12.05.2012.

Presuda III-12 UŽ 317-12-zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD
ODELJENJE U NOVOM SADU
III-12 Už. 317/12
12.5.2012. godine
B e o g r a d
U IME NARODA

  Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dušanke Marjanović, predsednika veća, mr Zorana Reljića i Zorice Kitanović, članova veća, sa sudijskim saradnikom Verom Marinković, kao zapisničarem, odlučujući po žalbi Zorana Marića, ovlašćenog predstavnika Izborne liste ''Jedinstvena Srbija - Socijaldemokratska partija Srbije'', izjavljenoj protiv rešenja Opštinske izborne komisije Temerin, broj 013-55/2012 od 9.5.2012. godine, u pravnoj stvari zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 12.5.2012. godine, u 14,30 časova, doneo je

P R E S U D  U

  Žalba  SE UVAŽAVA i PONIŠTAVA rešenje  Opštinske izborne komisije Temerin, broj 013-55/2012 od 9.5.2012. godine.

O b r a z l o ž e nj e

  Zoran Marić, ovlašćeni predstavnik Izborne liste ''Jedinstvena Srbija - Socijaldemokratska partija Srbije'' podneo je neposredno Upravnom sudu dana 11.5.2012. godine, u 14,14 časova, žalbu protiv rešenja Opštinske izborne komisije Temerin, broj 013-55/2012 od 9.5.2012. godine.
  Ožalbenim rešenjem odbijen je prigovor i dopuna prigovora žalioca, podnet dana 7.5.2012. godine u 18,15 časova i 9.5.2012. godine u 9,00 časova, za ponavljanje izbora na biračkom mestu broj 28. u opštini Temerin, kao neosnovan.
  Podnosilac žalbe navodi da ožalbeno rešenje nije zasnovano na zakonu i rezultat je bitne povrede izbornog zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenih činjenica i pogrešene primene prava. Žalilac, naime, smatra da nezakonito Izborna komisija nije uzela u obzir sve navode dopune prigovora od 9.5.2012. godine, već je cenila samo navode koji se odnose na osnovni prigovor od 7.5.2012. godine. Žalilac naglašava da je u zakonskom roku od 24 časa, od Izborne komisije zahtevao da mu omogući uvid u celokupan izborni materijal, a da mu je Komisija to omogućila tek 8.5.2012. godine u 16,30 časova. Uvidom u izborni materijal utvrđene su nepravilnosti koje su navedene u dopuni prigovora koja je predata Izbornoj komisiji 9.5.2012. godine u 9 časova, dakle u okviru roka od 24 časa od momenta kada je omogućen uvid u izborni materijal. Žalilac, stoga smatra da je Izborna komisija bila dužna da oceni navode i razloge dopune prigovora, što nije učinila. Žalilac navodi da na biračkom mestu broj 28, broj potpisanih birača koji su glasali, prema izvodu iz biračkog spiska, iznosi 866, a u zapisniku o radu biračkog odbora konstatovano je da je broj izašlih birača 876, što, po mišljenju žalioca, znači da je u glasačkoj kutiji pronađeno 10 glasačkih listića više od broja birača koji su glasali i to predstavlja povredu odredabe člana 35. stav 9. Zakona o lokalnim izborima i razlog da se ponište izbori na tom biračkom mestu. U žalbi se dalje navodi da je na istom biračkom mestu utvrđeno da su zaokruženi brojevi ispred 10 birača, koji su navodno glasali, ali da nema njihovih potpisa na izvodu sa spiska. Prema navodima žalbe, među nevažećim glasačkim listićima pronađen je jedan važeći listić izborne liste SPS-PUPS, a među glasačkim listićima izborne liste DSS-NS pronađen je jedan glasački listić izborne liste DS i jedan nevažeći listić, dok je u zapisniku o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja utvrđeno da je za izbornu listu URS glasalo 32 glasača, a prebrojavanjem listića utvrđeno je da ova lista ima 33 važeća glasa. Navedeno je i da su biraču Starovlah Draganu iz Temerina, prilikom glasanja greškom uručena dva listića za listu za izbor odbornika i da je on glasao  na jednom listiću i pri ubacivanju glasačkih listića drugi neiskorišćeni listić je predao predsedniku biračkog odbora koji je na očigled svih i taj listić ubacio u glasačku kutiju, dok za birača Mandić Daru koja je glasala van biračkog mesta, u biračkom materijalu nema potvrde o izbornom pravu za nju. Iz navedenih razloga, žalilac predlaže da Sud poništi izbore na tom biračkom mestu i naloži Izbornoj komisiji da ih ponovi u zakonskom roku.
  U odgovoru na žalbu Opštinske izborne komisije opštine Temerin, dostavljenom Upravnom sudu sa spisima predmeta dana 12.5.2012. godine, u 9,41 časova, Komisija, pre svega, dovodi u pitanje legitimitet žalioca, ukazujući da se isti razlikuje od podnosioca prigovra (označenog kao: Zoran Marić, ovlašćeni predstavnik i kandidat za odbornika za izbornu listu Jedinstvena Srbija - Socijaldemokratska partija Srbije), dok je žalba Upravnom sudu podneta od strane Zorana Marića iz Temerina, ul. Narodnih heroja 28, sa navođenjem JMBG i broja telefona. U vezi sa navodima žalbe, u odgovoru se navodi da navodi iz dopune prigovora nisu mogli biti uzeti u obzir iz razloga što se navodi iz dopune smatraju novim činjenicama u odnosu na navode iz osnovnog prigovora, te imajući u vidu rok predviđen članom 53. stav 1. Zakona o lokalnim izborima koji predviđa podnošenje prigovora od dana kada je doneta odluka, odnosno izvršena radnja ili učinjen propust, Komisija zaključuje da nove činjenice nije mogla uzeti u obzir. U pogledu žalbenih navoda koji se odnose na nepravilnosti u vezi sa brojem glasačkih listića na biračkom mestu broj 28, Komisija navodi da je prema Zapisniku o radu biračkog odbora utvrdila da je broj primljenih glasačkih listića 1311, broj neupotrebljenih glasačkih listića je 435, broj ukupno upisanih birača prema izvodu iz biračkog spiska je 1319, ukupan broj birača koji su glasali je 876, ukupan broj birača koji su glasali van biračkog mesta je 13, broj upotrebljenih glasačkih listića je 876, broj nevažećih glasačkih listića je 41, broj važećih glasačkih listića je 835. Polazeći od navedenog i činjenice da u zapisniku o radu biračkog odbora za navedeno biračko mesto nije uneta nijedan primedba od strane predstavnika izborne liste Jedinstvena Srbija - Socijaldemokratska partija Srbije, Opštinska izborna komisija predlaže Sudu da obije žalbu kao neosnovanu.
  Odlučujući o podnetoj žalbi, koja je blagovremena, dopuštena i izjavljena od ovlašćenog lica, na osnovu odredaba člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima (''Službeni glasnik RS'', br. 129/07...54/11), ocenom navoda žalbe, odgovora na žalbu i dostavljenih spisa predmeta, Upravni sud je našao da je žalba osnovana.
  Iz spisa predmeta proizlazi da je žalilac dana 7.5.2012. godine u 18,15 časova Opštinskog izbornoj komisiji Temerin podneo prigovor zbog nepravilnosti na biračkom mestu 28. koja se ogleda u tome što je, prema navodima prigovora, prilikom glasanja birača Starovlah Dragana, predsednik biračkog odbora na tom biračkom mestu iz ruke tog birača uzeo člasački listić i ubacio ga u glasačku kutiju za izbor odbornika, i to nakon toga što je birač prethodno obavestio birački odbor da je dobio dva glasačka listića za izbor odobornika, na osnovu čega je, po mišljenju podnosioca prigovora, ovde žalioca, trebalo da bude utvrđeno da je broj glasačkih listića u kutiji veći od broja birača koji su glasali. Nakon navedenog prigovara, žalilac je dana 9.5.2012. godine, u 9,00 časova, podneo dopunu prigovora, ukazujući na druge nepravilnosti na biračkom mestu 28. koje nisu navedene u prigovoru od 7.5.2012. godine.


