25.05.2012.

Presuda III-2 UŽ 545-12-zaštita izbornog prava

    Republika Srbija
     UPRAVNI SUD
Odeljenje u Novom Sadu
      III-2 Už. 545/12
Dana 25.05.2012. godine
        B e o g r a d

        

U IME NARODA

                       

Upravni sud, u veću sudija: Suzana Guduraš, predsednik veća, dr Vladan Stanojev i Gordana Suknović-Bojadžija, članovi veća, sa sudskim savetnikom Mirelom Kostadinović, zapisničarem, odlučujući o žalbi birača Milorada Savića iz Inđije, Miletićeva broj 8 i Maje Aćimović iz Inđije, Dunavska broj 70, izjavljenoj protiv rešenja Izborne komisije opštine Inđija broj: službeno/2012 godine od 22.05.2012. godine, koja je doneta na osnovu Odluke Pokrajinske izborne komisije o poveravanju poslova na sprovođenju izbora za poslanike u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine po većinskom izbornom sistemu broj 013-28/2012 od 15.03.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 25.05.2012. godine, u 15,30 časova, doneo je



P R E S U D U

  
Žalba SE ODBIJA.


O b r a z l o ž e nj e

  

Ožalbenim rešenjem odbijen je prigovor na utvrđene rezultate glasanja za izbor poslanika u Skupštini AP Vojvodine na ponovljenom glasanju po većinskom izbornom sistemu na izborima održanim dana 20.05.2012. godine, podnet od strane birača Savić Milorada i Aćimović Maje, kao neosnovan.

  
U žalbi blagovremeno podnetoj putem Izborne komisije opštine Inđija dana 25.05.2012. godine u 08,20 časova, a koja je u Upravnom sudu zaprimljena dana 25.05.2012. godine u 13,10 časova, žalioci osporavaju zakonitost ožalbenog rešenja, navodeći da je isto doneto od strane nenadležne komisije, s obzirom da je za odlučivanje po prigovoru, u smislu odredbe člana 45. Pokrajinske skupštinske Odluke, bila nadležna izborna komisija izborne jedinice 18 Inđija, kojoj je upućen prigovor. Nadalje, ukazuju da u prigovoru  nisu stavili primedbu na rezultate pojedinih biračkih odbora, već na ukupno utvrđene rezultate od strane Izborne komisije na svih 36 biračkih mesta u opštini Inđija, jer smatraju da broj od 1.609 nevažećih glasačkih listića, dovodi u sumnju utvrđene rezultate glasanja u drugom krugu, a što direktno utiče i na konačan rezultat izbora. Predlažu da Upravni sud usvoji žalbu i poništi rešenje Izborne komisije opštine Inđija od 22.05.2012. godine, jer je doneto od strane nenadležne komisije ili da usvoji žalbu i ukine rešenje Izborne komisije opštine Inđija od 22.05.2012. godine i naloži nadležnoj Izbornoj komisiji izborna jedinica 18 Inđija da ponovo utvrdi rezultate glasanja za izbor poslanika u Skupštinu APV po ponovljenom glasanju po većinskom izbornom sistemu na izborima održanim 20.05.2012. godine.  

  
Izborna komisija opštine Inđija dostavila je Upravnom sudu dana 25.05.2012. godine u 13,10 časova, spise predmeta.

  
Rešavajući ovaj spor na osnovu odredbe člana 85. Pokrajinske skupštinske Odluke o izboru poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine (''Službeni list APV'', br. 3/12-prečišćen tekst), ocenom navoda žalbe i dostavljenih spisa predmeta, Upravni sud je našao da je žalba neosnovana.

  
Iz sadržine spisa predmeta, i to zapisnika o radu Izborne komisije izborne jedinice na utvrđivanju rezultata glasanja za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine, na ponovljenom glasanju po većinskom izbornom sistemu, 20.05.2012. godine, proizlazi da je Izborna komisija izborne jedinice 18 Inđija primila izborni materijal od ukupno 36 biračkih odbora sa zapisnicima o radu biračkih odbora, sa utvrđenim rezultatima glasanja, sa unetim ukupnim brojem glasačkih listića, brojem neupotrebljenih glasačkih listića, upisanih birača prema izvodu iz biračkog spiska, broju birača koji je glasao, sa ukupno nađenim brojem glasačkih listića, kako važećih tako i nevažećih i utvrdila da nije bilo bitnih povreda odredaba Pokrajinske skupštinske odluke o izboru poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine, a na osnovu kojih je utvrdila rezultate glasanja za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine. Navedeni zapisnik o radu Izborne komisije izborne jedinice broj 18 Inđija, o utvrđivanju rezultata glasanja za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine, sačinjen je na osnovu zapisnika o radu biračkih odbora na sprovođenju ponovljenog glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine po većinskom izbornom sistemu 20.05.2012. godine, sa biračkih mesta 1-36, koji su potpisani od strane članova biračkog odbora bez primedbi, a izborna dokumentacija dostavljena u skaladu sa odredbom člana 44. Pokrajinske skupštinske odluke. Dana 21.05.2012. godine u 22,10 časova, Savić Milorad i Maja Aćimović, podneli su Izbornoj komisiji izborne jedinice broj 18 Inđija, prigovor na zapisnik o radu Izborne komisije izborna jedinica 18 Inđija od 21.05.2012. godine, smatrajući da postoji veći broj nevažećih glasačkih listića nego što je ukupna razlika između dobijenih glasova kandidata Avalić dr Ruže i Višnjevac dr Danila, zbog čega postoji sumnja da je njihov broj netačno utvrđen, što može da utiče na konačan rezultat broja glasova koji su dobili kandidati. Odlučujući o navedenom prigovoru, Izborna komisija opštine Inđija, ožalbenim rešenjem je prigovor odbila kao neosnovan.

