11.05.2012.

Presuda III-12 UŽ 169-12-zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD
ODELJENJE U NOVOM SADU
III-12 Už. 169/12
10.5.2012. godine
B e o g r a d

 


U IME NARODA

  

Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dušanke Marjanović, predsednika veća, mr Zorana Reljića i Zorice Kitanović, članova veća, sa sudijskim saradnikom Ksenijom Ivanović, kao zapisničarem, odlučujući po žalbi Grupe građana ''Cepaj – Opština: Crvenka, Sivac, Kruščić, N. Crvenka'' - Radonjić Hercen - Keka, izjavljenoj preko ovlašćenog lica Radonjić Hercena Keke, protiv rešenja Opštinske izborne komisije opštine Kula, broj 015-013-34/2012-15 od 6.5.2012. godine, u pravnoj stvari zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 10.5.2012. godine, u 14,00 časova, doneo je 


P R E S U D  U

  
Žalba  SE ODBIJA.


O b r a z l o ž e nj e

  

Herceg Radonjić Keka, ovlašćeno lice Izborne liste Grupe građana ''Cepaj – Opština: Crvenka, Sivac, Kruščić, N. Crvenka'' - Radonjić Hercen - Keka, podneo je Upravnom sudu POST EXPRESS-om RE 276926700RS, dana 7.5.2012. godine, u 14,15 časova, žalbu protiv rešenja Opštinske izborne komisije opštine Kula, broj 015-013-34/2012-15 od 6.5.2012. godine, koja je primljena u Sud 8.5.2012. godine u 12,40 časova.
  
Ožalbenim rešenjem odbijen je, kao neosnovan, prigovor žalioca, izjavljen toj komisiji dana 5.5.2012. godine, u 20,29 časova, kojim je, zbog napisa u dnevnom listu ''Kurir'' od 5.5.2012. godine, pod naslovom ''NI RODBINA NE GLASA ZA NJIH'', sa nadnaslovom ''Najveći izborni luzeri'' i podnaslovom ''Najveći blam na izborima doživeo je Hercen Radonjić koji je dobio 847 glasova'', zahtevao da Opštinska izborna komisija Kula, zbog grubog kršenja izbornih prava i kršenja člana 5. stav 3. Zakona o izboru narodnih poslanika i člana 58. Zakona o lokalnim izborima, poništi izbore za izbor odbornika u toj opštini, kao i da se pokrene sudska zaštita izbornih prava kod nadležnih sudova i da se nadoknadi šteta svim učesnicima izbora za izbor odbornika Skupštine opštine Kula.
  
Podnosilac žalbe navodi da je prigovor podneo pre dana održavanja izbora, jer se posledica protivzakonite propagande lista ''Kurir'' osetila već u subotu 5.5.2012. godine pritiskom ostalih učesnika na izborima prema aktivistima grupe građana čiji je nosilac liste, kao i na birače kojima je na mitinzima govorio da su mu ukidane presude od strane Višeg prekršajnog suda, a koje ''Kurir'' navodi kao pravosnažne. U žalbi se, takođe, navodi da je žalilac, u telefonskom kontaktu sa programskim direktorom ''Cesida'' Đorđem Vukovićem, došao do saznanja da je njegova izjava na strani 4. ''Ozbiljan poremećaj ili laka zarada'' iskorišćena bez njegovog znanja za ožalbenu propagandu, jer je data mnogo ranije što bi u sudskom postupku potvrdio. Podniosilac žalbe napominje da je na izborima održanim 6.5.2012. godine za izbor odbornika Skupštine opštine Kula izborna lista čiji je bio nosilac osvojila 1093 glasova, a za osvajanje cenzusa od 5% bilo im je potrebno još 39 glasova. Ističući da su politički neistomišljenici kopirali stranice ''Kurira'' sa njegovim likom i kao dokaz ''Blamu i dr...'' prikazivali njegovim pristalicama, kao i članovima biračkih odbora da su čak dva odbila da se pojave na biračkim mestima zbog navodne blamaže, kao i mnogih sms poruka o detaljima teksta, podnosilac žalbe smatra da je ova grupa građana i njihove pristalice oštećena i politički diskriminisana na lokalnim izborima 2012. godine. Predlaže da Upravni sud poništi navedene izbore i donese odluku o datumu održavanja izbora, kako bi se ublažile posledice protivzakonitog delovanja dnevnog lista ''Kurir'', kao i da se pokrene sudska zaštita izbornih prava kod nadležnih sudova i da se nadoknadi šteta svim učesnicima izbora za odbornike  Skupštine opštine Kula.
  
