Београд, 21.05.2012.

Пресуда II-2 5 УЖ 509-12-заштита изборног права

Република Србија
УПРАВНИ СУД 
Одељење у Нишу
II-2  5 Уж. 509/12
21.05.2012. године
Б е о г р а д

У ИМЕ НАРОДА


Управни суд, у већу састављеном од судија: др Јадранке Ињац, председника већа, Биљане Тамбурковски Баковић и Јелене Тишма-Јовановић, чланова већа, са судским саветником Татјаном Попара, као записничарем, решавајући о жалби одборничког кандидата Станојка Стојановића из Власотинца, Ул. Драгољуба Јовића бр. 24, против решења Општинске изборне комисије општине Власотинце 01 број 013-3/12-86 од 16.05.2012. године, у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 21.05.2012. године у 11,00 часова, донео је 

П Р Е С У Д У

Жалба СЕ ОДБИЈА.

О б р а з л о ж е њ е 

   
Ожалбеним решењем одбија се приговор одборничког кандидата Станојка Стојановића из Власотинца,поднет на састав и сродство појединих чланова бирачког одбора на бирачком месту бр. 58 Комарица – Гуњетина, као неоснован.

У жалби, која је предата поштом препоручено дана 17.05.2012. године у 10,00 часова, а која је примљена у Управном суду дана 18.05.2012. године у 09,05 часова, жалилац наводи да су у сталном и проширеном саставу бирачког одбора на бирачком месту бр. 58 Комарица – Гуњетина, учествовала лица у крвном сродству која живе у истој породичној кући у селу где је било организована гласање за изборе. Из наведеног разлога, предлаже да суд жалбу уважи, усвоји приговор и поништи избор на локалном нивоу на бирачком месту бр. 58 Комарица – Гуњетина.

У одговору на жалбу, који је достављен овоме суду заједно са списима предмета дана 19.05.2012. године у 21,40 часова, Општинска изборна комисија општине Власотинце наводи да је ожалбено решење донето у свему у складу са законом, са предлогом да се жалба одбије као неоснована.

По оцени навода жалбе, одговора на жалбу, као и списа предмета који су достављени, Управни суд налази да је жалба благовремено поднета од овлашћеног лица и да није основана.

Наиме, из списа предмета и образложења ожалбеног решења произлази да је Небојша Илић председник бирачког одбора на бирачком месту бр. 58 – Комарица – Гуњетина, да су чланови бирачког одбора, између осталих и Живојин Ристић и Драгана Крстић, да је тај бирачки одбор на дан гласања 14.05.2012. године у 07,00 часова отворио бирачко место, затворио га у 20,00 часова истог дана и завршио рад у 20,30 часова, када је сачињен записник о раду тог бирачког одбора на спровођењу поновног гласања и утврђивања резултата гласања за избор одборника Скупштине општине Власотинце и да су записник потписали сви чланови бирачког одбора без примедби. У списима се, такође, налази изјава председника бирачког одбора Небојше Илића од 25.05.2012. године да Љубиша Ристић, син Живојина Ристића, и Драгана Крстић нису венчани и не живе у брачној заједници, нити постоје било какви докази који указују да су та лица у сродству и да живе у заједничком домаћинству.

Одредбом чл. 58. Закона о локалним изборима (“Службени гласник РС”, број 129/07 и 54/11) прописано је, између осталог, да се Закон о избору народних посланика о именовању у изборне комисије и бирачке одборе и о бирачким местима, сходно примењује на избор одборника, ако овим законом није другачије одређено.

Одредбом чл. 30. ст. 2. Закона о избору народних посланика (“Службени гласник РС”, број 35/00...104/09 – др. закон) прописано је, између осталог, да чланови и заменици чланова органа за спровођење избора не могу бити лица која су међусобно сродници у тазбинском сродству, закључно са другим степеном сродства, као ни брачни другови.

Имајући у виду све наведено и цитиране законске одредбе, а наиме да подносилац жалбе уз приговор није доставио доказ да су чланови бирачког одбора на бирачком месту бр. 58 Комарица – Гуњетина у сродству које представља законско ограничење за избор у састав бирачког одбора, нити је такав доказ достављен уз жалбу, као и да се у списима налази изјава председника поменутог бирачког одбора да наведена лица нису у сродству, то је, по оцени суда, правилно поступила Општинска изборна комисија општине Власотинце када је ожалбеним решењем одбила жалиочев приговор, дајући за своју одлуку разлоге који упућују на решење какво је дато у диспозитиву.

Такође, у конкретном случају нису испуњени услови прописани одредбом члана 55. став 2. Закона о локалним изборима да суд мериторно реши овај изборни спор, како је то предложено жалбом, због тога што је услов за примену цитиране законске одредбе оцена суда да ожалбену одлуку треба поништити, што овде није случај.

Из наведених разлога, на основу овлашћења из одредбе чл. 54. ст. 3. Закона о локалним изборима, уз сходну примену одредбе чл. 40. ст. 2. Закона о управним споровима (“Службени гласник РС”, број 111/09), одлучено је као у диспозитиву пресуде. 
 
ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ 
Дана 21.05.2012.године у 11,00 часова, II-2  5 Уж. 509/12

Записничар                                         Председник већа- судија
Татјана Попара, с.р.                            др Јадранка Ињац, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Дејан Ђурић

ВЈ-2012