24.05.2012.

Presuda III-12 UŽ 530-12-zaštita izbornog prava

    Republika Srbija
     UPRAVNI SUD
ODELJENJE U NOVOM SADU
      III-12 Už. 530/12
    24.05.2012. godine
        B e o g r a d 

U IME NARODA

Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dušanke Marjanović, predsednika veća, mr Zorana Reljića i Zorice Kitanović, članova veća, sa sudskim savetnikom Ksenijom Ivanović, kao zapisničarem, odlučujući po žalbi Vasić Nikole iz Šida, ul. Jelice Stanivuković 14, kandidata za poslanika u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine, izjavljenoj protiv rešenja Izborne komisije opštine Šid, broj 013-3/89 od 22.5.2012. godine, u pravnoj stvari zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 24.05.2012. godine, u 12,00 časova, doneo je

 

P R E S U D U

  

Žalba SE ODBIJA.



O b r a z l o ž e nj e



Ožalbenim rešenjem odbijen je prigovor Vasić Nikole iz Šida, podnet Izbornoj komisiji opštine Šid. Prigovorom je ukazano na ''izbornu krađu'' na biračkom mestu broj 25 u Domu kulture u Sotu, koja se očitovala u razlici od 10 glasačkih listića koja je nastala između broja primljenih glasačkih listića na početku glasanja za izbor poslanika u Skupštinu AP Vojvodine, na dan 20.5.2012. godine, i broja glasačkih listića koji su pronađeni u glasačkoj kutiji po završetku glasanja.
   
U žalbi podnetoj Upravnom sudu, preko Izborne komisije opštine Šid, dana 23.5.2012. godine, u 9,40 časova, dostavljenoj Upravnom sudu istog dana u 16,30 časova, žalilac, osporava zakonitost ožalbenog rešenja, navodeći da je na kraju glasanja na na biračkom mestu broj 25 u Domu kulture u Sotu, u glasačkoj kutiji nađeno ukupno 368 glasačkih listića, kao i da je broj neiskorišćenih glasačkih listića 272, što iznosi ukupno 640 listića, dok je na tom glasačkom mestu na dan glasanja primljeno ukupno 630 glasačkih listića. Činjenično stanje u pogledu viška od 10 glasačkih listića, prema navodima žalbe, utvrđeno je i konstatovano u zapisniku o radu biračkog odbora, te se , po mišljenju žalioca, kasnije ispravke zapisnika o radu biračkog odbora ne mogu pravdati tehničkom greškom, kako je to u ožalbenom rešenju navedeno. Predloženo je da Sud poništi izbore na biračkom mestu broj 25 u Domu kulture u Sotu i naloži njihovo ponavljanje.
  
Izborna komisija opštine Šid dostavila je dana 23.5.2012. godine, u 16,30 časova, Upravnom sudu žalbu Vasić Nikole iz Šida, sa pratećom dokumentacijom od značaja za odlučivanje u ovoj izbornoj stvari. 
  
Odlučujući o blagovremeno podnetoj žalbi, na osnovu člana 85. Pokrajinske skupštinske odluke o izboru poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine (''Službeni list APV'', broj 3/12-prečišćen tekst), ocenom ožalbenog rešenja, navoda žalbe, kao i svih spisa ove izborne stvari, Upravni sud je našao da žalba nije osnovana.
  
Razmatrajući, naime, osnovanost žalbenih navoda koji se odnose na razliku u broju glasačkih listića na biračkom mestu broj 25, Upravni sud je imao u vidu da je prema Zapisniku o predaji i prijemu izbornog materijala za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine između Izborne komisije Izborne jedinice broj 60 Šid i biračkog odbora za biračko mesto broj 25, od 18.5.2012. godine, u okviru predatog izbornog materijala za to biračko mesto, biračkom odboru predato 621+10 glasačkih listića, odnosno ukupno 631 glasački listić. Iz navedenog, po nalaženju Suda, sledi da je prilikom sačinjavanja Zapisnika o radu biračkog odbora na biračkom mestu broj 25, pogrešno unet podatak o broju ukupno primljenih glasačkih listića od 630, s obzirom da isti iznosi 631. Sud je, dalje, utvrdio da iz Zapisnika o radu biračkog odbora na biračkom mestu broj 25, na koji se žalilac poziva u žalbi, i originalnog primerka zapisnika koji je Sudu dostavljen, sledi da je u oba navedena primerka zapisnika utvrđen identičan broj ukupno nađenih glasačkih listića u glasačkoj kutiji, i to 368. 
  
Polazeći od navedenih parametara koji se odnose na broj ukupno primljenih glasačkih listića na biračkom mestu (631) i broj ukupno nađenih glasačkih listića u glasačkoj kutiji (368), Sud je ocenio da se osnovanim može smatrati navod ožalbenog rešenja prema kome je prilikom predaje Zapisnika o radu tog biračkog odbora od strane predsednika biračkog odbora, ispravljena tehnička greška u pogledu broja neupotrebljenih glasačkih listića (263), kao razlika između broja primljenih i ukupno nađenih glasačkih listića. Stoga se, po nalaženju Upravnog suda, žalbom neosnovano ukazuje na povredu izbornog prava na  biračkom mestu broj 25, u Izbornoj jedinici Šid, jer broj od 9 (a ne 10, kako se u žalbi navodi) glasačkih listića, ne predstavlja višak glasačkih listića sa kraja, a u odnosu na početak glasanja na tom biračkom mestu, već se radi o ispravci greške u utvrđivanju rezultata glasanja, i to u pogledu razlike između ukupnog broja primljenih glasačkih listića i broja ukupno nađenih glasačkih listića u glasačkoj kutiji. 
  
Sa iznetih razloga, Upravni sud je, na osnovu odredbe člana 85. Pokrajinske skupštinske odluke o izboru poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine odlučio kao u dispozitivu presude, shodnom primenom odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima (“Službeni glasnik RS”, br. 111/09), odlučio kao u dispozitivu presude.


PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
Dana 24.05.2012. godine, u 12,00 časova,  III-12 Už. 530/12

Zapisničar                                        Predsednik veća-sudija
Ksenija Ivanović,s.r.                         Dušanka Marjanović,s.r.


Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić


OI-2012