12.05.2012.

Presuda III-1 UŽ 364-12-zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD
Odeljenje u Novom Sadu
III-1 Už. 364/12
dana 12.05.2012. godine
B e o g r a d


        U IME NARODA

                       Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Mirjane Cvetković,  predsednika veća, dr Vladana Stanojeva i Suzane Guduraš, članova veća, sa sudskim savetnikom, Majom Panić, kao zapisničarem, odlučujući o žalbi Socijalističke partije Srbije, Gradskog odbora SPS-a Sombor, koju zastupa predsednik Gradskog odbora Borislav Staničkov, protiv rešenja Izborne komisije grada Sombora, broj 013-4-104/2012-I od 11.05.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 12.05.2012. godine, u 17,30 časova, doneo je

P R E S U D U


  Žalba SE USVAJA, PONIŠTAVA rešenje Izborne komisije grada Sombora broj 013-4-104/2012-I od 11.05.2012. godine i rešava:

  USVAJA SE prigovor Staničkov Borislava, predsednika Gradskog odbora SPS-a Sombor, Socijalističke partije Srbije, podnet dana 11.05.2012. godine u 08,10 časova, Izbornoj komisiji grada Sombora.

  PONIŠTAVAJU SE izbori na biračkim mestima broj 4 MZ „Crvenka“-Sombor, Konjovićeva br. 1, biračkom mestu broj 46 MZ „Aleksa Šantić“ i biračkom mestu broj 47 kafana „Oslobođenje“, za izbor poslanika u Skupštinu APV po većinskom sistemu u IJ 48 Sombor II.

  RASPUŠTAJU SE birački odbori i PONAVLJA SE glasanje na biračkim mestima broj 4 MZ „Crvenka“-Sombor, Konjovićeva br. 1, biračkom mestu broj 46 MZ „Aleksa Šantić“ i biračkom mestu broj 47 kafana „Oslobođenje“ u Somboru.
O b r a z l o ž e nj e


  Ožalbenim rešenjem, odbijen je prigovor Socijalističke partije Srbije, GO SPS Sombor,podnet dana 11.05.2012. godine  u 08,10 časova na izmene utvrđenih rezultata u IJ 48 Sombro II, kao neosnovan.
   
  U žalbi podnetoj neposredno Upravnom sudu dana 12.05.2012. godine u 12,14 časova, žalilac osporava zakonitost ožalbenog rešenja, navodeći da je Izborna komisija IJ 48 Sombor II prilikom provere izbornog materijala za izbor poslanika u Skupštinu APV po većinskom sistemu, preinačila zapisnik biračkih odbora o broju važećih listića, tako što je listiće na kojima je obeleženo ime kandidata dr Dušana Vujaškovića proglasila nevažećim, iako se na predmetnim glasačkim listićima može utvrditi za koga se glasalo na biračkim mestima 4, 46 i 47. Izborna komisija je prilikom vršenja ovih radnji omogućila kandidatu Srpske napredne stranke Sogić Zdravku da lično kontroliše i prebrojava glasačke listiće, a kada je u prostoriju ušao predsednik Gradskog odbora SPS-a u Somboru, Borislav Staničkov je uočio i naglas izneo primedbu da svi prisutni članovi Izborne komisije, pa i kandidat Sogić Zdravko imaju u rukama hemijske olovke, nakon čega su iste odstranjene. Kandidat Srpske napredne stranke Sogić Zdravko je izrazio sumnju u sadržinu zapisnika sa biračkih odbora i to samo zato što je kandidat SPS-a dr Dušan Vujašković imao jedan glas više od njega, što bi značilo da kandidat SPS-a prolazi u drugi krug izbora po većinskom sistemu. Takođe, u toku prebrojavanja glasačkih listića je konstatovano da je nestao jedan džak sa glasačkim listićima sa biračkog mesta broj 61 u Kljajićevu, rodnom mestu kandidata dr Dušana Vujaškovića i posle tri dana je pronađen u Beogradu i vraćen. U toku rešavanja prigovora kandidata SNS-a Zdravka Sogića i prebrojavanja glasačkih listića, Izborna komisija je tri puta menjala stavove i zaključke, da bi na kraju odlučila da kandidat SNS-a ide u drugi krug izbora za poslanika u Skupštinu APV sa jednim glasom ispred kandidata SPS-a. Predlaže da se pobijano rešenje ukine, te naloži Izbornoj komisiji grada Sombora da sprovede ponovni postupak kontrole izbornog materijala u pomenutoj izbornoj jedinici ili da se žalba uvaži, pobijano rešenje preinači, i na osnovu zapisnika biračkih odbora proglasi da je kandidat SPS-a dr Dušan Vujašković kandidat u drugom krugu za izbor poslanika u Skupštinu APV na većinskoj listi.


  Izborna komisija grada Sombora, dostavila je Upravnom sudu dana 12. maja 2012. godine u 12,14 časova odgovor na žalbu is pise predmeta, koji se odnose na podnetu žalbu.

  Odlučujući o blagovremeno podnetoj žalbi na osnovu člana 54. stav 1. Zakona o lokalnim izborima, (''Službeni glasnik RS'', br. 129/07 - 54/11), ocenom ožalbenog rešenja, navoda žalbe, kao i svih spisa ove izborne stvari, Upravni sud je našao da je žalba osnovana.