U odgovoru na žalbu Opštinske izborne komisije opštine Kula, dostavljenom Upravnom sudu sa spisima predmeta dana 10.5.2012. godine, u 12,24 časova, Opštinska izborna komisija Kula navodi da je donela rešenje kojim je prigovor odbila, kao i da smatra da su navodi žalioca neosnovani, a doneto rešenje na zakonu zasnovano. Predlaže Sudu da obije žalbu kao neosnovanu.

 
Odlučujući o podnetoj žalbi, koja je blagovremena, dopuštena i izjavljena od ovlašćenog lica, na osnovu odredaba člana 54. st. 1. i 3. Zakona o lokalnim izborima (''Službeni glasnik RS'', br. 129/07...54/11), ocenom navoda žalbe, odgovora na žalbu i dostavljenih spisa predmeta, Upravni sud je našao da žalba nije osnovana.
  
Članom 58. Zakona o lokalnim izborima propisano je da se odredbe Zakona o izboru narodnih poslanika o obaveštavanju građana o predloženim kandidatima shodno primenjuju na izbor odbornika, ako ovim zakonom nije drugačije određeno.
  
Odredbama član 5. Zakona o izboru narodnih poslanika ("Službeni glasnik RS", br. 35/00...36/11), propisano je da su sredstva javnog obaveštavanja dužna da obezbede ravnopravnost u obaveštavanju o svim podnosiocima izbornih lista i kandidatima sa tih lista (stav 2.), kao i da su izborna propaganda preko sredstava javnog obaveštavanja i javnih skupova i objavljivanje procene rezultata izbora zabranjeni 48 časova pre dana održavanja izbora i na dan održavanja izbora do zatvaranja biračkih mesta (stav 3.). 
  
Zakonom o izboru narodnih poslanika, predviđeno je da u postupku sprovođenja izbora opšti nadzor nad postupcima političkih stranaka, kandidata i sredstava javnog obaveštavanja u toku izbornih aktivnosti sprovodi nadzorni odbor (član 99. stav 1.), kao i da nadzorni odbor upozorava na postupke političkih stranaka organa uprave, kandidata i sredstava javnog obaveštavanja kojima se ometa izborna kampanja i ugrožava jednakost prava svih kandidata (član 100. stav 1. tačka 5.).
  
Polazeći od navedenih zakonskih odredaba, Opštinska izborna komisija Kula je, po oceni Upravnog suda, pravilno zaključila da se navodima prigovora, a koji su delimično ponovljeni i u žalbi, ukazuje na postupanje sredstava javnog informisanja u toku izbornog postupka, u odnosu na koje, saglasno odredbama čl. 99. i 100. Zakona o izboru narodnih poslanika, nadzor vrši Nadzorni odbor, kao poseban organ sa zakonom propisanim nadležnostima. Stoga je, po oceni Suda, pravilan zaključak Komisije da Zakonom o lokalnim izborima i Zakonom o izboru narodnih poslanika nije propisana mogućnost da ta komisija, u postupku kontrole postupanja sredstava javnog inforimisanja u toku izbornog postupka, preuzme nadležnosti Nadzornog odbora.
  
Sud je cenio ostale navode žalbe, koji nisu isticani u prigovoru, te stoga i nisu mogli biti razmotreni ožalbenim rešenjem, ali je našao da isti ne mogu dovesti do drugačije odluke u ovoj stvari, imajući u vidu da je ožalbeno rešenje pravilno i na zakonu zasnovano, iz razloga koje u svemu prihvata i Upravni sud.

Sa iznetih razloga, Upravni sud je, na osnovu odredbe člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima, shodnom primenom odredaba člana 40. st. 1. i 2. Zakona o upravnim sporovima (''Službeni glasnik RS'', broj 111/09), odlučio kao u dispozitivu presude.


PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU,
dana 10.5.2012. godine, III - 12 Už 169/12, u 14,00 časova

Zapisničar                       Predsednik veća – sudija
Ksenija Ivanović,s.r.      Dušanka Marjanović,s.r.

Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnica
Dejan Đurić


OI-2012