12.05.2012.

Presuda III-4 UŽ 284-12-zaštita izbornog prava


Republika Srbija
UPRAVNI SUD 
Odeljenje u Novom Sadu
III-4  Už. 284/12
Dana: 12.05.2012. godine
B e o g r a d


U IME NARODA


                 Upravni sud, u veću sudija: Suzana Guduraš, predsednik veća,  Gordana Suknović Bojadžija i Mirjana Cvetković, članovi veća, sa sudskim savetnikom Majom Panić, kao zapisničarem, odlučujući po žalbi  Izborne liste ''Pokrenimo Sečanj-Tomislav Nikolić, Srpska napredna stranka, Demokratska stranka Srbije'', koju zastupa ovlašćeno lice Milimirka Antić i Izborne liste ''Srpska radikalna stranka-dr Aleksandar Martinović'', koju zastupa ovlašćeno lice Zoran Dragić, protiv rešenja Opštinske izborne komisije opštine Sečanj broj 013-5/2012-42 od 08.05.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 12.05.2012. godine, u 11,00 časova, doneo je


  P R E S U D U
 
  Žalba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e


  Ožalbenim rešenjem odbijen je, kao neosnovan, prigovor podnosioca liste br. 6 Koalicija ''Pokrenimo Sečanj-Tomislav Nikolić'' i podnosioca Izborne liste br. 4 ''Srpska radikalna stranka-dr. Aleksandar Martinović'', na regularnost izbora koji su održani na izbornom mestu broj 31 u Sečnju 06. maja 2012. godine, koji je zaveden pod brojem 013-5/2012-39 od 07. maja 2012. godine.

  U žalbi podnetoj dana 10.05.2012. godine u 10,00 časova, preporučenom pošiljkom na recepis broj R 1122477, koja je u Upravni sud primljena dana 11.05.2012. godine u 09,07 časova, žalioci osporavaju pravilnost sprovođenja izbora. Navode da je na biračkom mestu broj 31 u opštini Sečanj prilikom otvaranja biračkog mesta utvrđeno da nedostaje kontrolni listić, zbog čega je Opštinska izborna komisija odložila otvaranje biračkog mesta, tako da je otvoreno dana 06.05.2012.godine u 12,30 časova, a zatvoreno u 00,30 časova dana 07.05.2012. godine, sa obrazloženjem da je sa Republičkom izbornom komisijom dogovoreno da biračko mesto ne počne sa radom dok ne stigne novi kontrolni listić. Smatraju da je time učinjena povreda Zakona o lokalnim izborima, jer je Opštinska izborna komisija propustila da primeni materijalno pravo i ponovi glasanje na biračkom mestu broj 31 u opštini Sečanj. Predlažu da Upravni sud uvaži žalbu, poništi rešenje Opštinske izborne komisije opštine Sečanj broj 013-5/2012-42 i naloži Opštinskoj izbornoj komisiji opštine Sečanj ponavljanje glasanja na biračkom mestu broj 31 u opštini Sečanj.

  Izborna komisija opštine Sečanj dostavila je Upravnom sudu dana 12.05.2012. godine u 01,07 časova, odgovor na žalbu sa spisima predmeta, u kom navodi da ih je Birački odbor sa biračkog mesta broj 31 Sečanj obavestio dana 06.05.2012.godine u 06,50 časova da im nedostaje kontrolni listić za proveru ispravnosti glasačke kutije za izbor narodnih poslanika u Narodnu Skupštinu, o čemu je telefonom  i e-mail-om  odmah obaveštena i Republička izborna komisija. Nakon obavljenih konsultacija sa koordinatorom za Srednjebanatski okrug, Miloradom Glišićem, ukazuju da je dogovoreno da biračko mesto broj 31 u Sečnju ne počne sa radom, dok ne stigne kontrolni list za proveru glasačke kutije, a da za toliko vremena bude produžen rad Biračkog odbora na tom biračkom mestu, o čemu su odmah obavešteni lokalni mediji. Takođe, navodi da je prilikom predaje izbornog materijala Izborna komisija pregledala Zapisnik o radu sa biračkog mesta broj 31 Sečanj, koja je konstatovala da u istom nisu navedene primedbe na regularnost izbora i koji je potpisan od strane svih članova biračkog odbora kao i od strane članova proširenog sastava iz redova stranaka koje su podnele prigovor, tako da je Izborna komisija jednoglasno konstatovala da je zapisnik ispravan. Kako je Zapisnik o radu Opštinske izborne komisije na utvrđivanju rezultata izbora za odbornike SO Sečanj održanih dana 06.05.2012. godine jednoglasno usvojen, bez ijedne primedbe i potpisan od strane svih članova, Opštinska izborna komisija opštine Sečanj, predlaže da sud žalbu odbije kao neosnovanu.
  Odlučujući o blagovremeno podnetoj žalbi, na osnovu člana 54. stav 1. Zakona o lokalnim izborima (“Sl.glasnik RS”, br. 129/07...54/11), ocenom ožalbenog rešenja, navoda žalbe i odgovora na žalbu, kao i svih spisa ove izborne stvari, Upravni sud je našao da je žalba neosnovana.

