Београд, 24.05.2012.

Пресуда III-12 УЖ 530-12-заштита изборног права

    Република Србија
     УПРАВНИ СУД
ОДЕЉЕЊЕ У НОВОМ САДУ
      III-12 Уж. 530/12
    24.05.2012. године
        Б е о г р а д 

У ИМЕ НАРОДА

Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић, председника већа, мр Зорана Рељића и Зорице Китановић, чланова већа, са судским саветником Ксенијом Ивановић, као записничарем, одлучујући по жалби Васић Николе из Шида, ул. Јелице Станивуковић 14, кандидата за посланика у Скупштини Аутономне Покрајине Војводине, изјављеној против решења Изборне комисије општине Шид, број 013-3/89 од 22.5.2012. године, у правној ствари заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 24.05.2012. године, у 12,00 часова, донео је

 

П Р Е С У Д У

  

Жалба СЕ ОДБИЈА.



О б р а з л о ж е њ е



Ожалбеним решењем одбијен је приговор Васић Николе из Шида, поднет Изборној комисији општине Шид. Приговором је указано на ''изборну крађу'' на бирачком месту број 25 у Дому културе у Соту, која се очитовала у разлици од 10 гласачких листића која је настала између броја примљених гласачких листића на почетку гласања за избор посланика у Скупштину АП Војводине, на дан 20.5.2012. године, и броја гласачких листића који су пронађени у гласачкој кутији по завршетку гласања.
   
У жалби поднетој Управном суду, преко Изборне комисије општине Шид, дана 23.5.2012. године, у 9,40 часова, достављеној Управном суду истог дана у 16,30 часова, жалилац, оспорава законитост ожалбеног решења, наводећи да је на крају гласања на на бирачком месту број 25 у Дому културе у Соту, у гласачкој кутији нађено укупно 368 гласачких листића, као и да је број неискоришћених гласачких листића 272, што износи укупно 640 листића, док је на том гласачком месту на дан гласања примљено укупно 630 гласачких листића. Чињенично стање у погледу вишка од 10 гласачких листића, према наводима жалбе, утврђено је и констатовано у записнику о раду бирачког одбора, те се , по мишљењу жалиоца, касније исправке записника о раду бирачког одбора не могу правдати техничком грешком, како је то у ожалбеном решењу наведено. Предложено је да Суд поништи изборе на бирачком месту број 25 у Дому културе у Соту и наложи њихово понављање.
  
Изборна комисија општине Шид доставила је дана 23.5.2012. године, у 16,30 часова, Управном суду жалбу Васић Николе из Шида, са пратећом документацијом од значаја за одлучивање у овој изборној ствари. 
  
Одлучујући о благовремено поднетој жалби, на основу члана 85. Покрајинске скупштинске одлуке о избору посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине (''Службени лист АПВ'', број 3/12-пречишћен текст), оценом ожалбеног решења, навода жалбе, као и свих списа ове изборне ствари, Управни суд је нашао да жалба није основана.
  
Разматрајући, наиме, основаност жалбених навода који се односе на разлику у броју гласачких листића на бирачком месту број 25, Управни суд је имао у виду да је према Записнику о предаји и пријему изборног материјала за избор посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине између Изборне комисије Изборне јединице број 60 Шид и бирачког одбора за бирачко место број 25, од 18.5.2012. године, у оквиру предатог изборног материјала за то бирачко место, бирачком одбору предато 621+10 гласачких листића, односно укупно 631 гласачки листић. Из наведеног, по налажењу Суда, следи да је приликом сачињавања Записника о раду бирачког одбора на бирачком месту број 25, погрешно унет податак о броју укупно примљених гласачких листића од 630, с обзиром да исти износи 631. Суд је, даље, утврдио да из Записника о раду бирачког одбора на бирачком месту број 25, на који се жалилац позива у жалби, и оригиналног примерка записника који је Суду достављен, следи да је у оба наведена примерка записника утврђен идентичан број укупно нађених гласачких листића у гласачкој кутији, и то 368. 
  
Полазећи од наведених параметара који се односе на број укупно примљених гласачких листића на бирачком месту (631) и број укупно нађених гласачких листића у гласачкој кутији (368), Суд је оценио да се основаним може сматрати навод ожалбеног решења према коме је приликом предаје Записника о раду тог бирачког одбора од стране председника бирачког одбора, исправљена техничка грешка у погледу броја неупотребљених гласачких листића (263), као разлика између броја примљених и укупно нађених гласачких листића. Стога се, по налажењу Управног суда, жалбом неосновано указује на повреду изборног права на  бирачком месту број 25, у Изборној јединици Шид, јер број од 9 (а не 10, како се у жалби наводи) гласачких листића, не представља вишак гласачких листића са краја, а у односу на почетак гласања на том бирачком месту, већ се ради о исправци грешке у утврђивању резултата гласања, и то у погледу разлике између укупног броја примљених гласачких листића и броја укупно нађених гласачких листића у гласачкој кутији. 
  
Са изнетих разлога, Управни суд је, на основу одредбе члана 85. Покрајинске скупштинске одлуке о избору посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине одлучио као у диспозитиву пресуде, сходном применом одредбе члана 40. став 2. Закона о управним споровима (“Службени гласник РС”, бр. 111/09), одлучио као у диспозитиву пресуде.


ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
Дана 24.05.2012. године, у 12,00 часова,  III-12 Уж. 530/12

Записничар                                        Председник већа-судија
Ксенија Ивановић,с.р.                         Душанка Марјановић,с.р.


За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић


ОИ-2012