Београд, 08.05.2012.

Пресуда II-4 УЖ 168-12 од 08.05.2012.-заштита изборног права


Република Србија     



УПРАВНИ СУД

         

II-4 Уж. 168/12  


08.05.2012. године
      

Б е о г р а д  
      


У ИМЕ НАРОДА                             


Управни суд, у већу састављеном од судија: Десе Симић, председника већа, Томислава Медведа и Драгана Јовановића, чланова већа, са судијским помоћником Сандром Газетић, као записничарем, одлучујући о жалби подносиоца Изборне листе „Српска напредна странка – Томислав Николић“, чији је овлашћени представник Зоран Јовановић из Медвеђе,   против Изборне комисије Општине Медвеђа, због "ћутања“ у поступку спровођења избора, у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 08.05.2012. године у 10,00 часова, донео је                                                                  


П Р Е С У Д У          


Жалба се ОДБИЈА.                                                                 


О б р а з л о ж е њ е 

       
Жалбом, поднетом Управном суду дана 07.05.2012. године, преко Изборне комисије Општине Медвеђа у 15,15 часова, која је Суду достављена истога дана у 22,50 часова, жалилац наводи да локални избори у Општини Медвеђа нису одржани искључиво због тога што Изборна комисија није испунила све своје обавезе из члана 15. став 1. тачка 5. Закона о локалним изборима, односно није организовала техничке припреме за спровођење избора, будући да након утврђивања Збирне изборне листе и њеног објављивања у одговарајућем службеном гласилу није наставила са активностима, већ је практично обуставила рад, па је изостало штампање гласачких листића и подела изборног материјала бирачким одборима у законском року, а све ово због неодржавања седнице Комисије. Из понашања појединих чланова Комисије евидентно је да је све срачунато да се онемогући одржавање локалних избора. Због тога је жалилац поднео Изборној комисији приговор 05.05.2012. године у 13,00 часова и тражио да се изборни поступак настави, односно да Изборна комисија донесе све потребне одлуке и да за 7 дана наложи одржавање локалних избора, будући да су се све неправилности, које су онемогућавале њихово одржавање, десиле након утврђивања Збирне изборне листе. С обзиром да о приговору Комисија уопште није одлучила у законском року, жалба је поднета због њеног „ћутања“, па жалилац предлаже да Суд донесе решење којим усваја приговор жалиоца, налаже Изборној комисији Општине Медвеђа да одмах закаже седницу и одреди нови датум за одржавање локалних избора и наложи тој Комисији да предузме све потребне радње из члана 15. Закона о локалним изборима.
               


Изборна комисија Општине Медвеђа је дана 07.05.2012. године у 22,50 часова, доставила овом Суду жалбу, одговор на жалбу, као и списе предмета ове изборне ствари и то: записник са 19 седнице Изборне комисије Општине Медвеђа од 03. маја 2012. године, допис председника ове Комисије од 05. маја 2012. године упућен председници Народне Скупштине Републике Србије, Одлуку о расписивању избора за одборнике Скупштине Општине Медвеђа 01 број 013-1190/12 од 07. маја 2012. године, приговор жалиоца од 05.05.2012. године, дописе жалиоца од 04.05.2012. године и 05.05.2012. године, упућене председнику и секретару Изборне комисије Општине Медвеђа са захтевом да се предузму све мере и радње ради несметаног одржавања расписаних избора, као и службене белешке чланова Комисије од 03.05.2012. године и од 04.05.2012. године.      У одговору на жалбу Изборна комисија Општине Медвеђа истиче да избори за одборнике Скупштине Општине Медвеђа, расписани за 06.05.2012. године, нису одржани јер је ова Комисија „блокирана“ у раду због поделе гласова с обзиром да има паран број чланова. Наводи да је проблем кулминирао на 19. седници од 03.05.2012. године када због поделе гласова:    7 „за“ и 7 „против“ није могао бити усвојен ни дневни ред, иако је на дневном реду било предложено да се одлучује о битним тачкама од којих зависи даље спровођење изборног поступка. Из тих разлога прекинула је даљи рад и обратила се председници Народне Скупштине Републике Србије, актом од 05.05.2012. године, па је председница Народне Скупштине Републике Србије дана 07.05.2012. године донела Одлуку о расписивању избора за одборнике Скупштине Општине Медвеђа за 24. јун 2012. године. С тога предлаже да Суд одбије жалбу, као неосновану.       



Одлучујући о поднетој жалби, сходном применом одредаба закона којим се уређује поступак у управним споровима, а на основу одредбе члана 54. став 3. Закона о локалним изборима (“Службени гласник РС” бр.129/07, 34/2010 и 54/11), оценом навода жалбе, одговора на жалбу и као и свих списа предмета ове изборне ствари, Управни суд налази:      Жалба је неоснована.        



