12.05.2012.

Presuda III-4 UŽ 219-12-zaštita izbornog prava

   Republika Srbija
Odeljenje u Novom Sadu
     UPRAVNI SUD
      III-4 Už. 219/12
Dana 12.05.2012. godine
        B e o g r a d

      U IME NARODA

                       Upravni sud, u veću  sudija: Suzana Guduraš,  predsednik veća, Gordana Suknović Bojadžija i Mirjana Cvetković, članovi veća, sa sudskim savetnikom, Mirelom Kostadinović zapisničarem, odlučujući o žalbi podnosilaca izborne liste “Maja Gojković-Ujedinjeni regioni Srbije”, Nebojše Koraća i Dalibora Novakovića, protiv rešenja Gradske izborne komisije Grada Novog Sada broj 020-1/2012-248-I od 08.05.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 12.05.2012. godine, u 13,50 časova, doneo je


P R E S U D U


  Žalba SE USVAJA, PONIŠTAVA rešenje Gradske izborne komisije Grada Novog  Sada broj 020-1/2012-248-I od 08.05.2012. godine i rešava:
  USVAJA SE prigovor podnosilaca Izborne liste “Maja Gojković-Ujedinjeni regioni Srbije”, Nebojše Koraća i Dalibora Novakovića, podnet dana 07.05.2012. godine u 19,45 časova, Izbornoj komisiji grada Novog Sada.
  PONIŠTAVAJU SE izbori na biračkom mestu broj 50-Klub penzionera “Grozda Gajšin”, u Novom Sadu, zbog nepravilnosti u sprovođenju izbora.
  RASPUŠTA SE birački odbor i PONAVLJA SE glasanje na biračkom mestu 50-Klub penzionera “Grozda Gajšin”, u Novom Sadu.

O b r a z l o ž e nj e

  Ožalbenim rešenjem, odbijen je prigovor podnosilaca izborne liste “Maja Gojković-Ujedinjeni regioni Srbije” za izbor odbornika Skupštine grada Novog Sada, izajvljen zbog nepravilnosti u postupku sprovođenja izbora na biračkom mestu broj 50-Klub penzionera “Grozda Gajšin”, kao neosnovan.
   
  U žalbi podnetoj neposredno Upravnom sudu dana 10.05.2012. godine u 17,33 časova, žalioci osporavaju zakonitost ožalbenog rešenja, navodeći da u zapisniku o radu Biračkog odbora za biračko mesto  50-Klub penzionera “Grozda Gajšin”, NJegoševa 24, Novi Sad, ne postoji posebna napomena da je zapisnik prepravljan, tako da postoji sumnja da su sve prepravke vršene nakon potpisivanja zapisnika o radu biračkog odbora, te da je broj glasova veći od broja važećih listića. Imajući navedeno u vidu, žalioci predlažu da se žalba usvoji, ožalbeno rešenje poništi, kao i da se ponište izbori na navedneom biračkom mestu i naloži poanvljanje izbora za izbor odbornika u Skuštini grada Novog Sada na ovom biračkom mestu.

  Gradska izborna komisija grada Novog Sada, dostavila je Upravnom sudu dana 11.05.2012. godine u 22,03 časova odgovor na žalbu i spise predmeta. Ističe da je podosilac žalbe imao svoje predstavnike u stalnom i proširenom sastavu biračkog odbora na ovom biračkom mestu i da isti prilikom sačinjavanja zapisnika o radu biračkog odbora nisu imali primedbi na tok i rezultate glasanja, kao i da ne osporava broj glasova koje je osvojila njihova izborna lista i druge izborne liste, odnosno da ne osporava tačnost broja važećih listića, a da su prepravke u zapisniku u stvari ispravke očiglednih omaški u zapisniku o radu biračkog odbora koje je izvršio predsednik Biračkog odbora Jovan Ševo u prisustvu dva člana stalnog sastava biračkog odbora Zore Bagin i Slobodana Skokića i četiri člana proširenog sastava biračkog odbora kao što je konstatovano u tački 5. Zapisnika o primopredaji izbornog materijala posle glasanja između biračkog odbora i Gradske izborne komisije, a koji zapisnik je pored predsednika biračkog odbora i šest članova biračkog odbora svojeručno potpisao i  član proširenog sastava Gradske izborne komisije Miroslav Mandić iz Koalicije “Maja Gojković-Ujedinjeni regioni Srbije”, te da ove ispravke očiglednih omaški u zapisniku o radu biračkog odbora nisu uticale na tok i regularnost glasanja i utvrđenih rezultata glasanja na ovom biračkom mestu. Predlaže da sud žalbu odbije i potvrdi rešenje Gradske izborne komisije.
  Odlučujući o blagovremeno podnetoj žalbi, na osnovu člana 54. stav 1. Zakona o lokalnim izborima, (''Službeni glasnik RS'', br. 129/07 ... 54/11), ocenom ožalbenog rešenja, navoda žalbe, odgovora na žalbu, kao i svih spisa ove izborne stvari, Upravni sud je našao da je žalba osnovana.