  U obrazloženju ožalbenog rešenja se navodi da je Opštinska izborna komisija na svojoj 30. sednici održanoj 9.5.2012. godine, razmatrala prigovor i dopunu prigovora, s tim da je dopuna prigovora razmatrana samo u delu koji se odnosi na navode iz prigovora, i donela je rešenje kojim je prigovor i dopunu prigovora kao neosnovane.
  Upravni sud, međutim, nalazi da iz navedenog sledi da je ožalbeno rešenje doneto uz bitnu povredu pravila postupka, s obzirom na to su navodi u obrazloženju protivurečni dispozitivu istog, prema kome je ožalbenim rešenjem odbijen kao neosnovan prigovor žalioca od 7.5.2012. godine i dopuna prigovora od 9.5.2012. godine. Ovog stoga što iz navoda iznetih u dopuni prigovora sledi da su isti različiti od onih iznetih u prigovoru, te se stoga ne mogu razmatrati samo u delu koji se odnosi na navode iz prigovora, kako se to u ožalbenom rešenju navodi. Sud pritom ukazuje da je donosilac ožalbenog rešenja bio dužan da u vezi sa podnetom dopunom prigovora, pre svega, da odluči o blagovremenosti iste i o tome da razloge, a što će učiniti u izvršenju ove presude.
  Sa iznetih razloga, Upravni sud je, na osnovu odredbe člana 55. stav 1. Zakona o lokalnim izborima, shodnom primenom odredaba člana 40. st. 1. i 2. Zakona o upravnim sporovima (''Službeni glasnik RS'', broj 111/09), odlučio kao u dispozitivu presude.

PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU,
dana 12.5.2012. godine, III - 12 Už 317/12, u 14,30 časova

Zapisničar                         Predsednik veća – sudija
Vera Marinković,s.r.          Dušanka Marjanović,s.r.


za tačnost otpravka
upravitelj pisarnice
Dejan Đurić


OI-2012