Из списа предмета ове изборне ствари произлази да је Изборна комисија Општине Медвеђа дана 03.05.2012. године у 14,00 часова заказала 19. седницу са дневним редом који се односи, првенствено, на одлучивање о приговорима појединих бирача, у поновном поступку, а након одлука Управног суда, којима су жалбе ових бирача уважене и поништена претходна решења те Комисије, донета по приговорима на неправилности изборног поступка, односно, због повреде изборног права бирача да буду благовремено обавештени о листама кандидата за избор одборника Скупштине Општине Медвеђа, а којима су приговори ових бирача првобитно одбијени или одбачени. Осим тога, за дневни ред ове седнице предложено је, као тачка, још и доношење одлуке о даљем току изборног поступка за избор одборника Скупштине Општине Медвеђа, расписаних за 06. мај 2012. године. Из списа се, даље види, тачније из наведеног записника, да дневни ред није ни усвојен, онако како је предложен, с обзиром да Комисија није имала већину за усвајање Дневног реда , будући да се гласало са 7 гласова „за“ и 7 гласова „против“.    Из списа се, такође, види да је, након обустављања свих активности, председник Изборне комисије Општине Медвеђа, својим дописом број 013-161/2012-01-204 од 05.05.2012. године, обавестио председницу Народне Скупштине Републике Србије о чињеници да Комисија, због поделе гласова, није у могућности да   доноси одлуке и да спроведе изборни поступак, односно да изборе за одборнике Скупштине Општине Медвеђа није могуће ни одржати. У списима се, такође, налази и Одлука председнице Народне Скупштине Републике Србије  о расписивању избора за одборнике Скупштине Општине Медвеђа, 01 број 013-1190/12 од 07.05.2012. године, којом су избори за одборнике Скупштине Општине Медвеђа расписани за 24. јун 2012. године, да рокови за вршење изборних радњи почињу да теку од дана ступања на снагу ове Одлуке, да ће изборе спровести органи за спровођење избора на основу одредаба Закона о локалним изборима и да Одлука ступа на снагу даном објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије“.                    



Одредбом члана 8. став 1. Закона о локалним изборима прописано је да изборе за одборнике расписује председник Народне Скупштине, ставом 2., да од дана расписавања избора до дана одржавања избора не може протећи мање од 45, ни више од 60 дана, ставом 3., да се одлуком о расписивању избора одређује дан одржавања избора, као и дан од када почињу тећи рокови за вршење изборних радњи, а ставом 7., да се одлука о расписивању избора објављује у „Службеном гласнику Републике Србије“.           Одредбом члана 87. став 1. Закона о локалној самоуправи, прописано је да ако се у јединици локалне самоуправе не спроведу избори за одборнике или ако се после спроведених избора не конституише скупштина у складу са овим законом у року од два месеца од објављивања резултата избора, Влада именује привремени орган из члана 86. став 4. овог Закона који обавља текуће и неодложне послове из надлежности скупштине и извршних органа јединице локалне самоуправе. Ставом 2. овог члана, прописано је да је председник Народне Скупштине дужан да одлуку о расписивању нових избора за скупштину јединице локалне самоуправе донесе у року од месец дана, од дана када је требало спровести изборе, односно конституисати скупштину јединице локалне самоуправе. Ставом 3. истог члана, прописано је да мандат одборника изабраних на изборима из става 2. овог члана траје до истека мандата одборника скупштина јединица локалне самоуправе изабраних на редовним изборима.        



С обзиром на наведено чињенично и правно стање, Суд налази да наводи жалбе нису основани, те да се непоступање Комисије по приговору жалиоца, не може уподобити „ћутању управе“, у смислу одредбе члана 44., а у вези са одредбом члана 19. Закона о управним споровима (''Службени гласник РС'' бр.111/09). Наиме, код наведеног чињеничног стања, а с обзиром да локални избори, односно избори за одборнике Скупштине Општине Медвеђа нису одржани онога дана  када је ранијом одлуком одређен дан за њихово одржавање, дакле 06. маја 2012. године, Одлуку о расписивању нових избора овлашћен је и дужан да донесе председник Народне Скупштине Републике Србије, на основу наведених одредаба Закона о локалној самоуправи, односно Закона о локалним изборима.    У конкретном случају не ради се о правној ситуацији из члана 50. Закона о локалним изборима, чијом одредбом је, у ставу 1., прописано да се поновни избори спроводе ако изборна комисија или Управни суд пониште изборе због неправилности у спровођењу избора, у случајевима утврђеним овим законом, када, на основу става 4. овог члана истог Закона, поновне изборе расписује Изборна комисија.   При чињеници да Комисија није имала већину ни за једну одлуку, у наставку изборног поступка, почев од 3.5.2012.године па надаље, те да из тих разлога нису постојали најосновији услови да се локални избори за избор одборника Скупштине Општине Медвеђа одрже, на дан када је одређено њихово одржавање, одлука о одржавању нових избора донета је сагласно наведеним законским одредбама, те за такву одлуку Изборна комисија Општине Медвеђа нема законска овлашћења.  


На основу свега наведеног, Управни суд налази да жалба није основана, па је на основу одредбе члана 40. став 2. Закона о управним споровима, а која се сходно примењује на основу одредбе члана 54. став 3. Закона о локалним изборима, жалбу одбио, одлучујући као у диспозитиву ове пресуде.       



ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ       


дана 08.05.2012. године, 10,00 часова, II-4 Уж. 168/12       


Записничар                                                             Председник већа-судија      
Сандра Газетић,с.р.                                                       Деса Симић,с.р.      

 

За тачност отправка                                                     

Управитељ писарнице                                                           

Дејан Ђурић   РР