Београд, 12.05.2012.

Пресуда III-4 УЖ 219-12-заштита изборног права

   Република Србија
Одељење у Новом Саду
     УПРАВНИ СУД
      III-4 Уж. 219/12
Дана 12.05.2012. године
        Б е о г р а д

      У ИМЕ НАРОДА

                       Управни суд, у већу  судија: Сузана Гудураш,  председник већа, Гордана Сукновић Бојаџија и Мирјана Цветковић, чланови већа, са судским саветником, Мирелом Костадиновић записничарем, одлучујући о жалби подносилаца изборне листе “Маја Гојковић-Уједињени региони Србије”, Небојше Кораћа и Далибора Новаковића, против решења Градске изборне комисије Града Новог Сада број 020-1/2012-248-I од 08.05.2012. године, у прeдмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 12.05.2012. године, у 13,50 часова, донео је


П Р Е С У Д У


  Жалба СЕ УСВАЈА, ПОНИШТАВА решење Градске изборне комисије Града Новог  Сада број 020-1/2012-248-I од 08.05.2012. године и решава:
  УСВАЈА СЕ приговор подносилаца Изборне листе “Маја Гојковић-Уједињени региони Србије”, Небојше Кораћа и Далибора Новаковића, поднет дана 07.05.2012. године у 19,45 часова, Изборној комисији града Новог Сада.
  ПОНИШТАВАЈУ СЕ избори на бирачком месту број 50-Клуб пензионера “Грозда Гајшин”, у Новом Саду, због неправилности у спровођењу избора.
  РАСПУШТА СЕ бирачки одбор и ПОНАВЉА СЕ гласање на бирачком месту 50-Клуб пензионера “Грозда Гајшин”, у Новом Саду.

О б р а з л о ж е њ е

  Ожалбеним решењем, одбијен је приговор подносилаца изборне листе “Маја Гојковић-Уједињени региони Србије” за избор одборника Скупштине града Новог Сада, изајвљен због неправилности у поступку спровођења избора на бирачком месту број 50-Клуб пензионера “Грозда Гајшин”, као неоснован.
   
  У жалби поднетој непосредно Управном суду дана 10.05.2012. године у 17,33 часова, жалиоци оспоравају законитост ожалбеног решења, наводећи да у записнику о раду Бирачког одбора за бирачко место  50-Клуб пензионера “Грозда Гајшин”, Његошева 24, Нови Сад, не постоји посебна напомена да је записник преправљан, тако да постоји сумња да су све преправке вршене након потписивања записника о раду бирачког одбора, те да је број гласова већи од броја важећих листића. Имајући наведено у виду, жалиоци предлажу да се жалба усвоји, ожалбено решење поништи, као и да се пониште избори на наведнеом бирачком месту и наложи поанвљање избора за избор одборника у Скуштини града Новог Сада на овом бирачком месту.

  Градска изборна комисија града Новог Сада, доставила је Управном суду дана 11.05.2012. године у 22,03 часова одговор на жалбу и списе предмета. Истиче да је подосилац жалбе имао своје представнике у сталном и проширеном саставу бирачког одбора на овом бирачком месту и да исти приликом сачињавања записника о раду бирачког одбора нису имали примедби на ток и резултате гласања, као и да не оспорава број гласова које је освојила њихова изборна листа и друге изборне листе, односно да не оспорава тачност броја важећих листића, а да су преправке у записнику у ствари исправке очигледних омашки у записнику о раду бирачког одбора које је извршио председник Бирачког одбора Јован Шево у присуству два члана сталног састава бирачког одбора Зоре Багин и Слободана Скокића и четири члана проширеног састава бирачког одбора као што је констатовано у тачки 5. Записника о примопредаји изборног материјала после гласања између бирачког одбора и Градске изборне комисије, а који записник је поред председника бирачког одбора и шест чланова бирачког одбора својеручно потписао и  члан проширеног састава Градске изборне комисије Мирослав Мандић из Коалиције “Маја Гојковић-Уједињени региони Србије”, те да ове исправке очигледних омашки у записнику о раду бирачког одбора нису утицале на ток и регуларност гласања и утврђених резултата гласања на овом бирачком месту. Предлаже да суд жалбу одбије и потврди решење Градске изборне комисије.
  Одлучујући о благовремено поднетој жалби, на основу члана 54. став 1. Закона о локалним изборима, (''Службени гласник РС'', бр. 129/07 ... 54/11), оценом ожалбеног решења, навода жалбе, одговора на жалбу, као и свих списа ове изборне ствари, Управни суд је нашао да је жалба основана.