  Prema odgovoru na žalbu i sadržini spisa dostavljenih od strane Gradske izborne komisije grada Novi Sad proizlazi da su podnosioci žalbe Nebojša Korać i Dalibor Novaković, kao ovlašćena lica Koalicije “Maja Gojković-Ujedinjeni regioni Srbije” dana 07.05.2012. godine u 19,45 časova podneli Gradskoj izbornoj komisiji prigovor zbog nepravilnosti u postupku sprovođenja izbora na biračkom mestu 50-Klub penzionera “Grozda Gajšin”, u kome ističu da je u zapisniku konstatovano da je broj glasova veći od broja važećih listića i da je zapisnik  prepravljen posle potpisivanja od strane Biračkog odbora. Uvidom u zapisnik o radu Biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor odbornika Skupštine grada Novog Sada za biračko mesto 50-Klub penzionera “Grozda Gajšin”, Novi Sad, utvrđeno je da su prepravljane strane broj 4, 5 i 7, tako što je izmenjen broj glasačkih listića koji se nalaze u glasačkoj kutiji kao i broj važećih glasačkih listića bez navođenja kada su ispravke učinjene, dok je na strani 8 Zapisnika, kao primedba SRS-a pod rednim br. 1,  upisano da je rad predsednika Biračkog odbora katastrofa, a pod rednim br. 2 da je kontrolni listić ubačen drugi po redu. Nadalje, iz spisa proizlazi da su žalioci blagovremeno uložili prigovor, koji je ožalbenim rešenjem odbijen, kao neosnovan. 

  Prema odredbi člana 36. stav 2. Zakona o lokalnim izborima, u zapisnik o radu biračkog odbora unose se i primedbe i mišljenja članova biračkog odbora, podnosilaca izbornih lista i zajedničkih predstavnika podnosilaca izbornih lista, kao i sve druge činjenice od značaja za glasanje.

  Prema odredbi člana 34. Pravila o radu biračkih odbora za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 06.05.2012. godine – prečišćen tekst (''Službeni glasnik RS'', broj 29 od 09. aprila 2012. godine), stavom 1. propisano je da, čim utvrdi rezultate glasanja,. birački odbor čitko popunjava zapisnike o radu biračkog odbora u koje, pored ostalog, upisuje:  datum i mesto glasanja; broj i naziv biračkog mesta; imena i prezimena članova biračkog odbora; broj primljenih glasačkih listića; broj neupotrebljenih glasačkih listića; ukupan broj upisanih birača (za izbore za narodne poslanike u Narodnu skupštinu Republike Srbije: u koji ulaze i birački koji su upisani u poseban izvod iz biračkog spiska za glasanje birača na odsluženju vojnog roka, na vojnoj vežbi ili na školovanju, u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije, ako je određeno da glasaju na tom biračkom mestu); broj birača koji su glasali; broj birača koji su glasali van biračkog mesta; broj birača koji su glasali uz pomoć drugog lica; broj nevažećih glasačkih listića; broj važećih glasačkih listića; broj glasova datih za svaku izbornu listu. Prema stavu 2. istog člana, u zapisnike o radu biračkog odbora unose se i primedbe i mišljenja članova i zamenika članova biračkog odbora u stalnom i proširenom sastavu, a prema odredbi stava 3. ovog člana, ako zapisnike o radu biračkog odbora ne potpišu svi članovi biračkog odbora, to se konstatuje u zapisniku o radu biračkog odbora i uz to se eventualno navode i razlozi zbog kojih zapisnik nije potpisan.

  Kod ovakvog stanja stvari, Gradska izborna komisija grada Novog Sada postupila je suprotno citiranim odredbama Zakona i Pravila o radu biračkih odbora za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 06.05.2012. godine – prečišćen tekst (''Službeni glasnik RS'', broj 29 od 09. aprila 2012. godine), kada je odbila prigovor žalioca kao neosnovan, te je žalba usvojena na osnovu člana 55. stav 1. Zakona o lokalnim izborima.

  Odredbom člana 55. stav 2. Zakona o lokalnim izborima, propisano je da kada nađe da osporenu odluku treba poništiti, ako priroda stvari to dozvoljava i ako utvrđeno činjenično stanje pruža pouzdan osnov za to, sud može svojom odlukom meritorno rešiti izborni spor. Odluka suda u svemu zamenjuje poništeni akt.

  U smislu citirane odredbe čl. 55. st. 2. Zakona o lokalnim izborima, Upravni sud je našao da je prigovor osnovan. Ovo zbog toga što utvrđeno činjenično stanje iz zapisnika o radu biračkog odbora nesumnjivo ukazuje na to da je bilo povreda u radu biračkog odbora, a prilikom sačinjavanja zapisnika o radu biračkog odbora, s obzirom da je druga strana zapisnika prepravljana i to tako što je izmenjen broj neupotrebljenih glasačkih listića, ukupan broj birača koji su glasali, broj glasačkih listića koji se nalaze u glasačkoj kutiji, kao i broj važećih glasačkih listića.

  Sa iznetih razloga, nalazeći da je povređen zakon na štetu žalioca, sud je primenom odredbe člana 55. stav 1. Zakona o lokalnim izborima, odlučio kao u stavu I dispozitiva presude, a na osnovu odredbe člana 55. stav 2. Zakona o lokalnim izborima odlučio kao u stavu II, III i  IV dispozitiva presude, nalazeći da su se stekli uslovi da sud meritorno reši izbornu stvar.

PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 12.05.2012. godine, u 13,50 časova, III-4 Už.219/12


Zapisničar                                  Predsednik veća-sudija
Mirela Kostadinović, s.r.        Suzana Guduraš,s.r.

Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić
 
LJK