Београд, 12.05.2012.

Пресуда III-1 УЖ 364-12-заштита изборног права

Република Србија
УПРАВНИ СУД
Одељење у Новом Саду
III-1 Уж. 364/12
дана 12.05.2012. године
Б е о г р а д


        У ИМЕ НАРОДА

                       Управни суд, у већу састављеном од судија: Мирјане Цветковић,  председника већа, др Владана Станојева и Сузане Гудураш, чланова већа, са судским саветником, Мајом Панић, као записничарем, одлучујући о жалби Социјалистичке партије Србије, Градског одбора СПС-а Сомбор, коју заступа председник Градског одбора Борислав Станичков, против решења Изборне комисије града Сомбора, број 013-4-104/2012-I од 11.05.2012. године, у прeдмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 12.05.2012. године, у 17,30 часова, донео је

П Р Е С У Д У


  Жалба СЕ УСВАЈА, ПОНИШТАВА решење Изборне комисије града Сомбора број 013-4-104/2012-I од 11.05.2012. године и решава:

  УСВАЈА СЕ приговор Станичков Борислава, председника Градског одбора СПС-а Сомбор, Социјалистичке партије Србије, поднет дана 11.05.2012. године у 08,10 часова, Изборној комисији града Сомбора.

  ПОНИШТАВАЈУ СЕ избори на бирачким местима број 4 МЗ „Црвенка“-Сомбор, Коњовићева бр. 1, бирачком месту број 46 МЗ „Алекса Шантић“ и бирачком месту број 47 кафана „Ослобођење“, за избор посланика у Скупштину АПВ по већинском систему у ИЈ 48 Сомбор II.

  РАСПУШТАЈУ СЕ бирачки одбори и ПОНАВЉА СЕ гласање на бирачким местима број 4 МЗ „Црвенка“-Сомбор, Коњовићева бр. 1, бирачком месту број 46 МЗ „Алекса Шантић“ и бирачком месту број 47 кафана „Ослобођење“ у Сомбору.
О б р а з л о ж е њ е


  Ожалбеним решењем, одбијен је приговор Социјалистичке партије Србије, ГО СПС Сомбор,поднет дана 11.05.2012. године  у 08,10 часова на измене утврђених резултата у ИЈ 48 Сомбро II, као неоснован.
   
  У жалби поднетој непосредно Управном суду дана 12.05.2012. године у 12,14 часова, жалилац оспорава законитост ожалбеног решења, наводећи да је Изборна комисија ИЈ 48 Сомбор II приликом провере изборног материјала за избор посланика у Скупштину АПВ по већинском систему, преиначила записник бирачких одбора о броју важећих листића, тако што је листиће на којима је обележено име кандидата др Душана Вујашковића прогласила неважећим, иако се на предметним гласачким листићима може утврдити за кога се гласало на бирачким местима 4, 46 и 47. Изборна комисија је приликом вршења ових радњи омогућила кандидату Српске напредне странке Согић Здравку да лично контролише и пребројава гласачке листиће, а када је у просторију ушао председник Градског одбора СПС-а у Сомбору, Борислав Станичков је уочио и наглас изнео примедбу да сви присутни чланови Изборне комисије, па и кандидат Согић Здравко имају у рукама хемијске оловке, након чега су исте одстрањене. Кандидат Српске напредне странке Согић Здравко је изразио сумњу у садржину записника са бирачких одбора и то само зато што је кандидат СПС-а др Душан Вујашковић имао један глас више од њега, што би значило да кандидат СПС-а пролази у други круг избора по већинском систему. Такође, у току пребројавања гласачких листића је констатовано да је нестао један џак са гласачким листићима са бирачког места број 61 у Кљајићеву, родном месту кандидата др Душана Вујашковића и после три дана је пронађен у Београду и враћен. У току решавања приговора кандидата СНС-а Здравка Согића и пребројавања гласачких листића, Изборна комисија је три пута мењала ставове и закључке, да би на крају одлучила да кандидат СНС-а иде у други круг избора за посланика у Скупштину АПВ са једним гласом испред кандидата СПС-а. Предлаже да се побијано решење укине, те наложи Изборној комисији града Сомбора да спроведе поновни поступак контроле изборног материјала у поменутој изборној јединици или да се жалба уважи, побијано решење преиначи, и на основу записника бирачких одбора прогласи да је кандидат СПС-а др Душан Вујашковић кандидат у другом кругу за избор посланика у Скупштину АПВ на већинској листи.


  Изборна комисија града Сомбора, доставила је Управном суду дана 12. маја 2012. године у 12,14 часова одговор на жалбу ис писе предмета, који се односе на поднету жалбу.

  Одлучујући о благовремено поднетој жалби на основу члана 54. став 1. Закона о локалним изборима, (''Службени гласник РС'', бр. 129/07 - 54/11), оценом ожалбеног решења, навода жалбе, као и свих списа ове изборне ствари, Управни суд је нашао да је жалба основана.

