25.05.2012.

Presuda III-4 UŽ 539-12-zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD
Odeljenje u Novom Sadu
III-4 Už. 539/12
dana 25.05.2012. godine
B e o g r a d 
     
   
U IME NARODA


                       
Upravni sud, u veću sudija: Suzana Guduraš, predsednik veća, Gordana Suknović Bojadžija i dr Vladan Stanojev, članovi veća, sa sudskim savetnikom Majom Panić, zapisničarem, odlučujući o žalbi Predraga Mijića iz Čoke, kandidata za pokrajinskog poslanika po većinskom izbornom sistemu, izjavljenoj protiv rešenja Izborne komisije izborne jedinice 59 Čoka, broj 013-2/2012-05/pr.2 od 22.05.2012. godine, koja je doneta na osnovu Odluke Pokrajinske izborne komisije Novi Sad o poveravanju poslova na sprovođenju izbora za poslanike u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine u 2012. godini, opštinskoj, odnosno gradskoj izbornoj komisiji broj 013-28/2012 od 15.03.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 25.05.2012. godine u 11,45 časova, doneo je


P R E S U D U

  
Žalba SE USVAJA i PONIŠTAVA rešenje Izborne komisije izborne jedinice 59 Čoka broj 013-2/2012-05/pr.2 od 22.05.2012. godine:
  
USVAJA SE prigovor Predraga Mijića iz Čoke, kandidata za pokrajinskog poslanika po većinskom izbornom sistemu u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine, izjavljen dana 21.05.2012. godine u 16,51 časova, Izbornoj komisiji izborne jedinice 59 Čoka.
  
PONIŠTAVAJU SE izbori na biračkom mestu broj 4–Osnovna škola–M. Tita 54, Ostojićevo, u opštini Čoka, za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodina po većinskom sistemu zbog nepravilnosti u sprovođenju izbora. 
  
RASPUŠTA SE
birački odbor i ponavlja se glasanje na biračkom mestu broj 4–Osnovna škola–M. Tita 54, Ostojićevo, u opštini Čoka.



O b r a z l o ž e nj e

  
Ožalbenim rešenjem, odbijen je, kao neosnovan, prigovor izjavljen dana 21.05.2012. godine u 16,51 časova od strane kandidata za pokrajinskog poslanika po većinskom izbornom sistemu Predraga Mijića.
  
U žalbi koja je predata Izbornoj komisiji izborne jedinice 59 Čoka dana 24.05.2012. godine u 11,28 časova, a koja je primljena u Upravnom sudu dana 25.05.2012. godine, u 08,55 časova,  žalilac osporava zakonitost ožalbenog rešenja. Navodi da zapisnik o radu biračkog odbora na biračkom mestu broj 4 u Ostojićevu, opština Čoka, nije pravilno popunjen, da u njemu nisu uneti podaci o rezultatu glasanja, te da su takav zapisnik potpisali svi članovi biračkog odbora, koji je potom, bez upisanih rezultata, istaknut na biračkom mestu, a jednu kopiju tako popunjenog zapisnika preuzeo je i član biračkog odbora u proširenom sastavu iz redova koalicije ''Izbor za bolju Vojvodinu-Bojan Pajtić'', što i sama izborna komisija potvrđuje u ožalbenom rešenju. Nadalje, naglašava da utvrđeni rezultati glasanja nisu utvrđeni na zakonom propisani način, odnosno da ih nije utvrdio birački odbor, čiji je to posao, već predsednik biračkog odbora. Takođe, navodi da je izborni materijal predao Izbornoj komisiji samo predsednik biračkog odbora, a ne najmanje dva člana biračkog odbora, što je izborna komisija u ožalbenom rešenju i sama konstatovala. Na osnovu navedenog, predlaže da sud žalbu usvoji, poništi izbore na biračkom mestu broj 4 u Ostojićevu i naloži ponavljanje izbora na tom biračkom mestu.  
  
Izborna komisija izborne jedinice 59 Čoka, dostavila je Upravnom sudu dana 25.05.2012. godine u 08,55 časova, žalbu sa spisima predmeta, koji se odnose na podnetu žalbu.
  
Odlučujući o blagovremeno podnetoj žalbi, na osnovu odredbe člana 85. Pokrajinske skupštine Odluke o izboru poslanika u Skupštini Autonomne Pokrajine („Sl. list APV“ 3/12),  ocenom ožalbenog rešenja, navoda žalbe, kao i svih spisa ove izborne stvari, Upravni sud je našao da je žalba osnovana.
  
