Београд, 12.05.2012.

Пресуда III-12 УЖ 317-12-заштита изборног права

Република Србија
УПРАВНИ СУД
ОДЕЉЕЊЕ У НОВОМ САДУ
III-12 Уж. 317/12
12.5.2012. године
Б е о г р а д
У ИМЕ НАРОДА

  Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић, председника већа, мр Зорана Рељића и Зорице Китановић, чланова већа, са судијским сарадником Вером Маринковић, као записничарем, одлучујући по жалби Зорана Марића, овлашћеног представника Изборне листе ''Јединствена Србија - Социјалдемократска партија Србије'', изјављеној против решења Општинске изборне комисије Темерин, број 013-55/2012 од 9.5.2012. године, у правној ствари заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 12.5.2012. године, у 14,30 часова, донео је

П Р Е С У Д  У

  Жалба  СЕ УВАЖАВА и ПОНИШТАВА решење  Општинске изборне комисије Темерин, број 013-55/2012 од 9.5.2012. године.

О б р а з л о ж е њ е

  Зоран Марић, овлашћени представник Изборне листе ''Јединствена Србија - Социјалдемократска партија Србије'' поднео је непосредно Управном суду дана 11.5.2012. године, у 14,14 часова, жалбу против решења Општинске изборне комисије Темерин, број 013-55/2012 од 9.5.2012. године.
  Ожалбеним решењем одбијен је приговор и допуна приговора жалиоца, поднет дана 7.5.2012. године у 18,15 часова и 9.5.2012. године у 9,00 часова, за понављање избора на бирачком месту број 28. у општини Темерин, као неоснован.
  Подносилац жалбе наводи да ожалбено решење није засновано на закону и резултат је битне повреде изборног закона, погрешно и непотпуно утврђених чињеница и погрешене примене права. Жалилац, наиме, сматра да незаконито Изборна комисија није узела у обзир све наводе допуне приговора од 9.5.2012. године, већ је ценила само наводе који се односе на основни приговор од 7.5.2012. године. Жалилац наглашава да је у законском року од 24 часа, од Изборне комисије захтевао да му омогући увид у целокупан изборни материјал, а да му је Комисија то омогућила тек 8.5.2012. године у 16,30 часова. Увидом у изборни материјал утврђене су неправилности које су наведене у допуни приговора која је предата Изборној комисији 9.5.2012. године у 9 часова, дакле у оквиру рока од 24 часа од момента када је омогућен увид у изборни материјал. Жалилац, стога сматра да је Изборна комисија била дужна да оцени наводе и разлоге допуне приговора, што није учинила. Жалилац наводи да на бирачком месту број 28, број потписаних бирача који су гласали, према изводу из бирачког списка, износи 866, а у записнику о раду бирачког одбора констатовано је да је број изашлих бирача 876, што, по мишљењу жалиоца, значи да је у гласачкој кутији пронађено 10 гласачких листића више од броја бирача који су гласали и то представља повреду одредабе члана 35. став 9. Закона о локалним изборима и разлог да се пониште избори на том бирачком месту. У жалби се даље наводи да је на истом бирачком месту утврђено да су заокружени бројеви испред 10 бирача, који су наводно гласали, али да нема њихових потписа на изводу са списка. Према наводима жалбе, међу неважећим гласачким листићима пронађен је један важећи листић изборне листе СПС-ПУПС, а међу гласачким листићима изборне листе ДСС-НС пронађен је један гласачки листић изборне листе ДС и један неважећи листић, док је у записнику о раду бирачког одбора на спровођењу гласања утврђено да је за изборну листу УРС гласало 32 гласача, а пребројавањем листића утврђено је да ова листа има 33 важећа гласа. Наведено је и да су бирачу Старовлах Драгану из Темерина, приликом гласања грешком уручена два листића за листу за избор одборника и да је он гласао  на једном листићу и при убацивању гласачких листића други неискоришћени листић је предао председнику бирачког одбора који је на очиглед свих и тај листић убацио у гласачку кутију, док за бирача Мандић Дару која је гласала ван бирачког места, у бирачком материјалу нема потврде о изборном праву за њу. Из наведених разлога, жалилац предлаже да Суд поништи изборе на том бирачком месту и наложи Изборној комисији да их понови у законском року.
  У одговору на жалбу Општинске изборне комисије општине Темерин, достављеном Управном суду са списима предмета дана 12.5.2012. године, у 9,41 часова, Комисија, пре свега, доводи у питање легитимитет жалиоца, указујући да се исти разликује од подносиоца приговра (означеног као: Зоран Марић, овлашћени представник и кандидат за одборника за изборну листу Јединствена Србија - Социјалдемократска партија Србије), док је жалба Управном суду поднета од стране Зорана Марића из Темерина, ул. Народних хероја 28, са навођењем ЈМБГ и броја телефона. У вези са наводима жалбе, у одговору се наводи да наводи из допуне приговора нису могли бити узети у обзир из разлога што се наводи из допуне сматрају новим чињеницама у односу на наводе из основног приговора, те имајући у виду рок предвиђен чланом 53. став 1. Закона о локалним изборима који предвиђа подношење приговора од дана када је донета одлука, односно извршена радња или учињен пропуст, Комисија закључује да нове чињенице није могла узети у обзир. У погледу жалбених навода који се односе на неправилности у вези са бројем гласачких листића на бирачком месту број 28, Комисија наводи да је према Записнику о раду бирачког одбора утврдила да је број примљених гласачких листића 1311, број неупотребљених гласачких листића је 435, број укупно уписаних бирача према изводу из бирачког списка је 1319, укупан број бирача који су гласали је 876, укупан број бирача који су гласали ван бирачког места је 13, број употребљених гласачких листића је 876, број неважећих гласачких листића је 41, број важећих гласачких листића је 835. Полазећи од наведеног и чињенице да у записнику о раду бирачког одбора за наведено бирачко место није унета ниједан примедба од стране представника изборне листе Јединствена Србија - Социјалдемократска партија Србије, Општинска изборна комисија предлаже Суду да обије жалбу као неосновану.
  Одлучујући о поднетој жалби, која је благовремена, допуштена и изјављена од овлашћеног лица, на основу одредаба члана 54. став 3. Закона о локалним изборима (''Службени гласник РС'', бр. 129/07...54/11), оценом навода жалбе, одговора на жалбу и достављених списа предмета, Управни суд је нашао да је жалба основана.
  Из списа предмета произлази да је жалилац дана 7.5.2012. године у 18,15 часова Општинског изборној комисији Темерин поднео приговор због неправилности на бирачком месту 28. која се огледа у томе што је, према наводима приговора, приликом гласања бирача Старовлах Драгана, председник бирачког одбора на том бирачком месту из руке тог бирача узео чласачки листић и убацио га у гласачку кутију за избор одборника, и то након тога што је бирач претходно обавестио бирачки одбор да је добио два гласачка листића за избор одоборника, на основу чега је, по мишљењу подносиоца приговора, овде жалиоца, требало да буде утврђено да је број гласачких листића у кутији већи од броја бирача који су гласали. Након наведеног приговара, жалилац је дана 9.5.2012. године, у 9,00 часова, поднео допуну приговора, указујући на друге неправилности на бирачком месту 28. које нису наведене у приговору од 7.5.2012. године.


