Београд, 19.05.2012.

Пресуда II-2 3 Уж.489 -12 - заштита изборног права

Република Србија
УПРАВНИ СУД
ОДЕЉЕЊЕ У НИШУ
II-2  3 Уж. 489/12
19.05.2012. године
Б е о г р а д


У ИМЕ НАРОДА

  
Управни суд, у већу састављеном од судија: др Јадранке Ињац, председника већа, Биљане Тамбурковски Баковић и Јелене Тишма-Јовановић, чланова већа, са судским саветником Љиљаном Петровић као записничарем, одлучујући о жалби Уједињених региона Србије-Бранислав Јовановић, Ниш, изјављеној преко овлашћеног лица Зорана Марковића, ради поништаја, решења Општинске изборне комисије ГО Пантелеј, бр.013-92/2012-145 од 14.05.2012. године, у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 19.05.2012. године у 17,30 часова, донео је

П Р Е С У Д У

          Жалба СЕ ОДБИЈА.


О б р а з л о ж е њ е 

   
Ожалбеним решењем одбијен је, као неоснован, захтев за поништење избора на бирачком месту број 18. “Доња Врежина” за поновљено гласање за избор одборника Скупштине ГО Пантелеј, одржаних дана 13.05.2012. године, који је поднело овлашћено лице подносиоца изборне листе “Уједињени региони Србије-Бранислав Јовановић”.

Зоран Марковић је, као овлашћено лице Уједињених региона Србије-Бранислав Јовановић из Ниша, поднео поштом препоручено дана 15.05.2012. године у 15,00 часова жалбу која је у Управном суду примљена дана 16.05.2012. године у 08,59 часова. У жалби оспорава решење Општинске изборне комисије ГО Пантелеј од 14.05.2012. године, наводећи да је комисија одбила његов захтев за поништај избора са разлога што је нашла да у службеној белешци ПУ Ниш нема доказа да је било неправилности у спровођењу гласања на бирачком месту број 18. јер службена лица нису нашла лица, која су чланови бирачког одбора пријавили да ометају ток гласања.  Сматра да је оваква одлука општинске изборне комисије незаконита, јер приликом доношења исте комисија није улазила у суштину проблема, а то је, да је заменик председнице бирачког одбора пријавио да постоји ометање гласања на овом бирачком месту. То што патрола МУП-а приликом доласка није затекла пријављена лица, на лицу места, не значи да иста нису ометала поступак гласања, већ, да су вероватно унапред обавештена о доласку патроле па су се удаљила са лица места. Позива се на одредбу члана 58. Закона о избору народних посланика, којом је прописано да повреде одредаба овог члана могу бити разлог за понављање гласања на бирачком месту. Предлаже да суд жалбу усвоји и поништи решење ОИК ГО Пантелеј Ниш и донесе одлуку о понављању гласања на изборном месту бр. 18 “Доња Врежина” за избор одборника Скупштине ГО Пантелеј.

  Општинска изборна комисија Градске општине Пантелеј, доставила је Управном суду дана 18.05.2012. године у 17,34 часова одговор на жалбу и комплетне списе предмета, наводећи да су наводи жалиоца неосновани, а донето решење на закону засновано. Остаје при свим наводима из образложења донетог решења и предлаже да Управни суд, донесе пресуду којом се жалба одбија као неоснована.

  Одлучујући о  благовремено поднетој жалби, на основу одредбе члана 54. ст. 1. Закона  о локалним изборима („Службени гласник РС“, број 129/07,..... и 54/11), оценом навода жалбе и свих списа  предмета, Управни суд је нашао да жалба није основана.

  Из списа предмета и образложења ожалбеног решења произлази да је Општинска изборна комисија Градске општине Пантелеј, на седници одржаној дана 14.05.2012. године у 20,00 часова, донела ожалбено решење након што је размотрила захтев жалиоца за поништење избора на бирачком месту број 18. “Доња Врежина” и списе предмета везане за овај изборни предмет и у складу са утврђеним чињеничним стањем нашла да је захтев неоснован. Ово са разлога, што је увидом у службену белешку број ДД-284000/2012 од 13.05.2012. године, коју је сачинио полицијски службеник Полицијске управе у Нишу-Одељење полиције, Љубиша Јовановић, утврђено да нема доказа да је било неправилности у спровођењу гласања на бирачком месту број 18; да службена лица која су вршила увиђај на лицу места, нису нашла лица која су чланови бирачког одбора пријавили да ометају ток гласања и да у записнику о раду бирачког одбора није наведена ниједна неправилност која по одредбама Закона о локалним изборима има за последицу поништавање гласања на бирачком месту.

  Имајући у виду све наведено, правилно је Општинска изборна комисија Градске општине Пантелеј, одбила захтев жалиоца за поништење избора на бирачком месту број 18. “Доња Врежина” за поновљено гласање за избор одборника Скупштине ГО Пантелеј одржаних дана 13.05.2012. године, основано налазећи да из списа предмета ове изборне ствари, односно извршеног увида у службену белешку број ДД-284000/2012 од 13.05.2012. године, коју је сачинио полицијски службеник ПУ у Нишу-Одељење полиције, Љубиша Јовановић, нема доказа да је било неправилности у спровођењу гласања на наведеном бирачком месту. Службена лица која су вршила увиђај на лицу места, нису нашла лица која су чланови бирачког одбора пријавили да ометају ток гласања, а у записнику о раду бирачког одбора није наведена ниједна неправилност која по одредбама Закона о локалним изборима има за последицу поништавање гласања на бирачком месту.

  Цењени су и наводи жалбе да Општинска изборна комисија Градске општине Пантелеј није улазила у суштину проблема, односно да је заменик председнице бирачког одбора пријавио да постоји ометање гласања на бирачком месту број 18, али суд налази да су исти неосновани са разлога изнетих у бразложењу ожалбеног решења, које као правилне и на закону засноване прихвата и овај суд.

Са изнетих разлога, налазећи да ожалбеним решењем није повређен закон на штету жалиоца, Управни суд је одлучио као у диспозитиву ове пресуде, применом одредбе члана 54. став 3. Закона о локалним изборима и сходном применом одредбе члана 40. став 2. Закона о управним споровима („Службени гласник РС“, број 111/09).
   
ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана 19.05.2012. године у 17,30 часова, II-2  3 Уж. 489/12


Записничар                                 Председник већа- судија
Љиљана Петровић,с.р.                      др Јадранка Ињац,с.р.

                                                                                            
за тачност отправка
управитељ писарнице
Дејан Ђурић


ЉК