Prema sadržini dostavljenih spisa, proizlazi da je žalilac Predrag Mijić, kandidat za poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodina, dana 21.05.2012. godine, u 16,51 časova, izjavio prigovor na glasanje na biračkom mestu broj 4, u Ostojićevu, opština Čoka, u kome je naveo da su u postupku sprovođenja izbora učinjene nepravilnosti, koje se ogledaju u tome da je izborni materijal predat izbornoj komisiji, a da pri tom zapisnik o radu biračkog odbora nije bio uredno popunjen, budući da je predat bez unetih rezultata glasanja, koje je predsednik biračkog odbora popunio bez prisustva ostalih članova biračkog odbora i koji je istaknut na javni uvid bez upisanih rezultata glasanja. 
  
Ocenjujući navode iz prigovora, Izborna komisija izborne jedinice 59 Čoka, utvrdila je da je predsednik biračkog odbora sa biračkog mesta broj 4 sam doneo izborni materijal izbornoj komisiji, da je uvidom u zapisnik o radu biračkog odbora konstatovano da isti u potpunosti nije ispunjen jer su nedostajali podaci o dobijenim glasovima za kandidate pojedinačno i da je predsednik biračkog odbora 4 sa kompletnim izbornim materijalom sa tog biračkog mesta u drugoj prostoriji, u prisustvu dva člana Opštinske izborne komisije Nađ Emila i Perišić Radice, pristupio ponovnom prebrojavanju važećih glasačkih listića. Izborna komisija zauzela je stav da su postojale nepravilnosti u radu biračkog odbora, ali da ove nepravilnosti nisu od bitnog uticaja na rezultat izbora i nisu sankcionisane poništajem izbora na tom biračkom mestu. 
  
Prema odredbi člana 22. stav 1. Pokrajinske skupštinske Odluke o izboru poslanika u Skupštinu AP Vojvodine (''Sl. list APV'', br. 3/12), propisano je da birački odbor neposredno rukovodi glasanjem o izboru, obezbeđuje pravilnost i tajnost glasanja i utvrđuje rezultate glasanja na biračkom mestu, a odredbom člana 42. stav 1. navedene Odluke, propisano je da birački odbor, po utvrđivanju rezultata glasanja, u zapisnik o svom radu unosi: broj primljenih glasačkih listića, broj neupotrebljenih glasačkih listića, broj nevažećih glasačkih listića, broj važećih glasačkih listića, broj glasova datih za svakog kandidata, broj birača prema izvodu iz biračkog spiska i broj birača koji su glasali.
  
Odredbom člana 44. stav 2. iste Odluke, propisano je da se o primopredaji izbornog materijala sastavlja zapisnik koji potpisuje predstavnik izborne komisije izborne jedinice i najmanje dva člana biračkog odbora koji su predali izbornu dokumentaciju.  
  
Kod ovakvog činjeničnog i pravnog stanja stvari, Izborna komisija izborne jedinice 59 Čoka, postupila je suprotno citranim odredbama Odluke, kada je odbila prigovor kao neosnovan, zbog čega je žalba usvojena na osnovu odredbe člana 85. navedene Odluke. 
  
Postupajući po prigovoru Predraga Mijića, kandidata za poslanika u Skupštinu AP Vojvodine, Upravni sud je utvrdio da je prigovor osnovan. Ovo zbog toga što  činjenično stanje iz Zapisnika o radu biračkog odbora na biračkom mestu broj 4 Ostojićevo, nesumnjivo ukazuje na to, da je bilo povreda u radu biračkog odbora, prilikom sačinjavanja Zapisnika o radu, s obzirom da u Zapisniku, koga su potpisali članovi stalnog i proširenog sastava i koji je kao takav objavljen i dostavljen predlagačima i izbornoj komisiji, nedostaju rezultati glasanja za svakog od kandidata, pa se naknadno upisivanje rezultata glasanja u Zapisnik ne može podvesti pod nepravilnosti koje nisu od bitnog uticaja na rezultat izbora. 
  
Odredbom člana 86. Odluke, propisano je da ako sud usvoji žalbu, odgovarajuće izborne radnje, odnosno izbor, ponoviće se u roku od 10 dana.
  
Sa iznetih razloga, nalazeći da je povređen zakon na štetu žalioca, Upravni sud je primenom odredbe člana 85. i 86. Odluke o izboru poslanika u Skupštinu AP Vojvodine, odlučio kao u stavu jedan, dva, tri i četiri dispozitiva presude, a nalazeći da su se stekli uslovi da sud meritorno reši ovu izbornu stvar.


PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 25.05.2012. godine, u 11,45 časova, III-4 Už. 539/12


Zapisničar                                          Predsednik veća-sudija
Maja Panić,s.r.                                      Suzana Guduraš,s.r.

Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

 

AM