21.05.2012.

Presuda II-2 5 UŽ 509-12-zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD 
Odeljenje u Nišu
II-2  5 Už. 509/12
21.05.2012. godine
B e o g r a d

U IME NARODA


Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: dr Jadranke Injac, predsednika veća, Biljane Tamburkovski Baković i Jelene Tišma-Jovanović, članova veća, sa sudskim savetnikom Tatjanom Popara, kao zapisničarem, rešavajući o žalbi odborničkog kandidata Stanojka Stojanovića iz Vlasotinca, Ul. Dragoljuba Jovića br. 24, protiv rešenja Opštinske izborne komisije opštine Vlasotince 01 broj 013-3/12-86 od 16.05.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 21.05.2012. godine u 11,00 časova, doneo je 

P R E S U D U

Žalba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e 

   
Ožalbenim rešenjem odbija se prigovor odborničkog kandidata Stanojka Stojanovića iz Vlasotinca,podnet na sastav i srodstvo pojedinih članova biračkog odbora na biračkom mestu br. 58 Komarica – Gunjetina, kao neosnovan.

U žalbi, koja je predata poštom preporučeno dana 17.05.2012. godine u 10,00 časova, a koja je primljena u Upravnom sudu dana 18.05.2012. godine u 09,05 časova, žalilac navodi da su u stalnom i proširenom sastavu biračkog odbora na biračkom mestu br. 58 Komarica – Gunjetina, učestvovala lica u krvnom srodstvu koja žive u istoj porodičnoj kući u selu gde je bilo organizovana glasanje za izbore. Iz navedenog razloga, predlaže da sud žalbu uvaži, usvoji prigovor i poništi izbor na lokalnom nivou na biračkom mestu br. 58 Komarica – Gunjetina.

U odgovoru na žalbu, koji je dostavljen ovome sudu zajedno sa spisima predmeta dana 19.05.2012. godine u 21,40 časova, Opštinska izborna komisija opštine Vlasotince navodi da je ožalbeno rešenje doneto u svemu u skladu sa zakonom, sa predlogom da se žalba odbije kao neosnovana.

Po oceni navoda žalbe, odgovora na žalbu, kao i spisa predmeta koji su dostavljeni, Upravni sud nalazi da je žalba blagovremeno podneta od ovlašćenog lica i da nije osnovana.

Naime, iz spisa predmeta i obrazloženja ožalbenog rešenja proizlazi da je Nebojša Ilić predsednik biračkog odbora na biračkom mestu br. 58 – Komarica – Gunjetina, da su članovi biračkog odbora, između ostalih i Živojin Ristić i Dragana Krstić, da je taj birački odbor na dan glasanja 14.05.2012. godine u 07,00 časova otvorio biračko mesto, zatvorio ga u 20,00 časova istog dana i završio rad u 20,30 časova, kada je sačinjen zapisnik o radu tog biračkog odbora na sprovođenju ponovnog glasanja i utvrđivanja rezultata glasanja za izbor odbornika Skupštine opštine Vlasotince i da su zapisnik potpisali svi članovi biračkog odbora bez primedbi. U spisima se, takođe, nalazi izjava predsednika biračkog odbora Nebojše Ilića od 25.05.2012. godine da LJubiša Ristić, sin Živojina Ristića, i Dragana Krstić nisu venčani i ne žive u bračnoj zajednici, niti postoje bilo kakvi dokazi koji ukazuju da su ta lica u srodstvu i da žive u zajedničkom domaćinstvu.

Odredbom čl. 58. Zakona o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS”, broj 129/07 i 54/11) propisano je, između ostalog, da se Zakon o izboru narodnih poslanika o imenovanju u izborne komisije i biračke odbore i o biračkim mestima, shodno primenjuje na izbor odbornika, ako ovim zakonom nije drugačije određeno.

Odredbom čl. 30. st. 2. Zakona o izboru narodnih poslanika (“Službeni glasnik RS”, broj 35/00...104/09 – dr. zakon) propisano je, između ostalog, da članovi i zamenici članova organa za sprovođenje izbora ne mogu biti lica koja su međusobno srodnici u tazbinskom srodstvu, zaključno sa drugim stepenom srodstva, kao ni bračni drugovi.

Imajući u vidu sve navedeno i citirane zakonske odredbe, a naime da podnosilac žalbe uz prigovor nije dostavio dokaz da su članovi biračkog odbora na biračkom mestu br. 58 Komarica – Gunjetina u srodstvu koje predstavlja zakonsko ograničenje za izbor u sastav biračkog odbora, niti je takav dokaz dostavljen uz žalbu, kao i da se u spisima nalazi izjava predsednika pomenutog biračkog odbora da navedena lica nisu u srodstvu, to je, po oceni suda, pravilno postupila Opštinska izborna komisija opštine Vlasotince kada je ožalbenim rešenjem odbila žaliočev prigovor, dajući za svoju odluku razloge koji upućuju na rešenje kakvo je dato u dispozitivu.

Takođe, u konkretnom slučaju nisu ispunjeni uslovi propisani odredbom člana 55. stav 2. Zakona o lokalnim izborima da sud meritorno reši ovaj izborni spor, kako je to predloženo žalbom, zbog toga što je uslov za primenu citirane zakonske odredbe ocena suda da ožalbenu odluku treba poništiti, što ovde nije slučaj.

Iz navedenih razloga, na osnovu ovlašćenja iz odredbe čl. 54. st. 3. Zakona o lokalnim izborima, uz shodnu primenu odredbe čl. 40. st. 2. Zakona o upravnim sporovima (“Službeni glasnik RS”, broj 111/09), odlučeno je kao u dispozitivu presude. 
 
PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU 
Dana 21.05.2012.godine u 11,00 časova, II-2  5 Už. 509/12

Zapisničar                                         Predsednik veća- sudija
Tatjana Popara, s.r.                            dr Jadranka Injac, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Dejan Đurić

VJ-2012