  
Prema odredbi člana 20. stav 6. Pokrajinske skupštinske Odluke o izboru poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine (''Službeni list APV'', br. 3/12-prečišćen tekst), poslove izborne komisije, izborne jedinice može vršiti opštinska odnosno gradska izborna komisija obrazovana za izbor odbornika u skupštinu opštine odnosno grada, ukoliko se to odredi aktom Pokrajinske izborne komisije.

  
Prema odredbi člana 44. iste Odluke, kada utvrdi rezultate glasanja, birački odbor će bez odlaganja, a najkasnije u roku od 8 časova, od zatvaranja biračkih mesta, dostaviti Izbornoj komisiji izborne jedinice, zapisnik o utvrđivanju rezultata glasanja na biračkom mestu, izvod iz biračkog spiska, važeće glasačke listiće u zapečaćenom posebnom omotu, neupotrebljene glasačke listiće u zapečaćenom posebnom omotu, nevažeće glasačke listiće u zapečaćenom posebnom omotu, kao i preostali izborni materijal. Prema stavu 2. istog člana, o primopredaji izbornog materijala sastavlja se zapisnik koji potpisuje predstavnik Izborne komisije, izborne jedinice i najmanje 2 člana biračkog odbora koji su predali izbornu dokumentaciju.  
 
  
Prema odredbi člana 45. Pokrajinske skupštinske Odluke izborna komisija izborne jedinice, na osnovu izbornih materijala svih biračkih odbora u izbornoj jedinici, utvrđuje rezultate izbora i proglašava koji je kandidat izabran za poslanika u toj izbornoj jedinici, a najkasnije 48 časova po završetku glasanja.

  
Kod ovakvog stanja stvari, pravilno je postupila Izborna komisija opštine Inđija, kada je ožalbenim rešenjem odbila prigovor, kao neosnovan, dajući za svoju odluku razloge koje u svemu prihvata i ovaj sud.

  
Naime, po oceni Upravnog suda, neosnovano se navodima žalbe ukazuje da je ožalbeno rešenje doneto od strane nenadležne komisije, s obzirom da, prema odredbi člana 20. stav 6. Pokrajinske skupštinske Odluke, Izborna komisija izborne jedinice, vršenje svojih poslova može u skladu sa Odlukom Pokrajinske izborne komisije o poveravanju poslova na sprovođenju izbora za poslanike u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine u 2012. godini, preneti na opštinsku odnosno gradsku izbornu komisiju koja je obrazovana za izbor odbornika u skupštinu opštine odnosno grada.  Odlukom Pokrajinske izborne komisije o poveravanju poslova na sprovođenju izbora za poslanike u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine po većinskom izbornom sistemu broj 013-28/2012 od 15.03.2012. godine, povereni su opštinskoj izbornoj komisiji.

  
Takođe, neosnovani su navodi žalbe kojima se ukazuje na procentualno veliki broj utvrđenih nevažećih glasačkih listića, koje navode su žalioci isticali i u prigovoru. Ovo stoga, što Izborna komisija izborne jedinice, u skladu sa odredbom člana 45. Pokrajinske skupštinske Odluke, utvrđuje rezultate glasanja za izbor poslanika za Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine na osnovu izbornih materijala svih biračkih odbora u izbornoj jedinici i proglašava koji je kandidat izabran za poslanika u toj izbornoj jedinici, a koji zapisnici, sa svih 36 biračkih mesta su potpisani od strane članova biračkih odbora.  
 
  
Sa iznetih razloga, nalazeći da ožalbenim rešenjem nije povređeno izborno pravo na štetu žalilaca, Upravni sud je odlučio kao u dispozitivu presude, a primenom odredbe člana 85. stav 1. i 2. Pokrajinske skupštinske odluke o izboru poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine (''Službeni list APV'', br. 3/12-prečišćen tekst), i shodnom primenom odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima (''Službeni glasnik RS'', br. 111/09).


PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
Dana 25.05.2012. godine, u 15,30 časova,  III-2 Už. 545/12

Zapisničar                                                   Predsednik veća-sudija
Mirela Kostadinović,s.r.                             Suzana Guduraš,s.r.


Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

AM