  Према одговору на жалбу и садржини списа достављених од стране Градске изборне комисије града Нови Сад произлази да су подносиоци жалбе Небојша Кораћ и Далибор Новаковић, као овлашћена лица Коалиције “Маја Гојковић-Уједињени региони Србије” дана 07.05.2012. године у 19,45 часова поднели Градској изборној комисији приговор због неправилности у поступку спровођења избора на бирачком месту 50-Клуб пензионера “Грозда Гајшин”, у коме истичу да је у записнику констатовано да је број гласова већи од броја важећих листића и да је записник  преправљен после потписивања од стране Бирачког одбора. Увидом у записник о раду Бирачког одбора на спровођењу гласања и утврђивању резултата гласања за избор одборника Скупштине града Новог Сада за бирачко место 50-Клуб пензионера “Грозда Гајшин”, Нови Сад, утврђено је да су преправљане стране број 4, 5 и 7, тако што је измењен број гласачких листића који се налазе у гласачкој кутији као и број важећих гласачких листића без навођења када су исправке учињене, док је на страни 8 Записника, као примедба СРС-а под редним бр. 1,  уписано да је рад председника Бирачког одбора катастрофа, а под редним бр. 2 да је контролни листић убачен други по реду. Надаље, из списа произлази да су жалиоци благовремено уложили приговор, који је ожалбеним решењем одбијен, као неоснован. 

  Према одредби члана 36. став 2. Закона о локалним изборима, у записник о раду бирачког одбора уносе се и примедбе и мишљења чланова бирачког одбора, подносилаца изборних листа и заједничких представника подносилаца изборних листа, као и све друге чињенице од значаја за гласање.

  Према одредби члана 34. Правила о раду бирачких одбора за координирано спровођење свих избора расписаних за 06.05.2012. године – пречишћен текст (''Службени гласник РС'', број 29 од 09. априла 2012. године), ставом 1. прописано је да, чим утврди резултате гласања,. бирачки одбор читко попуњава записнике о раду бирачког одбора у које, поред осталог, уписује:  датум и место гласања; број и назив бирачког места; имена и презимена чланова бирачког одбора; број примљених гласачких листића; број неупотребљених гласачких листића; укупан број уписаних бирача (за изборе за народне посланике у Народну скупштину Републике Србије: у који улазе и бирачки који су уписани у посебан извод из бирачког списка за гласање бирача на одслужењу војног рока, на војној вежби или на школовању, у јединицама или установама Војске Србије, ако је одређено да гласају на том бирачком месту); број бирача који су гласали; број бирача који су гласали ван бирачког места; број бирача који су гласали уз помоћ другог лица; број неважећих гласачких листића; број важећих гласачких листића; број гласова датих за сваку изборну листу. Према ставу 2. истог члана, у записнике о раду бирачког одбора уносе се и примедбе и мишљења чланова и заменика чланова бирачког одбора у сталном и проширеном саставу, а према одредби става 3. овог члана, ако записнике о раду бирачког одбора не потпишу сви чланови бирачког одбора, то се констатује у записнику о раду бирачког одбора и уз то се евентуално наводе и разлози због којих записник није потписан.

  Код оваквог стања ствари, Градска изборна комисија града Новог Сада поступила је супротно цитираним одредбама Закона и Правила о раду бирачких одбора за координирано спровођење свих избора расписаних за 06.05.2012. године – пречишћен текст (''Службени гласник РС'', број 29 од 09. априла 2012. године), када је одбила приговор жалиоца као неоснован, те је жалба усвојена на основу члана 55. став 1. Закона о локалним изборима.

  Одредбом члана 55. став 2. Закона о локалним изборима, прописано је да када нађе да оспорену одлуку треба поништити, ако природа ствари то дозвољава и ако утврђено чињенично стање пружа поуздан основ за то, суд може својом одлуком мериторно решити изборни спор. Одлука суда у свему замењује поништени акт.

  У смислу цитиране одредбе чл. 55. ст. 2. Закона о локалним изборима, Управни суд је нашао да је приговор основан. Ово због тога што утврђено чињенично стање из записника о раду бирачког одбора несумњиво указује на то да је било повреда у раду бирачког одбора, а приликом сачињавања записника о раду бирачког одбора, с обзиром да је друга страна записника преправљана и то тако што је измењен број неупотребљених гласачких листића, укупан број бирача који су гласали, број гласачких листића који се налазе у гласачкој кутији, као и број важећих гласачких листића.

  Са изнетих разлога, налазећи да је повређен закон на штету жалиоца, суд је применом одредбе члана 55. став 1. Закона о локалним изборима, одлучио као у ставу I диспозитива пресуде, а на основу одредбе члана 55. став 2. Закона о локалним изборима одлучио као у ставу II, III и  IV диспозитива пресуде, налазећи да су се стекли услови да суд мериторно реши изборну ствар.

ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана 12.05.2012. године, у 13,50 часова, III-4 Уж.219/12


Записничар                                  Председник већа-судија
Мирела Костадиновић, с.р.        Сузана Гудураш,с.р.

За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић
 
ЉК