08.05.2012.

Presuda II-4 UŽ 168-12 od 08.05.2012.-zaštita izbornog prava


Republika Srbija     



UPRAVNI SUD

         

II-4 Už. 168/12  


08.05.2012. godine
      

B e o g r a d  
      


U IME NARODA                             


Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dese Simić, predsednika veća, Tomislava Medveda i Dragana Jovanovića, članova veća, sa sudijskim pomoćnikom Sandrom Gazetić, kao zapisničarem, odlučujući o žalbi podnosioca Izborne liste „Srpska napredna stranka – Tomislav Nikolić“, čiji je ovlašćeni predstavnik Zoran Jovanović iz Medveđe,   protiv Izborne komisije Opštine Medveđa, zbog "ćutanja“ u postupku sprovođenja izbora, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 08.05.2012. godine u 10,00 časova, doneo je                                                                  


P R E S U D U          


Žalba se ODBIJA.                                                                 


O b r a z l o ž e nj e 

       
Žalbom, podnetom Upravnom sudu dana 07.05.2012. godine, preko Izborne komisije Opštine Medveđa u 15,15 časova, koja je Sudu dostavljena istoga dana u 22,50 časova, žalilac navodi da lokalni izbori u Opštini Medveđa nisu održani isključivo zbog toga što Izborna komisija nije ispunila sve svoje obaveze iz člana 15. stav 1. tačka 5. Zakona o lokalnim izborima, odnosno nije organizovala tehničke pripreme za sprovođenje izbora, budući da nakon utvrđivanja Zbirne izborne liste i njenog objavljivanja u odgovarajućem službenom glasilu nije nastavila sa aktivnostima, već je praktično obustavila rad, pa je izostalo štampanje glasačkih listića i podela izbornog materijala biračkim odborima u zakonskom roku, a sve ovo zbog neodržavanja sednice Komisije. Iz ponašanja pojedinih članova Komisije evidentno je da je sve sračunato da se onemogući održavanje lokalnih izbora. Zbog toga je žalilac podneo Izbornoj komisiji prigovor 05.05.2012. godine u 13,00 časova i tražio da se izborni postupak nastavi, odnosno da Izborna komisija donese sve potrebne odluke i da za 7 dana naloži održavanje lokalnih izbora, budući da su se sve nepravilnosti, koje su onemogućavale njihovo održavanje, desile nakon utvrđivanja Zbirne izborne liste. S obzirom da o prigovoru Komisija uopšte nije odlučila u zakonskom roku, žalba je podneta zbog njenog „ćutanja“, pa žalilac predlaže da Sud donese rešenje kojim usvaja prigovor žalioca, nalaže Izbornoj komisiji Opštine Medveđa da odmah zakaže sednicu i odredi novi datum za održavanje lokalnih izbora i naloži toj Komisiji da preduzme sve potrebne radnje iz člana 15. Zakona o lokalnim izborima.
               


Izborna komisija Opštine Medveđa je dana 07.05.2012. godine u 22,50 časova, dostavila ovom Sudu žalbu, odgovor na žalbu, kao i spise predmeta ove izborne stvari i to: zapisnik sa 19 sednice Izborne komisije Opštine Medveđa od 03. maja 2012. godine, dopis predsednika ove Komisije od 05. maja 2012. godine upućen predsednici Narodne Skupštine Republike Srbije, Odluku o raspisivanju izbora za odbornike Skupštine Opštine Medveđa 01 broj 013-1190/12 od 07. maja 2012. godine, prigovor žalioca od 05.05.2012. godine, dopise žalioca od 04.05.2012. godine i 05.05.2012. godine, upućene predsedniku i sekretaru Izborne komisije Opštine Medveđa sa zahtevom da se preduzmu sve mere i radnje radi nesmetanog održavanja raspisanih izbora, kao i službene beleške članova Komisije od 03.05.2012. godine i od 04.05.2012. godine.      U odgovoru na žalbu Izborna komisija Opštine Medveđa ističe da izbori za odbornike Skupštine Opštine Medveđa, raspisani za 06.05.2012. godine, nisu održani jer je ova Komisija „blokirana“ u radu zbog podele glasova s obzirom da ima paran broj članova. Navodi da je problem kulminirao na 19. sednici od 03.05.2012. godine kada zbog podele glasova:    7 „za“ i 7 „protiv“ nije mogao biti usvojen ni dnevni red, iako je na dnevnom redu bilo predloženo da se odlučuje o bitnim tačkama od kojih zavisi dalje sprovođenje izbornog postupka. Iz tih razloga prekinula je dalji rad i obratila se predsednici Narodne Skupštine Republike Srbije, aktom od 05.05.2012. godine, pa je predsednica Narodne Skupštine Republike Srbije dana 07.05.2012. godine donela Odluku o raspisivanju izbora za odbornike Skupštine Opštine Medveđa za 24. jun 2012. godine. S toga predlaže da Sud odbije žalbu, kao neosnovanu.       



