Београд, 18.05.2012.

Пресуда III-12 Уж 424-12 - заштита изборног права

    Република Србија
     УПРАВНИ СУД
Одељење у Новом Саду
      III- 12 Уж. 424/12
Дана 18.05.2012. године
        Б е о г р а д

 


У ИМЕ НАРОДА
     
                       

Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић, председника већа, мр Зорана Рељића и Зорице Китановић, чланова већа, са судским саветником Ксенијом Ивановић, као записничарем, одлучујући о жалби подносиоца Изборне листе Српска радикална странка - Др Александар Мартиновић,  изјављеној преко овлашћеног лица Ђурађа Јакшића из Новог Сада,  Булевар Михајла Пупина бр. 18б, против решења  Градске изборне комисије града Новог Сада број 020-1/2012-303-I од 10.05.2012. године, у правној ствари заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 18.05.2012. године, у 13,20 часова, донео је 


П Р Е С У Д У

  Жалба СЕ ОДБИЈА.


О б р а з л о ж е њ е

 
Ожалбеним решењем одбачен је, као недопуштен приговор Српске радикалне странке,  подносиоца Изборне листе Српска радикална странка - Др Александар Мартиновић, за избор одборника Скупштине града Новог Сада, изјављен на решење Градске изборне комисије број 020-1/2012-264-I, донето 9.05.2012. године, у 11,00 часова.
 
У жалби поднетој Управном суду поштом препоручено дана 13.05.2012. године, жалилац оспорава законитост ожалбеног решења због погрешног тумачења Закона о локалним изборима. Жалилац сматра да је приговор незаконито одбачен као недопуштен, јер се правна поука о правном леку односила само на подносиоца приговора Лигу социјалдемократа Нови Сад, а не и на остале ученике у изборном процесу. Жалилац наводи да је решењем од 9.5.2012. године, којим је Комисија утврдила да су већ објављени резултати избора погрешни и не одговарају обављеном гласању, учињено кривично дело из члан 104. Закона о избору народних посланика и члана 161. Кривичног законика, те прекршај из члана 108. Закона о избору народних посланика. Жалилац сматра да је незаконити процес утврђивања изборних резултата вешто исцениран и тиме доведена у питање легитимност избора. Предлаже да суд поништи ожалбено решење и наложи Градској изборној комисији да одобри нови рок за подношење приговора или да о овој жалби одлучи мериторно.
 
У одговору на жалбу, достављеном Управном суду са списима предмета  дана  16.05.2012. године у 22,00 часа, Градска изборна комисија града Новог Сада наводи да је решењем Градске изборне комисије број 020-1/2012-264-I од 9.05.2012. године усвојен приговор подносиоца изборне листе Лига социјалдемократа Војводине - Нови Сад Наша кућа - Ненад Чанак, изјављен на записник о раду Градске изборне комисије на утврђивању резултата избора за одборнике Скупштине града Новог Сада, одржаних 6.5.2012. године, тако што је поништена тачка 5. алинеја 8. наведеног записника, утврђен број гласова и мандата које су добиле поједине изборне листе за избор одборника Скупштине града Новог Сада и утврђено да ће се у складу са утврђеним бројем гласова и мандата допунити записник о раду Градске изборне комисије на утврђивању резултата избора за одборнике. У наведеном решењу јасно је наведено упутство о правном средству према коме се против тог решења може изјавити жалба Управном суду у Београду у року од 24 часа од достављања решења. Наведено решење је достављено подносиоцу приговора и свим подносиоцима изборних листа за избор одборника Скупштине града Новог Сада, а жалиоцу је уручено 9.5.2012. године, у 19,00 часова. Следом наведеног, Градска изборна комисија остаје у свему при наводима из ожалбеног решења и предлаже да Суд одбије жалбу.
  
Одлучујући о благовремено поднетој жалби, на основу одредбе члана  54. став 1. Закона о локалним изборима (“Службени гласник РС”, бр. 129/07, 34/10 - Одлука УС и  54/11), оценом ожалбеног решења, навода жалбе, одговора на жалбу, као и свих списа ове изборне ствари, Управни суд је нашао да жалба није основана. 
 
Из списа предмета ове правне ствари произлази да је овлашћено лице подносиоца Изборне листе Српска радикална странка  - Др Александар Мартиновић, дана  10.05.2012. године у 10,40 часова поднео приговор Градској изборној комисији града Новог Сада против решења те комисије  број 020-1/2012-264-I од 9.05.2012. године, којим је усвојен приговор подносиоца изборне листе Лига социјалдемократа Војводине - Нови Сад Наша кућа - Ненад Чанак, изјављен на записник о раду Градске изборне комисије на утврђивању резултата избора за одборнике Скупштине града Новог Сада, одрђаних 6.5.2012. године. Наведени приговор овде подносиоца жалбе је одбачен је од стране Градске изборне комисије, као недопуштен, с обзиром на то да се, по налажењу Комисије, у конкретном случају могла изјавити жалба Управном суду, а не приговор, као је то учињено. 
 
Законом о локалним изборима прописано је да бирач, кандидат за одборника или предлагач кандидата има право да поднесе приговор изборној комисији јединице локалне самоуправе због неправилности у поступку кандидовања, спровођења, утврђивања и објављивања резултата избора (члан 52. став 1.), да ће изборна комисија донети решење у року од 48 часова од пријема приговора и доставити га подносиоцу приговора (члан 53. став 1.), као и да се против решења изборне комисије, може изјавити жалба Управном суду у року од 24 часа од достављања решења (члан 54. став 1.).
 
Полазећи од наведених законских одредаба, Управни суд налази да је Градска изборна комисија правилно поступила када је, као недопуштен одбацила приговор подносиоца Изборне листе Српска радикална странка - Др Александар Мартиновић, за избор одборника Скупштине града Новог Сада, изјављен на решење Градске изборне комисије број 020-1/2012-264-I донето 9.05.2012. године, констатујући да је подносилац приговора, сагласно одредби члана 54. став 1. Закона о локалним изборима, био овлашћен да против наведеног решења Комисије од 9.5.2012. године изјави жалбу Управном суду. Како је наведено решење Изборне комисије града Новог Сада жалиоцу, као подносиоцу изборне листе за избор одборника за Скупштину града Новог Сада, уручено 9.5.2012. године, у 19,00 часова, уз закониту правну поуку да се против тог решења може поднети жалба Управном суду, Суд је оценио да није основан жалбени навод према коме се поука о правном леку односила само на подносиоца приговора Лигу социјалдемократа Нови Сад, а не и на остале ученике у изборном процесу. Ово стога што се поука о правном средству заснива на општој материјално-правној норми, као и овлашћење за изјављивање правног средства у складу са правном поуком, а које у конкретном случају произлази из учешћа на изборима у својству подносиоца изборне листе. 
 
Суд је разматрао наводе жалбе којима се указује на кривичну и прекршајну одговорност чланова Градске изборне комисије града Новог Сада и нашао да нису од утицаја на одлучивање у овој изборној ствари.

Са изнетих разлога, Управни суд је, на основу одредбе члана 40. став 2. Закона о управним споровима (“Службени гласник РС”, бр. 111/09), који се сходно примењује на основу члана 54. став 3. Закона о локалним изборима,  одлучио као у диспозитиву пресуде. 

ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана 18.05.2012. године у 13,20  часова, III-12 Уж. 424/12

Записничар                                   Председник већа – судија
Ксенија Ивановић,с.р.                Душанка Марјановић,с.р.

За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић
                                                     
ОИ-2012