18.05.2012.

Presuda III-12 Už 424-12 - zaštita izbornog prava

    Republika Srbija
     UPRAVNI SUD
Odeljenje u Novom Sadu
      III- 12 Už. 424/12
Dana 18.05.2012. godine
        B e o g r a d

 


U IME NARODA
     
                       

Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dušanke Marjanović, predsednika veća, mr Zorana Reljića i Zorice Kitanović, članova veća, sa sudskim savetnikom Ksenijom Ivanović, kao zapisničarem, odlučujući o žalbi podnosioca Izborne liste Srpska radikalna stranka - Dr Aleksandar Martinović,  izjavljenoj preko ovlašćenog lica Đurađa Jakšića iz Novog Sada,  Bulevar Mihajla Pupina br. 18b, protiv rešenja  Gradske izborne komisije grada Novog Sada broj 020-1/2012-303-I od 10.05.2012. godine, u pravnoj stvari zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 18.05.2012. godine, u 13,20 časova, doneo je 


P R E S U D U

  Žalba SE ODBIJA.


O b r a z l o ž e nj e

 
Ožalbenim rešenjem odbačen je, kao nedopušten prigovor Srpske radikalne stranke,  podnosioca Izborne liste Srpska radikalna stranka - Dr Aleksandar Martinović, za izbor odbornika Skupštine grada Novog Sada, izjavljen na rešenje Gradske izborne komisije broj 020-1/2012-264-I, doneto 9.05.2012. godine, u 11,00 časova.
 
U žalbi podnetoj Upravnom sudu poštom preporučeno dana 13.05.2012. godine, žalilac osporava zakonitost ožalbenog rešenja zbog pogrešnog tumačenja Zakona o lokalnim izborima. Žalilac smatra da je prigovor nezakonito odbačen kao nedopušten, jer se pravna pouka o pravnom leku odnosila samo na podnosioca prigovora Ligu socijaldemokrata Novi Sad, a ne i na ostale učenike u izbornom procesu. Žalilac navodi da je rešenjem od 9.5.2012. godine, kojim je Komisija utvrdila da su već objavljeni rezultati izbora pogrešni i ne odgovaraju obavljenom glasanju, učinjeno krivično delo iz član 104. Zakona o izboru narodnih poslanika i člana 161. Krivičnog zakonika, te prekršaj iz člana 108. Zakona o izboru narodnih poslanika. Žalilac smatra da je nezakoniti proces utvrđivanja izbornih rezultata vešto isceniran i time dovedena u pitanje legitimnost izbora. Predlaže da sud poništi ožalbeno rešenje i naloži Gradskoj izbornoj komisiji da odobri novi rok za podnošenje prigovora ili da o ovoj žalbi odluči meritorno.
 
U odgovoru na žalbu, dostavljenom Upravnom sudu sa spisima predmeta  dana  16.05.2012. godine u 22,00 časa, Gradska izborna komisija grada Novog Sada navodi da je rešenjem Gradske izborne komisije broj 020-1/2012-264-I od 9.05.2012. godine usvojen prigovor podnosioca izborne liste Liga socijaldemokrata Vojvodine - Novi Sad Naša kuća - Nenad Čanak, izjavljen na zapisnik o radu Gradske izborne komisije na utvrđivanju rezultata izbora za odbornike Skupštine grada Novog Sada, održanih 6.5.2012. godine, tako što je poništena tačka 5. alineja 8. navedenog zapisnika, utvrđen broj glasova i mandata koje su dobile pojedine izborne liste za izbor odbornika Skupštine grada Novog Sada i utvrđeno da će se u skladu sa utvrđenim brojem glasova i mandata dopuniti zapisnik o radu Gradske izborne komisije na utvrđivanju rezultata izbora za odbornike. U navedenom rešenju jasno je navedeno uputstvo o pravnom sredstvu prema kome se protiv tog rešenja može izjaviti žalba Upravnom sudu u Beogradu u roku od 24 časa od dostavljanja rešenja. Navedeno rešenje je dostavljeno podnosiocu prigovora i svim podnosiocima izbornih lista za izbor odbornika Skupštine grada Novog Sada, a žaliocu je uručeno 9.5.2012. godine, u 19,00 časova. Sledom navedenog, Gradska izborna komisija ostaje u svemu pri navodima iz ožalbenog rešenja i predlaže da Sud odbije žalbu.
  