  Prema sadržini spisa dostavljenih od strane Izborne komisije grada Sombora proizlazi da je ovlašćeni podnosilac Borislav Staničkov predsednik Gradskog odbora SPS-a Sombor, Socijalističke partije Srbije podneo prigovor dana 11.05.2012. godine u 08,10 časova Izbornoj komisiji grada Sombora, navodeći da je Izborna komisija Izborne jedinice 48 Sombor II prilikom provere izbornog materijala preinačila zapisnik biračkih odbora o broju važećih listića, tako što su listići na kojima je obeleženo ime kandidata dr Dušana Vujaškovića proglasila nevažećim, iako se na predmetnim glasačkim listićima može utvrditi za koga se glasalo i to na biračkim mestima broj 4,46 i 47. Uvidom u zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine po većinskom izbornom sistemu za biračko mesto broj 4  MZ „Crvenka“-Sombor, Konjovićeva br. 1, utvrđeno je da je strana 2 zapisnika prepravljana i to tako što je izmenjen broj glasalih birača na biračkom mestu uz pomoć drugog lica, zatim izmenjena je strana 3, tako što je izmenjen broj neupotrebljenih glasačkih listića i izmenjena je strana 4, tako što je izmenjen broj ukupno glasalih birača, zatim izmenjen je broj ukupno glasalih birača na biračkom mestu i izmenjen je broj nevažećih glasačkih listića. Uvidom u zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine po većinskom izbornom sistemu za  biračko mesto broj 46 MZ „Aleksa Šantić“ utvrđeno je da je strana 4 zapisnika prepravljana i to tako što je izmenjen broj ukupno glasalih birača i broj ukupno glasalih birača na biračkom mestu. Uvidom  u zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine po većinskom izbornom sistemu za biračko mesto broj 47 kafana „Oslobođenje“, utvrđeno je da je strana 3 zapisnika prepravljana i to tako što je izmenjen broj neupotrebljenih glasačkih listića. Nadalje, iz spisa proizlazi da je žalilac blagovremeno uložio prigovor, koji je ožalbenim rešenjem odbijen, kao neosnovan.

  Prema odredbi člana 36. stav 2. Zakona o lokalnim izborima, u zapisnik o radu biračkog odbora unose se i primedbe i mišljenja članova biračkog odbora, podnosilaca izbornih lista i zajedničkih predstavnika podnosilaca izbornih lista, kao i sve druge činjenice od značaja za glasanje.

  Prema odredbi člana 34. Pravila o radu biračkih odbora za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 06.05.2012. godine – prečišćen tekst (''Službeni glasnik RS'', broj 29 od 09. aprila 2012. godine), stavom 1. propisano je da, čim utvrdi rezultate glasanja,. birački odbor čitko popunjava zapisnike o radu biračkog odbora u koje, pored ostalog, upisuje:  datum i mesto glasanja; broj i naziv biračkog mesta; imena i prezimena članova biračkog odbora; broj primljenih glasačkih listića; broj neupotrebljenih glasačkih listića; ukupan broj upisanih birača (za izbore za narodne poslanike u Narodnu skupštinu Republike Srbije: u koji ulaze i birački koji su upisani u poseban izvod iz biračkog spiska za glasanje birača na odsluženju vojnog roka, na vojnoj vežbi ili na školovanju, u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije, ako je određeno da glasaju na tom biračkom mestu); broj birača koji su glasali; broj birača koji su glasali van biračkog mesta; broj birača koji su glasali uz pomoć drugog lica; broj nevažećih glasačkih listića; broj važećih glasačkih listića; broj glasova datih za svaku izbornu listu. Prema stavu 2. istog člana, u zapisnike o radu biračkog odbora unose se i primedbe i mišljenja članova i zamenika članova biračkog odbora u stalnom i proširenom sastavu, a prema odredbi stava 3. ovog člana, ako zapisnike o radu biračkog odbora ne potpišu svi članovi biračkog odbora, to se konstatuje u zapisniku o radu biračkog odbora i uz to se eventualno navode i razlozi zbog kojih zapisnik nije potpisan.

  Kod ovakvog stavanja stvari, Izborna komisija grada Sombora postupila je suprotno citiranim odredbama Zakona i Pravila o radu biračkih odbora, kada je odbila prigovor kao neosnovan, te je žalba usvojena na osnovu člana 55. stav 1. Zakona o lokalnim izborima.

  Odredbom člana 55. stav 2. Zakona o lokalnim izborima, propisano je da kada nađe da osporenu odluku treba poništiti, ako priroda stvari to dozvoljava i ako utvrđeno činjenično stanje pruža pouzdan osnov za to, sud može svojom odlukom meritorno rešiti izborni spor. Odluka suda u svemu zamenjuje poništeni akt.

  Postupajući po prigovoru Staničkov Borislava, predsednika Gradkog odbora SPS-a Sombor, Socijalističke partije Srbije, Upravni sud je našao da je prigovor osnovan. Ovo zbog toga što utvrđeno činjenično stanje iz zapisnika o radu biračkih odbora sa biračkih mesta 4, 46 i 47 nesumnjivo ukazuje da je na tim biračkim mestima bilo povreda u radu biračkog odbora, a prilikom sačinjavanja zapisnika o radu biračkih odbora na navedenim biračkim mestima izmenjene su pojedine strane zapisnika, kako je to gore navedeno.

  Sa iznetih razloga, nalazeći da je povređen zakon na štetu žalioca, sud je primenom odredbe člana 55. stav 1. Zakona o lokalnim izborima, odlučio kao u stavu I dispozitiva presude, a na osnovu odredbe člana 55. stav 2. Zakona o lokalnim izborima odlučio kao u stavu II, III i  IV dispozitiva presude, nalazeći da su se stekli uslovi da sud meritorno reši izbornu stvar.

PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 12.05.2012. godine, u 17,30 časova, III-1 Už. 364/12

Zapisničar                            Predsednik veća-sudija
Maja Panić,s.r.                      Mirjana Cvetković,s.r.

Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

RR