12.05.2012.

Presuda III-2 UŽ 217-12-zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD 
Odeljenje u Novom Sadu
III-2  Už. 217/12
Dana: 12.05.2012. godine
B e o g r a d


U IME NARODA


                 Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Mirjane Cvetković, predsednika veća,  dr Vladana Stanojeva i Suzane Guduraš, članova veća, sa sudskim savetnikom, Mirelom Kostadinović, zapisničarem, odlučujući o žalbi Nebojše Koraća i Dalibora Novakovića, podnosilaca izborne liste Maja Gojković-Ujedinjeni regioni Srbije, izjavljenoj protiv rešenja Gradske izborne komisije grada Novog Sada broj 020-1/2012-256-I od 08.05.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 12.05.2012. godine, u 13 časova i 20 minuta, doneo je


  P R E S U D U
  Žalba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

  Ožalbenim rešenjem odbijen je prigovor podnosioca Izborne liste Maja Gojković-Ujedinjeni regioni Srbije za izbor odbornika Skupštine grada Novog Sada, izjavljen zbog nepravilnosti u postupku sprovođenja izbora na biračkom mestu 72-Penzionerski dom, Rumenka, kao neosnovan.

  U žalbi podnetoj neposredno Upravnom sudu dana 10.05.2012. godine u 17 časova i 31 minut, žalioci osporavaju zakonitost ožalbenog rešenja navodeći da je predsedniku biračkog odbora na biračkom mestu br. 72-Penzionerski dom, u toku glasanja više puta prećeno, te da je kao posledica tih pretnji, upisan veći broj glasova nego što postoji listića, a u korist podnosioca liste “Pokrenimo Novi Sad”. Predlažu da sud donese presudu kojom će žalbu usvojiti, poništiti rešenje Gradske izborne komisije grada Novog Sada, br. 020-1/2012-256-I od 08.05.2012. godine, poništiti lokalne izbore za izbor odbornika u Skupštini grada Novog Sada, sproveden dana  06.05.2012. godine, na biračkom mestu br. 72-Penzionerski dom, Rumenka, u Gradu Novom Sadu i naloži ponavljanje izbora za izbor odbornika u Skupštini grada Novog Sada, na biračkom mestu br. 72.

  Odlučujući o blagovremeno podnetoj žalbi, a na osnovu odredbe člana 54. stav 1. i 3. Zakona o lokalnim izborima (''Službeni glasnik RS'' br. 129/07...54/11), ocenom navoda žalbe, odgovora na žalbu i dostavljenih spisa predmeta, Upravni sud je našao da žalba nije osnovana.

  Gradska izborna komisija grada Novog Sada, dostavila je dana 11.05.2012. godine u 22,06 časa Upravnom sudu odgovor na žalbu sa spisima predmeta, navodeći da u svemu ostaje pri navodima iz ožalbenog rešenja i predlaže da sud podnetu žalbu odbije.

  Iz sadržine spisa proizilazi da su Nebojša Korać i Dalibor Novaković podnosioci izborne liste Maja Gojković-Ujedinjeni regioni Srbije dana 07.05.2012. godine u 19 časova i 45 minuta, Gradskoj izbornoj komisiji grada Novog Sada podneli prigovor zbog nepravilnosti u postupku sprovođenja izbora na biračkom mestu broj 72-Penzionerski dom Rumenka, u kome navode da je predsedniku Biračkog odbora više puta u toku dana prećeno, zbog čega je dva puta intervenisala policija i da je prilikom prve intervencije sastavljen i policijski zapisnik, te da je razlog upućivanja pretnji činjenica da se usprotivio korišćenju olovaka sa stranačkim obležjem. Uvidom u zapisnik o radu Biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđenju rezultata glasanja za izbor odbornika Skupštine grada Novog Sada za biračko mesto br. 72-Penzionerski dom, utvrđeno je da je isti potpisan  od strane svih članova Biračkog odbora, bez primedbi. Iz rešenja o obrazovanju Biračkog odbora u stalnom sastavu sa kordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 6 maj 2012. godine, a biračko mesto broj 72 u opštini/gradu Novi Sad, Penzionerski dom, Ul. Cara Lazara br.68a, Rumenka 02 broj 013-346/2012 od 25.04.2012. godine, utvrđeno je da je  za predsednika Biračkog odbora imenovana Nataša Balčić iz Rumenke, kao predstavnik Udruženih regiona Srbije. Odlučujući o izjavljenom prigovoru, Gradska izborna komisija grada Novog Sada donela je ožalbeno rešenje kojim je isti odbila kao neosnovan.
  Prema odredbi člana 34. stav 2. Pravila o radu Biračkih odbora za kordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 6 maj 2012. godine koji je objavljen u Službenom glasniku RS br. 23 od 28. marta 2012. godine, uz zapisnik o radu Biračkog odbora unose se i primedbe i mišljenja članova i zamenika članova Biračkog odbora u stalnom i proširenom sastavu, a prema stavu 3. istog člana, ako zapisnike o radu Biračkog odbora ne potpišu svi članovi Biračkog odbora, to se konstatuje u zapisnik o radu Biračkog odbora i uz to se eventualno navode i razlozi zbog kojih zapisnik nije potpisan.

  Prema odredbi člana 36. Zakona o lokalnim izborima (''Službeni glasnik RS'' br. 129/07...54/11), propisano je da se u zapisniku o radu Biračkog odbora unose i premedbe i mišljenja članova Biračkog odbora, podnosilaca izbornih lista i zajedničkih predstavnika podnosilaca izbornih lista, kao i sve druge činjenice od značaja za glasanje, a stavom 3. istog člana propisano je da zapisnik o radu Biračkog odbora potpisuju svi članovi Biračkog odbora.

  Kod ovakvog stanja stvari pravilno je odlučila Gradska izborna komisija grada Novog Sada kada je, odlučujući po prigovoru podnosioca izborne liste Maja Gojković-Ujedinjeni regioni Srbije, isti odbila kao neosnovan.

  Sud je cenio navode žalbe kojima se ukazuje da je predsedniku Biračkog odbora tokom postupka glasanja prećeno više puta, a koje navode je žalilac isticao i u prigovoru, ali nalazi da su isti neosnovani. Ovo sa razloga što, kako se to pravilno zaključuje i u ožalbenom rešenju, zapisnik o radu Biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanja rezultata glasanja za izbor odbornika Skupštine grada Novog Sada, a biračko mesto broj 72, Penzionerski dom, potpisan bez primedbi od strane svih članova Biračkog odbora, a isti potpisala i predsednik Biračkog odbora Nataša Bačlić, kao predstavnik izborne liste Maja Gojković-Ujedinjeni regioni Srbije.

  Sud je cenio i navode žalbe da je na predmetnom biračkom mestu upisan veći broj glasova nego što postoji listića, a u korist podnosioca liste ''Pokrenimo Novi Sad'', ali nalazi da nisu od uticaja na drugačiju odluku u ovoj pravnoj stvari s obzirom da isti nisu isticani u prigovoru, pa samim tim nisu mogli biti cenjeni od strane Gradske i zborna komisije grada Novi Sad.
  Sa iznetih razloga, nalazeći da ožalbenim rešenjem nije povređen zakon na štetu žalioca, Upravni sud je odlučio kao u dispozitivu ove presude, primenom odredbe člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima i shodnom primenom odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima.

PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 12.05.2012. godine, u 13,20 časova, III-2 Už. 217/12


Zapisničar                                    Predsednik veća-sudija
Mirela Konstadinović,s.r.         Mirjana Cvetković,s.r.

Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

RS