27.05.2012.

Presuda III-2 UŽ 551-12-zaštita izbornog prava

    Republika Srbija
     UPRAVNI SUD
Odeljenje u Novom Sadu
      III-2 Už. 551/12
Dana 27.05.2012. godine
        B e o g r a d


        

U IME NARODA


                       

Upravni sud, u veću sudija: Suzana Guduraš, predsednik veća, dr Vladan Stanojev i Gordana Suknović-Bojadžija, članovi veća, sa sudskim savetnikom Mirelom Kostadinović, zapisničarem, odlučujući o žalbi predstavnika podnosilaca Izborne liste Sretena Jovanovića, iz Inđije, IX Jugovića br. 39 i kandidata za poslanika u Skupštinu AP Vojvodina po većinskom izbornom sistemu dr Ruže Avalić, iz Inđije, blok 63/21, izjavljenoj protiv rešenja Izborne komisije Opštine Inđija br. 2-013-1-6-4/2012/I od 24.05.2012. godine, koja je doneta na osnovu odluke Pokrajinske izborne komisije o poveravanju poslova na sprovođenju izbora za poslanike u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine po većinskom izbornom sistemu broj 013-28/2012 od 15.03.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 27.05.2012. godine, u 10,30 časova, doneo je



P R E S U D U

  
Žalba SE ODBIJA.


O b r a z l o ž e nj e


  

Ožalbenim rešenjem odbijen je prigovor predstavnika podnosioca izborne liste Sretena Jovanovića i kandidata za odbornika po većinskom sistemu dr Ruže Avalić podnet dana 23.05.2012. godine u 7,58 časova na odluku Izborne komisije opštine Inđija od 21.05.2012. godine, kojom je odbijen zahtev predstavnika podnosioca izborne liste Socijalističke partije Srbije, Partije ujedinjenih penzionera, Jedinstvene Srbije i Socijaldemokratske partije Srbije i kandidata dr Ruže Avalić za poslanika u Skupštinu APV, po većinskom sistemu, za uvid u celokupan izborni materijal o rezultatima glasanja za izbor poslanika u Skupštinu APV po ponovljenom glasanju po većinskom izbornom sistemu dana 20. maja 2012. godine, kao neosnovan.

  
U žalbi blagovremeno podnetoj putem Izborne komisije opštine Inđija dana 26.05.2012. godine u 11,10 časova, a koja je u Upravnom sudu zaprimljena dana 26.05.2012. godine u 20,10 časova, žalioci osporavaju zakonitost ožalbenog rešenja, navodeći da je isto doneto od strane nenadležne komisije i posebno ističu da je, bez upuštunja u suštinu, pogrešnim tumačenjem odredbe člana 68. Pokrajinske skupštinske odluke, odbijen njihov prigovor sa obrazloženjem da se isti odnosi na izbor poslanika po proporcionalnom sistemu, iako, po mišljenju žalilaca, u konkretnom slučaju ovaj član može da se, po principu analogije, odnosi i na izbor poslanika po većinskom sistemu. Ovo posebno imajući u vidu da pravo na uvid, prema članu 64. Zakona o narodnim poslanicima imaju kandidati za Narodnu skupštinu Republike Srbije, kao i kandidati za odbornike u Skupštine lokalnih samouprava, prema članu 32. Zakona o lokalnim izborima.  Pored toga, ukazuju da se njihov zahtev za uvid u celokupan izborni materijal o rezultatima glasanja za izbor poslanika u skupštinu APV na ponovljenom glasanju po većinskom izbornom sistemu dana 20.05.2012. godine, zasniva na činjenici da je na ponovljenom glasanju bilo 8,05% nevažećih glasačkih listića, a što može biti od uticaja na konačni izborni rezultat. Predlažu da Upravni sud usvoji žalbu, poništi rešenje Izborne komisije opštine Inđija br. 2-013-1-6-4/2012-1 od 24.05.2012. godine, kojim je odbijen prigovor na odluku Izborne komisije opštine Inđija od 21.05.2012. godine jer je donet od nenadležnog organa ili da Upravni sud usvoji žalbu, ukine rešenje Izborne komisije Opštine Inđija br. 2-013-1-6-4/2012-1 od 24.05.2012. godine, i ceo predmet vrati nadležnoj Izbornoj komisiji izborna jedinica 18 Inđija na ponovno odlučivanje ili preinači rešenje Izborne komisije opštine Inđija br.  2-013-1-6-4/2012-1 od 24.05.2012. godine.

  
Izborna komisija opštine Inđija dostavila je Upravnom sudu dana 26.05.2012. godine u 20,10 časova, spise predmeta.

  
Rešavajući ovaj spor na osnovu odredbe člana 85. Pokrajinske skupštinske Odluke o izboru poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine (''Službeni list APV'', br. 3/12-prečišćen tekst), ocenom navoda žalbe i dostavljenih spisa predmeta, Upravni sud je našao da je žalba neosnovana.

