Београд, 12.05.2012.

Пресуда III-2 УЖ 217-12-заштита изборног права

Република Србија
УПРАВНИ СУД 
Одељење у Новом Саду
III-2  Уж. 217/12
Дана: 12.05.2012. године
Б е о г р а д


У ИМЕ НАРОДА


                 Управни суд, у већу састављеном од судија: Мирјане Цветковић, председника већа,  др Владана Станојева и Сузане Гудураш, чланова већа, са судским саветником, Мирелом Костадиновић, записничарем, одлучујући o жалби Небојше Кораћа и Далибора Новаковића, подносилаца изборне листе Маја Гојковић-Уједињени региони Србије, изјављеној против решења Градске изборне комисије града Новог Сада број 020-1/2012-256-I од 08.05.2012. године, у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 12.05.2012. године, у 13 часова и 20 минута, донео је


  П Р Е С У Д У
  Жалба СЕ ОДБИЈА.

О б р а з л о ж е њ е

  Ожалбеним решењем одбијен је приговор подносиоца Изборне листе Маја Гојковић-Уједињени региони Србије за избор одборника Скупштине града Новог Сада, изјављен због неправилности у поступку спровођења избора на бирачком месту 72-Пензионерски дом, Руменка, као неоснован.

  У жалби поднетој непосредно Управном суду дана 10.05.2012. године у 17 часова и 31 минут, жалиоци оспоравају законитост ожалбеног решења наводећи да је председнику бирачког одбора на бирачком месту бр. 72-Пензионерски дом, у току гласања више пута прећено, те да је као последица тих претњи, уписан већи број гласова него што постоји листића, а у корист подносиоца листе “Покренимо Нови Сад”. Предлажу да суд донесе пресуду којом ће жалбу усвојити, поништити решење Градске изборне комисије града Новог Сада, бр. 020-1/2012-256-I од 08.05.2012. године, поништити локалне изборе за избор одборника у Скупштини града Новог Сада, спроведен дана  06.05.2012. године, на бирачком месту бр. 72-Пензионерски дом, Руменка, у Граду Новом Саду и наложи понављање избора за избор одборника у Скупштини града Новог Сада, на бирачком месту бр. 72.

  Одлучујући о благовремено поднетој жалби, а на основу одредбе члана 54. став 1. и 3. Закона о локалним изборима (''Службени гласник РС'' бр. 129/07...54/11), оценом навода жалбе, одговора на жалбу и достављених списа предмета, Управни суд је нашао да жалба није основана.

  Градска изборна комисија града Новог Сада, доставила је дана 11.05.2012. године у 22,06 часа Управном суду одговор на жалбу са списима предмета, наводећи да у свему остаје при наводима из ожалбеног решења и предлаже да суд поднету жалбу одбије.

  Из садржине списа произилази да су Небојша Кораћ и Далибор Новаковић подносиоци изборне листе Маја Гојковић-Уједињени региони Србије дана 07.05.2012. године у 19 часова и 45 минута, Градској изборној комисији града Новог Сада поднели приговор због неправилности у поступку спровођења избора на бирачком месту број 72-Пензионерски дом Руменка, у коме наводе да је председнику Бирачког одбора више пута у току дана прећено, због чега је два пута интервенисала полиција и да је приликом прве интервенције састављен и полицијски записник, те да је разлог упућивања претњи чињеница да се успротивио коришћењу оловака са страначким облежјем. Увидом у записник о раду Бирачког одбора на спровођењу гласања и утврђењу резултата гласања за избор одборника Скупштине града Новог Сада за бирачко место бр. 72-Пензионерски дом, утврђено је да је исти потписан  од стране свих чланова Бирачког одбора, без примедби. Из решења о образовању Бирачког одбора у сталном саставу са кординирано спровођење свих избора расписаних за 6 мај 2012. године, а бирачко место број 72 у општини/граду Нови Сад, Пензионерски дом, Ул. Цара Лазара бр.68а, Руменка 02 број 013-346/2012 од 25.04.2012. године, утврђено је да је  за председника Бирачког одбора именована Наташа Балчић из Руменке, као представник Удружених региона Србије. Одлучујући о изјављеном приговору, Градска изборна комисија града Новог Сада донела је ожалбено решење којим је исти одбила као неоснован.
  Према одредби члана 34. став 2. Правила о раду Бирачких одбора за кординирано спровођење свих избора расписаних за 6 мај 2012. године који је објављен у Службеном гласнику РС бр. 23 од 28. марта 2012. године, уз записник о раду Бирачког одбора уносе се и примедбе и мишљења чланова и заменика чланова Бирачког одбора у сталном и проширеном саставу, а према ставу 3. истог члана, ако записнике о раду Бирачког одбора не потпишу сви чланови Бирачког одбора, то се констатује у записник о раду Бирачког одбора и уз то се евентуално наводе и разлози због којих записник није потписан.

  Према одредби члана 36. Закона о локалним изборима (''Службени гласник РС'' бр. 129/07...54/11), прописано је да се у записнику о раду Бирачког одбора уносе и премедбе и мишљења чланова Бирачког одбора, подносилаца изборних листа и заједничких представника подносилаца изборних листа, као и све друге чињенице од значаја за гласање, а ставом 3. истог члана прописано је да записник о раду Бирачког одбора потписују сви чланови Бирачког одбора.

  Код оваквог стања ствари правилно је одлучила Градска изборна комисија града Новог Сада када је, одлучујући по приговору подносиоца изборне листе Маја Гојковић-Уједињени региони Србије, исти одбила као неоснован.

  Суд је ценио наводе жалбе којима се указује да је председнику Бирачког одбора током поступка гласања прећено више пута, а које наводе је жалилац истицао и у приговору, али налази да су исти неосновани. Ово са разлога што, како се то правилно закључује и у ожалбеном решењу, записник о раду Бирачког одбора на спровођењу гласања и утврђивања резултата гласања за избор одборника Скупштине града Новог Сада, а бирачко место број 72, Пензионерски дом, потписан без примедби од стране свих чланова Бирачког одбора, а исти потписала и председник Бирачког одбора Наташа Бачлић, као представник изборне листе Маја Гојковић-Уједињени региони Србије.

  Суд је ценио и наводе жалбе да је на предметном бирачком месту уписан већи број гласова него што постоји листића, а у корист подносиоца листе ''Покренимо Нови Сад'', али налази да нису од утицаја на другачију одлуку у овој правној ствари с обзиром да исти нису истицани у приговору, па самим тим нису могли бити цењени од стране Градске и зборна комисије града Нови Сад.
  Са изнетих разлога, налазећи да ожалбеним решењем није повређен закон на штету жалиоца, Управни суд је одлучио као у диспозитиву ове пресуде, применом одредбе члана 54. став 3. Закона о локалним изборима и сходном применом одредбе члана 40. став 2. Закона о управним споровима.

ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана 12.05.2012. године, у 13,20 часова, III-2 Уж. 217/12


Записничар                                    Председник већа-судија
Мирела Констадиновић,с.р.         Мирјана Цветковић,с.р.

За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић

РС