Odlučujući o podnetoj žalbi, shodnom primenom odredaba zakona kojim se uređuje postupak u upravnim sporovima, a na osnovu odredbe člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS” br.129/07, 34/2010 i 54/11), ocenom navoda žalbe, odgovora na žalbu i kao i svih spisa predmeta ove izborne stvari, Upravni sud nalazi:      Žalba je neosnovana.        



Iz spisa predmeta ove izborne stvari proizlazi da je Izborna komisija Opštine Medveđa dana 03.05.2012. godine u 14,00 časova zakazala 19. sednicu sa dnevnim redom koji se odnosi, prvenstveno, na odlučivanje o prigovorima pojedinih birača, u ponovnom postupku, a nakon odluka Upravnog suda, kojima su žalbe ovih birača uvažene i poništena prethodna rešenja te Komisije, doneta po prigovorima na nepravilnosti izbornog postupka, odnosno, zbog povrede izbornog prava birača da budu blagovremeno obavešteni o listama kandidata za izbor odbornika Skupštine Opštine Medveđa, a kojima su prigovori ovih birača prvobitno odbijeni ili odbačeni. Osim toga, za dnevni red ove sednice predloženo je, kao tačka, još i donošenje odluke o daljem toku izbornog postupka za izbor odbornika Skupštine Opštine Medveđa, raspisanih za 06. maj 2012. godine. Iz spisa se, dalje vidi, tačnije iz navedenog zapisnika, da dnevni red nije ni usvojen, onako kako je predložen, s obzirom da Komisija nije imala većinu za usvajanje Dnevnog reda , budući da se glasalo sa 7 glasova „za“ i 7 glasova „protiv“.    Iz spisa se, takođe, vidi da je, nakon obustavljanja svih aktivnosti, predsednik Izborne komisije Opštine Medveđa, svojim dopisom broj 013-161/2012-01-204 od 05.05.2012. godine, obavestio predsednicu Narodne Skupštine Republike Srbije o činjenici da Komisija, zbog podele glasova, nije u mogućnosti da   donosi odluke i da sprovede izborni postupak, odnosno da izbore za odbornike Skupštine Opštine Medveđa nije moguće ni održati. U spisima se, takođe, nalazi i Odluka predsednice Narodne Skupštine Republike Srbije  o raspisivanju izbora za odbornike Skupštine Opštine Medveđa, 01 broj 013-1190/12 od 07.05.2012. godine, kojom su izbori za odbornike Skupštine Opštine Medveđa raspisani za 24. jun 2012. godine, da rokovi za vršenje izbornih radnji počinju da teku od dana stupanja na snagu ove Odluke, da će izbore sprovesti organi za sprovođenje izbora na osnovu odredaba Zakona o lokalnim izborima i da Odluka stupa na snagu danom objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije“.                    