  У образложењу ожалбеног решења се наводи да је Општинска изборна комисија на својој 30. седници одржаној 9.5.2012. године, разматрала приговор и допуну приговора, с тим да је допуна приговора разматрана само у делу који се односи на наводе из приговора, и донела је решење којим је приговор и допуну приговора као неосноване.
  Управни суд, међутим, налази да из наведеног следи да је ожалбено решење донето уз битну повреду правила поступка, с обзиром на то су наводи у образложењу противуречни диспозитиву истог, према коме је ожалбеним решењем одбијен као неоснован приговор жалиоца од 7.5.2012. године и допуна приговора од 9.5.2012. године. Овог стога што из навода изнетих у допуни приговора следи да су исти различити од оних изнетих у приговору, те се стога не могу разматрати само у делу који се односи на наводе из приговора, како се то у ожалбеном решењу наводи. Суд притом указује да је доносилац ожалбеног решења био дужан да у вези са поднетом допуном приговора, пре свега, да одлучи о благовремености исте и о томе да разлоге, а што ће учинити у извршењу ове пресуде.
  Са изнетих разлога, Управни суд је, на основу одредбе члана 55. став 1. Закона о локалним изборима, сходном применом одредаба члана 40. ст. 1. и 2. Закона о управним споровима (''Службени гласник РС'', број 111/09), одлучио као у диспозитиву пресуде.

ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ,
дана 12.5.2012. године, III - 12 Уж 317/12, у 14,30 часова

Записничар                         Председник већа – судија
Вера Маринковић,с.р.          Душанка Марјановић,с.р.


за тачност отправка
управитељ писарнице
Дејан Ђурић


ОИ-2012