11.07.2012.

Presuda II-2 6 UŽ 630-12-zaštita izbornog prava


Republika Srbija
UPRAVNI SUD 
II-2  6 Už 630/12
11.07.2012.godine
Beograd



U IME NARODA


                       
Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: dr Jadranke Injac, predsednika veća, Jelene Tišma Jovanović i Biljane Tamburkovski Baković, članova veća, sa sudijskim pomoćnikom Svetlanom Živanović, kao zapisničarem, odlučujući po žalbi Dr Dragana Anđelkovića, ovlašćenog predstavnika Izborne liste Demokratske stranke - Dr Dragan Anđelković, iz Medveđe, izjavljenoj protiv rešenja Izborne komisije opštine Medveđa broj 013-346/2012-01-199 od 09.07.2012.godine, u pravnoj stvari zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 11.07.2012.godine u 12,00 časova, doneo je



P R E S U D U

  
Žalba SE ODBIJA


O b r a z l o ž e nj e

  

Ožalbenim rešenjem odbijen je prigovor podnosioca Izborne liste broj 6. Demokratska stranka - Dr Dragan Anđelković broj 013-346/2012-01-195 od 07.07.2012.godine, izjavljen na  biračkom mestu broj 1, kao neosnovan.

   
U žalbi podnetoj Upravnom sudu, preko Izborne komisije opštine Medveđa, žalilac ističe da se Izborna komisija pozvala potpuno pogrešno na odredbu Zakona o izboru narodnih poslanika odnosno član 68. navedenog zakona, koji utvrđuje proceduru identifikacije, a koji „ne predviđa sankcije“ u slučaju povrede procedure identifikacije birača. Pozivanje na ovu odredbu, po mišljenju žalioca, potpuno je pogrešno i usmereno je na izbegavanje zakona a posebno Pravila o radu biračkih odbora. Naime, član 15. navedenih Pravila, detaljno reguliše postupak glasanja, odnosno identifikacije birača. Izrazito se traži da birač svoj identitet dokaže važećom ličnom kartom ili ukoliko istu ne poseduje, važećim pasošem ili vozačkom dozvolom. Ukoliko se predviđena procedura nepoštuje, dolazi do povrede pravila o radu biračkih odbora i naravno da te povrede predstavljaju osnov za poništavanje izbora i za raspisivanje novih izbora na tom biračkom mestu. U prilogu žalilac dostavlja i izjavu Ivice Pejišića kojom se demantuje izjava Muje Ademovića o navodnoj identifikaciji birača Zorana Stankovića iz Čokotanaca, koji je glasao sa nevažećom ličnom kartom, sa napomenom da Izborna komisija nema mandat da uzima izjave od pojedinih članova biračkog odbora i to isključivo onih koji žele da na takav način daju osnov za odbijanje prigovora. Izborna komisija mora odluke da donosi na osnovu činjeničnog stanja utvrđenog u zapisniku o radu biračkog odbora i primedbi upisanih u zapisnik, te nikakve naknadne izjave nisu pravno relevantne u konkretnom postupku.

  
U odgovoru na žalbu, koja je Upravnom sudu dostavljena 11.07.2012.godine u 01.21 časova, Izborna komisija opštine Medveđa navela je da je nesporno da je birač Zoran Stanković, čiji je JMBG 0207960741416, upisan u Izvod iz jedinstvenog biračkog spiska za biračko mesto broj 1 – Direkcija rudnika Lece, Medveđa, kao i da je prilikom utvrđivanja identiteta navedenog birača, birački odbor ispoštovao odredbu člana 68. Zakona o izboru narodnih poslanika kao i odredbu člana 15. Pravila o radu biračkih odbora za sprovođenje izbora za izbor odbornika skupštine opštine Medveđa raspisanih za 24.jun 2012.godine.

  
Odlučujući o podnetoj žalbi, na osnovu odredbe člana 54.stav 1. Zakona o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS”, br.129/07...54/11), ocenom ožalbenog rešenja, navoda žalbe, kao i spisa ove izborne stvari dostavljenih uz žalbu, Upravni sud je našao da žalba nije osnovana.  

  
Pravilno je, po oceni Upravnog suda, postupila Izborna komisija opštine Medveđa, kada je ožalbenim rešenjem odbila, kao neosnovan, prigovor žalioca navodeći u obrazloženju ožalbenog rešenja da je uvidom u zapisnik o radu biračkog odbora utvrđeno da je član biračkog odbora LJubiša Janković, uneo konstataciju da je glasač Stanković Zoran glasao sa isteklom ličnom kartom i da je u vezi navedene primedbe na tom zapisniku, Izborna komisija opštine Medveđa, primila i pismenu izjavu člana biračkog odbora Ademović Muje, kojom ističe da je navedeni birač legitimisan od strane zamenika predsednika biračkog odbora i da mu je dozvoljeno da glasa. Po oceni Upravnog suda, i podaci iz lične karte čiji je rok važenja istekao, mogu da budu dovoljni za utvrđivanje identiteta određenog birača a u smislu odredbe člana 68. stav 1. Zakona o izboru narodnih poslanika („Službeni glasnik RS“, br.35/2000...28/2011), koji se shodno primenjuje na osnovu člana 58. Zakona o lokalnim izborima. 
   
  
Sa iznetih razloga, nalazeći da ožalbenim rešenjem nije povređen zakon na štetu žalioca, Upravni sud je odlučio kao u dispozitivu ove presude, primenom odredbi člana 54. st. 3. Zakona o lokalnim izborima (''Službeni glasnik RS'' br. 129/07...54/11)  i  shodnom primenom člana 40. st. 2. Zakona o upravnim sporovima (''Službeni glasnik RS'' br. 111/09).
  
 
PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 11.07.2012.godine u 12,00  časova, II-2 6  Už 630/12


Zapisničar                                     Predsednik veća- sudija
Svetlana Živanović, s.r.              dr Jadranka Injac, s.r.


Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić


AJ