  Према садржини списа достављених од стране Изборне комисије града Сомбора произлази да је овлашћени подносилац Борислав Станичков председник Градског одбора СПС-а Сомбор, Социјалистичке партије Србије поднео приговор дана 11.05.2012. године у 08,10 часова Изборној комисији града Сомбора, наводећи да је Изборна комисија Изборне јединице 48 Сомбор II приликом провере изборног материјала преиначила записник бирачких одбора о броју важећих листића, тако што су листићи на којима је обележено име кандидата др Душана Вујашковића прогласила неважећим, иако се на предметним гласачким листићима може утврдити за кога се гласало и то на бирачким местима број 4,46 и 47. Увидом у записник о раду бирачког одбора на спровођењу гласања и утврђивању резултата гласања за избор посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине по већинском изборном систему за бирачко место број 4  МЗ „Црвенка“-Сомбор, Коњовићева бр. 1, утврђено је да је страна 2 записника преправљана и то тако што је измењен број гласалих бирача на бирачком месту уз помоћ другог лица, затим измењена је страна 3, тако што је измењен број неупотребљених гласачких листића и измењена је страна 4, тако што је измењен број укупно гласалих бирача, затим измењен је број укупно гласалих бирача на бирачком месту и измењен је број неважећих гласачких листића. Увидом у записник о раду бирачког одбора на спровођењу гласања и утврђивању резултата гласања за избор посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине по већинском изборном систему за  бирачко место број 46 МЗ „Алекса Шантић“ утврђено је да је страна 4 записника преправљана и то тако што је измењен број укупно гласалих бирача и број укупно гласалих бирача на бирачком месту. Увидом  у записник о раду бирачког одбора на спровођењу гласања и утврђивању резултата гласања за избор посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине по већинском изборном систему за бирачко место број 47 кафана „Ослобођење“, утврђено је да је страна 3 записника преправљана и то тако што је измењен број неупотребљених гласачких листића. Надаље, из списа произлази да је жалилац благовремено уложио приговор, који је ожалбеним решењем одбијен, као неоснован.

  Према одредби члана 36. став 2. Закона о локалним изборима, у записник о раду бирачког одбора уносе се и примедбе и мишљења чланова бирачког одбора, подносилаца изборних листа и заједничких представника подносилаца изборних листа, као и све друге чињенице од значаја за гласање.

  Према одредби члана 34. Правила о раду бирачких одбора за координирано спровођење свих избора расписаних за 06.05.2012. године – пречишћен текст (''Службени гласник РС'', број 29 од 09. априла 2012. године), ставом 1. прописано је да, чим утврди резултате гласања,. бирачки одбор читко попуњава записнике о раду бирачког одбора у које, поред осталог, уписује:  датум и место гласања; број и назив бирачког места; имена и презимена чланова бирачког одбора; број примљених гласачких листића; број неупотребљених гласачких листића; укупан број уписаних бирача (за изборе за народне посланике у Народну скупштину Републике Србије: у који улазе и бирачки који су уписани у посебан извод из бирачког списка за гласање бирача на одслужењу војног рока, на војној вежби или на школовању, у јединицама или установама Војске Србије, ако је одређено да гласају на том бирачком месту); број бирача који су гласали; број бирача који су гласали ван бирачког места; број бирача који су гласали уз помоћ другог лица; број неважећих гласачких листића; број важећих гласачких листића; број гласова датих за сваку изборну листу. Према ставу 2. истог члана, у записнике о раду бирачког одбора уносе се и примедбе и мишљења чланова и заменика чланова бирачког одбора у сталном и проширеном саставу, а према одредби става 3. овог члана, ако записнике о раду бирачког одбора не потпишу сви чланови бирачког одбора, то се констатује у записнику о раду бирачког одбора и уз то се евентуално наводе и разлози због којих записник није потписан.

  Код оваквог ставања ствари, Изборна комисија града Сомбора поступила је супротно цитираним одредбама Закона и Правила о раду бирачких одбора, када је одбила приговор као неоснован, те је жалба усвојена на основу члана 55. став 1. Закона о локалним изборима.

  Одредбом члана 55. став 2. Закона о локалним изборима, прописано је да када нађе да оспорену одлуку треба поништити, ако природа ствари то дозвољава и ако утврђено чињенично стање пружа поуздан основ за то, суд може својом одлуком мериторно решити изборни спор. Одлука суда у свему замењује поништени акт.

  Поступајући по приговору Станичков Борислава, председника Градког одбора СПС-а Сомбор, Социјалистичке партије Србије, Управни суд је нашао да је приговор основан. Ово због тога што утврђено чињенично стање из записника о раду бирачких одбора са бирачких места 4, 46 и 47 несумњиво указује да је на тим бирачким местима било повреда у раду бирачког одбора, а приликом сачињавања записника о раду бирачких одбора на наведеним бирачким местима измењене су поједине стране записника, како је то горе наведено.

  Са изнетих разлога, налазећи да је повређен закон на штету жалиоца, суд је применом одредбе члана 55. став 1. Закона о локалним изборима, одлучио као у ставу I диспозитива пресуде, а на основу одредбе члана 55. став 2. Закона о локалним изборима одлучио као у ставу II, III и  IV диспозитива пресуде, налазећи да су се стекли услови да суд мериторно реши изборну ствар.

ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана 12.05.2012. године, у 17,30 часова, III-1 Уж. 364/12

Записничар                            Председник већа-судија
Маја Панић,с.р.                      Мирјана Цветковић,с.р.

За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић

РР