Odlučujući o blagovremeno podnetoj žalbi, na osnovu odredbe člana  54. stav 1. Zakona o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS”, br. 129/07, 34/10 - Odluka US i  54/11), ocenom ožalbenog rešenja, navoda žalbe, odgovora na žalbu, kao i svih spisa ove izborne stvari, Upravni sud je našao da žalba nije osnovana. 
 
Iz spisa predmeta ove pravne stvari proizlazi da je ovlašćeno lice podnosioca Izborne liste Srpska radikalna stranka  - Dr Aleksandar Martinović, dana  10.05.2012. godine u 10,40 časova podneo prigovor Gradskoj izbornoj komisiji grada Novog Sada protiv rešenja te komisije  broj 020-1/2012-264-I od 9.05.2012. godine, kojim je usvojen prigovor podnosioca izborne liste Liga socijaldemokrata Vojvodine - Novi Sad Naša kuća - Nenad Čanak, izjavljen na zapisnik o radu Gradske izborne komisije na utvrđivanju rezultata izbora za odbornike Skupštine grada Novog Sada, odrđanih 6.5.2012. godine. Navedeni prigovor ovde podnosioca žalbe je odbačen je od strane Gradske izborne komisije, kao nedopušten, s obzirom na to da se, po nalaženju Komisije, u konkretnom slučaju mogla izjaviti žalba Upravnom sudu, a ne prigovor, kao je to učinjeno. 
 
Zakonom o lokalnim izborima propisano je da birač, kandidat za odbornika ili predlagač kandidata ima pravo da podnese prigovor izbornoj komisiji jedinice lokalne samouprave zbog nepravilnosti u postupku kandidovanja, sprovođenja, utvrđivanja i objavljivanja rezultata izbora (član 52. stav 1.), da će izborna komisija doneti rešenje u roku od 48 časova od prijema prigovora i dostaviti ga podnosiocu prigovora (član 53. stav 1.), kao i da se protiv rešenja izborne komisije, može izjaviti žalba Upravnom sudu u roku od 24 časa od dostavljanja rešenja (član 54. stav 1.).
 
Polazeći od navedenih zakonskih odredaba, Upravni sud nalazi da je Gradska izborna komisija pravilno postupila kada je, kao nedopušten odbacila prigovor podnosioca Izborne liste Srpska radikalna stranka - Dr Aleksandar Martinović, za izbor odbornika Skupštine grada Novog Sada, izjavljen na rešenje Gradske izborne komisije broj 020-1/2012-264-I doneto 9.05.2012. godine, konstatujući da je podnosilac prigovora, saglasno odredbi člana 54. stav 1. Zakona o lokalnim izborima, bio ovlašćen da protiv navedenog rešenja Komisije od 9.5.2012. godine izjavi žalbu Upravnom sudu. Kako je navedeno rešenje Izborne komisije grada Novog Sada žaliocu, kao podnosiocu izborne liste za izbor odbornika za Skupštinu grada Novog Sada, uručeno 9.5.2012. godine, u 19,00 časova, uz zakonitu pravnu pouku da se protiv tog rešenja može podneti žalba Upravnom sudu, Sud je ocenio da nije osnovan žalbeni navod prema kome se pouka o pravnom leku odnosila samo na podnosioca prigovora Ligu socijaldemokrata Novi Sad, a ne i na ostale učenike u izbornom procesu. Ovo stoga što se pouka o pravnom sredstvu zasniva na opštoj materijalno-pravnoj normi, kao i ovlašćenje za izjavljivanje pravnog sredstva u skladu sa pravnom poukom, a koje u konkretnom slučaju proizlazi iz učešća na izborima u svojstvu podnosioca izborne liste. 
 
Sud je razmatrao navode žalbe kojima se ukazuje na krivičnu i prekršajnu odgovornost članova Gradske izborne komisije grada Novog Sada i našao da nisu od uticaja na odlučivanje u ovoj izbornoj stvari.

Sa iznetih razloga, Upravni sud je, na osnovu odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima (“Službeni glasnik RS”, br. 111/09), koji se shodno primenjuje na osnovu člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima,  odlučio kao u dispozitivu presude. 

PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 18.05.2012. godine u 13,20  časova, III-12 Už. 424/12

Zapisničar                                   Predsednik veća – sudija
Ksenija Ivanović,s.r.                Dušanka Marjanović,s.r.

Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić
                                                     
OI-2012