19.05.2012.

Presuda II-2 3 Už.489 -12 - zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD
ODELJENJE U NIŠU
II-2  3 Už. 489/12
19.05.2012. godine
B e o g r a d


U IME NARODA

  
Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: dr Jadranke Injac, predsednika veća, Biljane Tamburkovski Baković i Jelene Tišma-Jovanović, članova veća, sa sudskim savetnikom LJiljanom Petrović kao zapisničarem, odlučujući o žalbi Ujedinjenih regiona Srbije-Branislav Jovanović, Niš, izjavljenoj preko ovlašćenog lica Zorana Markovića, radi poništaja, rešenja Opštinske izborne komisije GO Pantelej, br.013-92/2012-145 od 14.05.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 19.05.2012. godine u 17,30 časova, doneo je

P R E S U D U

          Žalba SE ODBIJA.


O b r a z l o ž e nj e 

   
Ožalbenim rešenjem odbijen je, kao neosnovan, zahtev za poništenje izbora na biračkom mestu broj 18. “Donja Vrežina” za ponovljeno glasanje za izbor odbornika Skupštine GO Pantelej, održanih dana 13.05.2012. godine, koji je podnelo ovlašćeno lice podnosioca izborne liste “Ujedinjeni regioni Srbije-Branislav Jovanović”.

Zoran Marković je, kao ovlašćeno lice Ujedinjenih regiona Srbije-Branislav Jovanović iz Niša, podneo poštom preporučeno dana 15.05.2012. godine u 15,00 časova žalbu koja je u Upravnom sudu primljena dana 16.05.2012. godine u 08,59 časova. U žalbi osporava rešenje Opštinske izborne komisije GO Pantelej od 14.05.2012. godine, navodeći da je komisija odbila njegov zahtev za poništaj izbora sa razloga što je našla da u službenoj belešci PU Niš nema dokaza da je bilo nepravilnosti u sprovođenju glasanja na biračkom mestu broj 18. jer službena lica nisu našla lica, koja su članovi biračkog odbora prijavili da ometaju tok glasanja.  Smatra da je ovakva odluka opštinske izborne komisije nezakonita, jer prilikom donošenja iste komisija nije ulazila u suštinu problema, a to je, da je zamenik predsednice biračkog odbora prijavio da postoji ometanje glasanja na ovom biračkom mestu. To što patrola MUP-a prilikom dolaska nije zatekla prijavljena lica, na licu mesta, ne znači da ista nisu ometala postupak glasanja, već, da su verovatno unapred obaveštena o dolasku patrole pa su se udaljila sa lica mesta. Poziva se na odredbu člana 58. Zakona o izboru narodnih poslanika, kojom je propisano da povrede odredaba ovog člana mogu biti razlog za ponavljanje glasanja na biračkom mestu. Predlaže da sud žalbu usvoji i poništi rešenje OIK GO Pantelej Niš i donese odluku o ponavljanju glasanja na izbornom mestu br. 18 “Donja Vrežina” za izbor odbornika Skupštine GO Pantelej.

  Opštinska izborna komisija Gradske opštine Pantelej, dostavila je Upravnom sudu dana 18.05.2012. godine u 17,34 časova odgovor na žalbu i kompletne spise predmeta, navodeći da su navodi žalioca neosnovani, a doneto rešenje na zakonu zasnovano. Ostaje pri svim navodima iz obrazloženja donetog rešenja i predlaže da Upravni sud, donese presudu kojom se žalba odbija kao neosnovana.

  Odlučujući o  blagovremeno podnetoj žalbi, na osnovu odredbe člana 54. st. 1. Zakona  o lokalnim izborima („Službeni glasnik RS“, broj 129/07,..... i 54/11), ocenom navoda žalbe i svih spisa  predmeta, Upravni sud je našao da žalba nije osnovana.

  Iz spisa predmeta i obrazloženja ožalbenog rešenja proizlazi da je Opštinska izborna komisija Gradske opštine Pantelej, na sednici održanoj dana 14.05.2012. godine u 20,00 časova, donela ožalbeno rešenje nakon što je razmotrila zahtev žalioca za poništenje izbora na biračkom mestu broj 18. “Donja Vrežina” i spise predmeta vezane za ovaj izborni predmet i u skladu sa utvrđenim činjeničnim stanjem našla da je zahtev neosnovan. Ovo sa razloga, što je uvidom u službenu belešku broj DD-284000/2012 od 13.05.2012. godine, koju je sačinio policijski službenik Policijske uprave u Nišu-Odeljenje policije, LJubiša Jovanović, utvrđeno da nema dokaza da je bilo nepravilnosti u sprovođenju glasanja na biračkom mestu broj 18; da službena lica koja su vršila uviđaj na licu mesta, nisu našla lica koja su članovi biračkog odbora prijavili da ometaju tok glasanja i da u zapisniku o radu biračkog odbora nije navedena nijedna nepravilnost koja po odredbama Zakona o lokalnim izborima ima za posledicu poništavanje glasanja na biračkom mestu.

  Imajući u vidu sve navedeno, pravilno je Opštinska izborna komisija Gradske opštine Pantelej, odbila zahtev žalioca za poništenje izbora na biračkom mestu broj 18. “Donja Vrežina” za ponovljeno glasanje za izbor odbornika Skupštine GO Pantelej održanih dana 13.05.2012. godine, osnovano nalazeći da iz spisa predmeta ove izborne stvari, odnosno izvršenog uvida u službenu belešku broj DD-284000/2012 od 13.05.2012. godine, koju je sačinio policijski službenik PU u Nišu-Odeljenje policije, LJubiša Jovanović, nema dokaza da je bilo nepravilnosti u sprovođenju glasanja na navedenom biračkom mestu. Službena lica koja su vršila uviđaj na licu mesta, nisu našla lica koja su članovi biračkog odbora prijavili da ometaju tok glasanja, a u zapisniku o radu biračkog odbora nije navedena nijedna nepravilnost koja po odredbama Zakona o lokalnim izborima ima za posledicu poništavanje glasanja na biračkom mestu.

  Cenjeni su i navodi žalbe da Opštinska izborna komisija Gradske opštine Pantelej nije ulazila u suštinu problema, odnosno da je zamenik predsednice biračkog odbora prijavio da postoji ometanje glasanja na biračkom mestu broj 18, ali sud nalazi da su isti neosnovani sa razloga iznetih u brazloženju ožalbenog rešenja, koje kao pravilne i na zakonu zasnovane prihvata i ovaj sud.

Sa iznetih razloga, nalazeći da ožalbenim rešenjem nije povređen zakon na štetu žalioca, Upravni sud je odlučio kao u dispozitivu ove presude, primenom odredbe člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima i shodnom primenom odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima („Službeni glasnik RS“, broj 111/09).
   
PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 19.05.2012. godine u 17,30 časova, II-2  3 Už. 489/12


Zapisničar                                 Predsednik veća- sudija
LJiljana Petrović,s.r.                      dr Jadranka Injac,s.r.

                                                                                            
za tačnost otpravka
upravitelj pisarnice
Dejan Đurić


LJK