  Pravilno je, po oceni Upravnog suda, postupila Opštinska izborna komisija opštine Sečanj, kada je odbila prigovor žalilaca. Ovo sa razloga što je biračko mesto br. 31 u Opštini Sečanj, u skladu sa obavljenim konsultacijama sa koordinatorom RIK-a za Srednjebanatski okrug, Miloradom Glišićem, kojom prilikom je dogovoreno da biračko mesto broj 31 u Sečnju ne počne sa radom dok ne stigne novi kontrolni list za proveru biračke kutije i da za toliko vremena bude produžen rad biračkog odbora na tom biračkom mestu,  otpočelo sa radom u 12,30 časova, odmah po prijemu kontrolnog lista za proveru ispravnosti glasačke kutije za izbor narodnih poslanika u Narodnu Skupštinu Republike Srbije i produžio je sa radom do 00,30 časova, tako da je biračima omogućeno da nesmetano glasaju i tako ostvare svoje biračko pravo. Takođe, Izborna komisija je izvršila uvid u zapisnik o radu sa biračkog mesta broj 31 i konstatovala da u istom nisu navedene primedbe na regularnost izbora i da je isti potpisan od strane većine članova tog biračkog odbora, kao i članova proširenog sastava iz redova stranaka koje su podnele prigovor.

  Prema odredbi člana 6. Pravila o radu Biračkih odbora za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 06.05.2012. godine (“Službeni glasnik RS”, br. 29/12 – prečišćen tekst), stavom 1. propisano je da primljeni izborni materijal birački odbor upoređuje sa stanjem iz svih zapisnika o primopredaji izbornog materijala i tako utvrđuje da li je primljeni materijal potpun i ispravan, a stavom 2. predviđeno je da ako nešto od izbornog materijala nedostaje, birački odbor to konstatuje u zapisniku o radu biračkog odbora i o tome odmah obaveštava radno telo, odnosno opštinsku/gradsku Izbornu komisiju,  dok je  članom 10. stav 1. Pravila predviđeno da pošto obavi pripreme za sprovođenje glasanja, birački odbor utvrđuje da glasanje može da počne i to konstatuje u zapisniku o radu biračkog odbora.

  Stoga se po oceni Upravnog suda, neosnovano žalbom ukazuje da je na biračkom mestu broj 31, u opštini Sečanj došlo do nepravilnosti u postupku sprovođenja izbora, odnosno, do povrede člana 6. Pravila o radu biračkih odbora za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 06. maj 2012. godine (''Službeni glasnik RS'', br. 29/12-prečišćen tekst).
  Sud je cenio i ostale navode žalbe, ali je našao da isti nisu od uticaja za donošenje drugačije odluke u ovoj pravnoj stvari. 

  Kako ožalbenim rešenjem nije povređen zakon na štetu žalilaca, Upravni sud je, na osnovu odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima (''Službeni glasnik RS'', br. 111/09), koji se shodno primenjuju na osnovu člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima (''Službeni glasnik RS'', br. 129/07, 34/10 i 54/11), odlučio kao u dispozitivu presude.

PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 12.05.2012. godine, u 11,00 časova, III-4  Už. 284/12

Zapisničar                                         Predsednik veća-sudija
Maja Panić, s.r.                                    Suzana Guduraš,s.r.

Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

AM