  
Iz sadržine spisa predmeta proizlazi da su dana 21.05.2012. godine u 13,10 časova, Sreten Jovanović, predstavnik podnosioca izborne liste i dr Ruža Avalić, kandidat za poslanika u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine, Izbornoj komisiji opštine Inđija, s pozivom na član 68. Pokrajinske skupštinske odluke,  podneli zahtev za uvid u izborni materijal, zbog postojanja sumnje u tačnost utvrđenog broja nevažećih glasačkih listića, što je bitno za konačan rezultat broja glasova koje su kandidati dobili. Odlučujući o podnetom zahtevu, Izborna komisija opštine Inđija je rešenjem br: službeno/ 2012 od 21.05.2012.godine odbila zahtev Jovanović Sretena predsednika izborne liste i dr Ruže Avalić, kandidata za poslanika u Skupštini AP Vojvodine, kao neosnovan. Na navedeo rešenje, izjavljen je dana 23.05.2012. godine u 07,58 časova prigovor, koji je ožalbenim rešenjem Izborne komisije opštine Inđija odbijen kao neosnovan.

  
Prema odredbi člana 20. stav 6. Pokrajinske skupštinske odluke o izboru poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine (''Službeni list APV'', br. 3/12-prečišćen tekst), poslove izborne komisije, izborne jedinice može vršiti opštinska, odnosno gradska izborna komisija obrazovana za izbor odbornika u skupštinu opštine, odnosno grada, ukoliko se to odredi aktom Pokrajinske izborne komisije.

  
Prema odredbi člana 68. stav 1. Pokrajinske skupštinske odluke o izboru poslanika u Skupštinu Autonomne pokrajine Vojvodine (“Službeni list APV br.3/2012 – prečišćen tekst), propisano da predstavnici podnosioca izbornih lista i kandidati za poslanike imaju pravo uvid u izborni materijal, a prema stavu 2. istog člana uvid se vrši u službenim prostorijama pokrajinske izborne komisje u roku od 2 dana od dana održavanja izbora, a ovo kada se radi o izboru poslanika po proporcionalnom sistemu.

  
Kod ovakvog stanja stvari, pravilno je postupila Izborna komisija opštine Inđija, kada je ožalbenim rešenjem odbila prigovor, kao neosnovan, dajući za svoju odluku razloge koje u svemu prihvata i ovaj sud.

  
Naime, po oceni Upravnog suda, neosnovano se navodima žalbe ukazuje da je ožalbeno rešenje doneto od strane nenadležne komisije, s obzirom da su u skladu sa odredbom člana 20. stav 6. Pokrajinske skupštinske Odluke, Odlukom Pokrajinske izborne komisije o poveravanju poslova na sprovođenju izbora za poslanike u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine po većinskom izbornom sistemu broj 013-28/2012 od 15.03.2012. godine, poslovi na sprovođenju izbora za poslanike, povereni opštinskoj izbornoj komisiji.

  
Takođe, navodi žalbe kojima se ukazuje da je u konkretnom slučaju, po principu analogije, trebala da se primeni odredba člana 68. Pokrajinske skupštinske Odluke, posebno što pravo na uvid u izborni materijal, u smislu odredbe člana 64. Zakona o izboru narodnih poslanika, imaju kandidati za poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srbije, a i kandidati za odbornike u Skupštinu lokalnih samouprava, u smislu odredbe člana 32. Zakona o lokalnim izborima neosnovani su. Ovo stoga, što kako to pravilno zaključuje i Izborna komisija  oppštine Inđija, pravo na uvid u izborni materijal jeste regulisan u svim izbornim zakonima, ali kako se zahtev za uvid u izborni materijal odnosni na uvid u materijal po većinskom sistemu, a Pokrajinska skupštinska Odluka u svojim opštim odeljcima, ne sadrži nijednu upućujuću odredbu o shodnoj primeni normi kojima se uređuje proporcionalni sistem na konkretne slučajeve i pitanje u vezi izbora po većinskom sistemu, zbog čega se u konkretnom slučaju imaju primeniti odredbe koje se tiču zaštite izbornog prava regulisane članovima 82.-86. Pokrajinske skupštinske Odluke, zbog čega je pravilno prigovor odbijen kao neosnovan.

  
Sud je cenio i ostale navode žalbe i nalazi da su isti bez uticaja na drugačiju ocenu zakonitosti ožalbenog rešenja.

 
 Sa iznetih razloga, nalazeći da ožalbenim rešenjem nije povređeno izborno pravo na štetu žalilaca, Upravni sud je odlučio kao u dispozitivu presude, a primenom odredbe člana 85. stav 1. i 2. Pokrajinske skupštinske Odluke o izboru poslanika u Skupštinu Autonomne pokrajine Vojvodine (“Službeni list APV broj 3/12- prečišćen tekst) i shodnom primenom odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima (“Službeni glasnik RS” br.111/09).


PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
Dana 27.05.2012. godine, u 10,30 časova,  III-2 Už. 551/12

Zapisničar                                                     Predsednik veća-sudija
Mirela Kostadinović,s.r.                               Suzana Guduraš,s.r.
                                                                                            
Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dej