Odredbom člana 8. stav 1. Zakona o lokalnim izborima propisano je da izbore za odbornike raspisuje predsednik Narodne Skupštine, stavom 2., da od dana raspisavanja izbora do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45, ni više od 60 dana, stavom 3., da se odlukom o raspisivanju izbora određuje dan održavanja izbora, kao i dan od kada počinju teći rokovi za vršenje izbornih radnji, a stavom 7., da se odluka o raspisivanju izbora objavljuje u „Službenom glasniku Republike Srbije“.           Odredbom člana 87. stav 1. Zakona o lokalnoj samoupravi, propisano je da ako se u jedinici lokalne samouprave ne sprovedu izbori za odbornike ili ako se posle sprovedenih izbora ne konstituiše skupština u skladu sa ovim zakonom u roku od dva meseca od objavljivanja rezultata izbora, Vlada imenuje privremeni organ iz člana 86. stav 4. ovog Zakona koji obavlja tekuće i neodložne poslove iz nadležnosti skupštine i izvršnih organa jedinice lokalne samouprave. Stavom 2. ovog člana, propisano je da je predsednik Narodne Skupštine dužan da odluku o raspisivanju novih izbora za skupštinu jedinice lokalne samouprave donese u roku od mesec dana, od dana kada je trebalo sprovesti izbore, odnosno konstituisati skupštinu jedinice lokalne samouprave. Stavom 3. istog člana, propisano je da mandat odbornika izabranih na izborima iz stava 2. ovog člana traje do isteka mandata odbornika skupština jedinica lokalne samouprave izabranih na redovnim izborima.        



S obzirom na navedeno činjenično i pravno stanje, Sud nalazi da navodi žalbe nisu osnovani, te da se nepostupanje Komisije po prigovoru žalioca, ne može upodobiti „ćutanju uprave“, u smislu odredbe člana 44., a u vezi sa odredbom člana 19. Zakona o upravnim sporovima (''Službeni glasnik RS'' br.111/09). Naime, kod navedenog činjeničnog stanja, a s obzirom da lokalni izbori, odnosno izbori za odbornike Skupštine Opštine Medveđa nisu održani onoga dana  kada je ranijom odlukom određen dan za njihovo održavanje, dakle 06. maja 2012. godine, Odluku o raspisivanju novih izbora ovlašćen je i dužan da donese predsednik Narodne Skupštine Republike Srbije, na osnovu navedenih odredaba Zakona o lokalnoj samoupravi, odnosno Zakona o lokalnim izborima.    U konkretnom slučaju ne radi se o pravnoj situaciji iz člana 50. Zakona o lokalnim izborima, čijom odredbom je, u stavu 1., propisano da se ponovni izbori sprovode ako izborna komisija ili Upravni sud ponište izbore zbog nepravilnosti u sprovođenju izbora, u slučajevima utvrđenim ovim zakonom, kada, na osnovu stava 4. ovog člana istog Zakona, ponovne izbore raspisuje Izborna komisija.   Pri činjenici da Komisija nije imala većinu ni za jednu odluku, u nastavku izbornog postupka, počev od 3.5.2012.godine pa nadalje, te da iz tih razloga nisu postojali najosnoviji uslovi da se lokalni izbori za izbor odbornika Skupštine Opštine Medveđa održe, na dan kada je određeno njihovo održavanje, odluka o održavanju novih izbora doneta je saglasno navedenim zakonskim odredbama, te za takvu odluku Izborna komisija Opštine Medveđa nema zakonska ovlašćenja.  


Na osnovu svega navedenog, Upravni sud nalazi da žalba nije osnovana, pa je na osnovu odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima, a koja se shodno primenjuje na osnovu odredbe člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima, žalbu odbio, odlučujući kao u dispozitivu ove presude.       



PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU       


dana 08.05.2012. godine, 10,00 časova, II-4 Už. 168/12       


Zapisničar                                                             Predsednik veća-sudija      
Sandra Gazetić,s.r.                                                       Desa Simić,s.r.      

 

Za tačnost otpravka                                                     

Upravitelj pisarnice                                                           

Dejan Đurić   RR