je usvojio žalbu na osnovu člana 55. stav 1. Zakona o lokalnim izborima.
  
Odredbom člana 55. stav 2. Zakona o lokalnim izborima, propisano je da kada nađe da osporenu odluku treba poništiti, ako priroda stvari to dozvoljava i ako utvrđeno činjenično stanje pruža pouzdan osnov za to, sud može svojom odlukom meritorno rešiti izborni spor. Odluka suda u svemu zamenjuje poništeni akt.
  
Postupajući po prigovoru Jadrana Rakočevića,  ovlašćenog lica podnosioca Izborne liste „Nova Srbija – dr Milorad Babić”, Upravni sud je našao da je prigovor osnovan, s obzirom da je u postupku na nesumnjiv način utvrđeno da je bilo nepravilnosti u sprovođenju izbora, na koje se ukazuje. 
  
Sa iznetih razloga, nalazeći da je povređen zakon na štetu žalioca, Sud je primenom odredbe člana 55. stav 1. Zakona o lokalnim izborima, odlučio kao u stavu I dispozitiva presude, a na osnovu odredbe člana 55. stav 2. Zakona o lokalnim izborima odlučio kao u stavu II, III i  IV dispozitiva presude, nalazeći da su se stekli uslovi da Sud meritorno reši izbornu stvar.


PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 29. juna 2012. godine, u 13,05 časova, II-1 Už 601/12
 

      
Zapisničar                                               Predsednik veća-sudija


LJiljana Petrović,s.r.                                    Desa Simić,s.r.


za tačnost otpravka
upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

 

 TM